Wayne's føler seg presset ut av Arkaden

Torsdag kom beskjeden. Wayne's Coffee byttes ut med Starbucks i Arkadens attraktive lokale i Klubbgata.

I løpet av våren byttes Wayne's Coffee ut med Starbucks i kjøpesenteret Arkaden.
 • Torkel Anstensrud Schibevaag
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Hvorfor kan de ikke la oss drive videre? Vi er godt etablerte, og de får sine leieinntekter etter avtale. Jeg hadde forstått det om de ikke ønsket en kafé her, men dette forstår jeg ikke, sier Cevdet Øcal som driver Wayne's Coffee.

LES OGSÅ: Her skal Starbucks åpne ny kafé i løpet av våren

Nå risikerer de åtte ansatte i kafeen å bli arbeidsledige. Øcals advokat omtaler utskiftningen som tragisk for klienten.

– Øcal startet opp Wayne's i Klubbgata for syv år siden. Den nåværende leiekontrakten er i ferd med å løpe ut. Han har hele tiden hatt en klar formening om at leiekontrakten ville bli videreført, forteller advokat Niels-Christian Schelver Petersen.

Driver av Wayne’s Coffee i Arkaden, Cevdet Øcal, føler seg presset ut av senteret.

– Svært misfornøyd

Han forteller at Øcal har investert mellom fire og fem millioner kroner i oppstart og drift av kafeen.

– Vi har fått beskjed av senterledelsen at de ikke ønsker å forlenge avtalen, men de forteller ikke hvorfor. Det er klart min klient lurer på hva som er galt med driften. Kafeen har hatt en kjempeomsetning i alle de fem årene, sier Schelver Petersen.

Her skal Starbucks åpne ny kafé i løpet av våren

I 2013 skrev Aftenbladet at Wayne’s hadde 300 til 500 kunder på hverdager og opp til 800 på lørdager.

– Vi er svært misfornøyd med behandlingen fra Steen og Strøm i denne saken. De hører ikke på våre argumenter, og vi får heller ikke noen plausibel forklaring på det som skjer, legger han til.

LES OGSÅ:

Her får du den beste kaffenPå kafé uten kaffe

Senterleder ved Arkaden Torgterrassen, Ann Elin Marthinussen, forteller at flere har vist interesse for det hun omtaler som et av deres mest attraktive lokaler.

– Et kjøpesenter må ha en dynamikk i butikkmiksen, også Arkaden Torgterrassen. I dette tilfellet er det snakk om en leieavtale som utløper. Bakgrunnen for utskiftningen er en total vurdering, som vi alltid foretar oss når en leiekontrakt utløper, sier Marthinussen.

– Hva innebærer en total vurdering?

– Det innebærer blant annet at man vurderer nåværende og fremtidige muligheter innen leieforhold, samspill med leietaker på vårt senter og eventuelt flere av våre sentre i vår portefølje og optimalisering av butikkmiks i et merkevareperspektiv, svarer hun.

Letet etter andre areal

Senterlederen sier de har sett på muligheten for å finne andre alternative arealer for Wayne’s, men på nåværende tidspunkt finnes det ikke et egnet alternativ.

– Wayne’s Coffee Norge som er direkte leietaker hos oss har hatt flere turbulente år bak seg, samt vært utydelige på sin strategi videre i Norge. Starbucks har hatt en god start i Norge og er en av de sterkeste merkevarene innenfor kafédrift, sier Marthinussen.

Arkaden Torgterrassen er underlagt kjøpesenterkjeden Steen og Strøm, som igjen eies av det franske selskapet Klépierre. Totalt eier franskmennene 170 kjøpesentre i Europa.

– De ønsker langsiktighet og trygghet i sine leieforhold. I denne saken er det blitt gjort en vurdering av deres portefølje. Vi har samarbeid med mange kjeder på nasjonalt og internasjonalt nivå, blant dem finner vi Starbucks.

LES OGSÅ:

Konkurrentene frykter ikke StarbucksKjøper kaffe for millioner

– Udramatisk

Marthinussen forteller at den endelige avgjørelsen tas av senterets eiere.

– Dette er i grunn ikke dramatisk sett i et utløp av leiekontrakt-perspektiv, men jeg har stor forståelse for at det er uheldig for driver av stedet. Når man inngår en franchiseavtale, er dette risikoen man løper. Vi har hatt flere møter med driver av stedet og forstår at de ikke ønsker denne løsningen.

– Hvilken signaleffekt frykter du dette vil sende til andre som ønsker å starte opp hos dere?

– Dette er ikke noe vi opplever som en utfordring I våre møter med nye leietakere. Om en leietaker ønsker det kan man i tilfeller legge til opsjon på fornyelse i avtalen, svarer senterlederen.

LES OGSÅ:

Slik så det ut da Starbucks åpnet sin første cafe i StavangerTirsdag åpner kaffegiganten dørene på Kvadrat
Publisert:
 1. Starbucks
 2. Økonomi
 3. Stavanger
 4. Stavanger Storsenter
 5. Stavanger sentrum

Mest lest akkurat nå

 1. Mann siktet for drapsforsøk etter knivstikking på Tasta - skal ha klaget på høy musikk

 2. Avviser at kroppsbyggere er mer skeptiske til vaksinen: – Det er heller motsatt

 3. Grønt nivå i skoler og barne­hager i Stav­anger og Sandnes

 4. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 5. Kraftig økning: 754 nye smittede på Nord-Jæren

 6. Planlegger for full russefest i Kongeparken