Stoltenberg bekrefter påstand om «dramatisk og krevende» møte med Trump om Nato

Nato-sjef Jens Stoltenberg kommenterer John Boltons påstand om at Donald Trump hadde tenkt å true med å trekke USA ut av forsvarsalliansen.

Publisert: Publisert:

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har brukt tid på å få til et godt arbeidsforhold med president Donald Trump. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • NTB

– President Trump sa han var misfornøyd, og det var en åpen og direkte diskusjon, som ikke var helt enkel, sier Stoltenberg i et intervju med TV 2.

Den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren til Donald Trump, John Bolton, har i sin nye bok «The Room Where It Happened» påstått at presidenten truet med å trekke USA ut av Nato på alliansens toppmøte i juli 2018. Bakgrunnen skal ha vært misnøye med den økonomiske byrdefordelingen i Nato.

Bolton skriver i sin bok at Trump var på nippet til å trekke USA ut av Nato på toppmøtet. Det presidenten endte med å si, var at han støttet Nato «hundre prosent, tusen millioner prosent,» men at «de allierte måtte betale de to prosentene innen 1. januar, ellers ville USA gjøre sin egen ting.»

– Det er ingen hemmelighet at spesielt toppmøtet sommeren 2018 var veldig dramatisk og krevende. Det var et toppmøte der vi måtte ha et ekstraordinært møte der vi kun diskuterte byrdefordelingen i Nato, sier Nato-sjefen.

Stoltenberg forteller at han la fram tall og grafer med penn og papir for å vise at selv om det er langt igjen til alle Nato-land når målet om at to prosent av BNP skal gå til forsvarsutgifter, har situasjonen blitt langt bedre de siste årene.

– Det gjør vi ikke for å gjøre Trump blid, men fordi vi 30 medlemslandene mener Nato er et viktig redskap for å bekjempe terror, sier Stoltenberg.

Han sier han har brukt tid på å få et godt arbeidsforhold til Trump, særlig ettersom USA er Natos største bidragsyter.

Publisert:

Les også

 1. Bolton om toppmøtekrise: Trump ville true med å gå ut av Nato

 2. Bolton nekter for at han vil stemme på Biden i november

 3. - USA settes i fare om Trump blir gjenvalgt

 4. Republikanere frustrert over Trumps opptreden overfor allierte

 5. På innsiden av Det hvite hus

Mest lest akkurat nå

 1. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

 2. Sandnes Sparebank reduserte resultatet. Det er sjefen stolt av

 3. Rasutsatt vei i Suldal kan være for farlig å sikre

 4. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

 5. Prins Harry og hertuginne Meghan har bosatt seg i Santa Barbara

 6. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

 1. Nato
 2. Donald Trump
 3. Jens Stoltenberg