For mye ute? Nei, slett ikke!

BARNEHAGE: Klart alle barna må ut i løpet av barnehagedagen, såvel de minste som de største. Barna lærer ikke mer av å være inne enn å være ute, mener erfarne barnehagelærere i Stavanger.

Ingen 1-åringer satt i sandkassen i Vågedalen barnehage da Aftenbladet var på besøk onsdag formiddag. Til det var sølepyttene altfor spennende. Vel nede av den bratte bakken fant Solveig Sylvest Eriksen en pinne. Den kan hun både piske og røre med og så smake ... Felix Simonsen vil også være med.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Sølepyttene fylles i øsregnet, til barnas store fryd. Det plaskes og støvletrampes og vann øses med spann og spade.

– Er dere ute i all slags vær?

-Ja, bortsett fra på klunk is. Vanligvis er de små ute fra klokka 10–11 om høsten og vinteren, så er det inn og spise og sove. Om sommeren er det ut igjen, forteller Beate Fahret, styrer ved Vågedalen barnehage i Stavanger.

Hun synes slett ikke barna er for mye ute, selv om forskerne er kritiske: Forskere ved Høgskolen i Oslo og Akershus har studert hvordan utetiden brukes i 40 barnehager. De fant at 1-åringene sitter for mye stille, ofte i sandkassen og på dissa. Forskerne syntes heller ikke de voksne var nok deltakende og engasjerte. De stiller spørsmål ved at de minste skal være ute såpass mye som er vanlig i norske barnehager og etterlyser pedagogisk innhold i løpet av utetiden.

Forskningen er gjort av førstelektorene Karen Marie Eid Kaarby og Cato Tandberg ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Dette er en del av forskningsprosjektet Blikk for Barn og GoBaN.

-Utelek er viktig

Kom! Solveig (1) trener på å komme seg opp den bratte bakken.

– Barna har både glede og læringsutbytte av å være ute. Vi har andre aktiviteter ute enn vi kan gjøre inne. Særlig viktig er det for grovmotorikken, se bare der! Det er jo kjempegod trening for en 1-åring! sier styreren og peker:

Lille Solveig er litt ustø, men fast bestemt på å komme seg opp en på en stor haug. Hun bøyer seg framover og går på til oppmuntrende tilrop fra pedagogisk leder Birte Harestad. Dere skulle sett det seierssmilet da hun nådde toppen. Vel nede oppdager hun til sin store fryd en sølepytt! Hun prøver å hoppe.

«Deilig og vått, deilig og vått», sier Birte.

Felix vil også være med. Han fisker opp et løv fra pytten. Med hjelp fra Birte blir det en båt! «Vuggende, vuggende, vuggende, over Kategat!» synger hun.

– Det er klart at de voksne må være aktive, sørge for at utetiden har godt innhold, bruke mulighetene området gir. Se på buskene der borte, det er jo som en stor skog for en 1-åring. De elsker å utforske og gjemme seg der, sier styrer Fahret. Hun har jobbet som barnehagelærer og styrer siden 1978.

Like lang fartstid har pedagogisk leder Birte Harestad. Også hun har fått med seg forsningsnyheten.

– For mye ute? Er det mulig! Det synes ikke hun. Heller ikke kollega Siri Bærheim.

– Forskere har funnet at for mange smårollinger blir sittende for mye i sandkassen?

– Det kan foregå mye god læring, lek og samspill i sandkassen. Og mye god balansetrening langs sandkassekanten. Det er ikke pause for oss voksne å være ute. Du må være like «på» ute som inne, sier Bærheim.

-Dessuten er det ikke snakk om å sette unger i sandkassen. Hvis de ikke vil, griner de eller går sin vei. Poenget er at vi må følge barnets initiativ og signaler og svare på det. Følge med på og støtte opp om utforskingen de holder på med, tilføyer Harestad.

– Så det blir ikke dårligere pedagogisk innhold ute?

– Nei! Samspill og godt pedagogisk innhold kan foregå like godt ute som inne. Alt du kan gjøre inne, kan du gjøre ute. Men mye av det du gjør ute, kan du ikke gjøre inne, poengterer de to.

-Det høres ut som om dere synes det er vel så viktig at de små er ute som inne?

-Ja, for ute lærer du kroppen din betre å kjenne, svarer Harestad.

Utelek i Vågedalen barnehage: Fra venstre: Nicolay Sædberg Sjuve, Solveig Sylvest Eriksen, Felix Hamilton Cousins Simonsen og pedagogisk leder Birte Harestad.

-På villspor

– Er forskerne på villspor?

– Hvis det er godt samspill, god læring, godt pedagogisk innhold, god kvalitet de vil ha, er de fullstendig på villspor hvis de mener løsningen er at ungene skal være mer inne og mindre ute. For kvalitet handler ikke om du er ute eller inne. Det er de voksne og hvordan de er, hva de gjør som det koker ned til, svarer de tre barnehagelærerne.

Hvis det er godt samspill, god læring, godt pedagogisk innhold, god kvalitet de vil ha, er de fullstendig på villspor hvis de mener løsningen er at ungene skal være mer inne og mindre ute. For kvalitet handler ikke om du er ute eller inne. Det er de voksne og hvordan de er, hva de gjør som det koker ned til.

– Er det noe foreldrene klager på, er det hvis vi ikke har vært ute. Ingen har klaget på at vi er ute for lenge. Det er uhyre sjelden vi ikke kommer oss ut, og da er det nesten som om vi føler at vi ikke har gjort jobben vår skikkelig, tilføyer Bærheim.

-Kom skal vi gå inn og spise, sier de voksne når klokka nærmer seg 11.

-NEI! protesterer Solveig (1) og plasker i vei.

Støtte fra foreldrene

De får støtte fra Mette Gulbrandsen som er leder av Stavangerbarnehagenes foreldreforening:

– Vi er positive til at barnehagebarna skal være mye ute. De har godt av frisk luft og få utfolde seg på et større areal. Vi har ikke fått noen henvendelser fra foreldre som mener barna bør være mer inne. Hovedsaken for oss er at det skal være et godt opplegg for barna både ute og inne. Det lar seg fint gjøre hvis man har nok folk og den kompetansen som trengs.

For det andre må barnehagene ha gode utemiljø. Her er dessverre ikke tilbudet likeverdig. Noen barnehager har et kjempegodt uteområde, mens det fortsatt er noen barnehager hvor det er for dårlig.

Mange foreldre foretrekker natur- og friluftsbarnehager der de er ute nesten hele tiden, så det er mulig å få til gode pedagogiske opplegg ute også, helt klart, tilføyer hun.

Les også

Her er de tett på barna

Les også

Guttene henger etter allerede som 2-åringer

Les også

Slik vil de få flere menn til å jobbe i barnehage

.

Publisert: