Folkemøte om Kalberg: -Jeg som grunneier er bare en liten ubetydelig aktør som er lett å trampe over

Etter solide presentasjoner fra tunge aktører som Lyse As og Smedvig-eide Green Mountain, kom hjertesukket om planen som kan sørge for at verden lander på lille Kalberg i Time.

Publisert: Publisert:

Denne saken har to viktige kjennetegn: Makt og politikk, mente Anne Frøyland Grødem, som er bonde i bygda som kan komme til å huse et stort internasjonalt datasenter. Foto: Jon Ingemundsen

 • Geir Sveen
  Journalist

– Ikke har jeg et stort firma i ryggen, ikke har jeg kapital, ikke har jeg maktposisjon i samfunnet. Jeg er bare grunneier, en som står i veien for samfunnsutviklingen, den utviklingen som makteliten mener er best for flertallet, sa Anne Frøyland Grødem, da hun fikk mikrofonen.

Hun henvendte seg ikke til dem som hadde holdt innlegg, men snudde seg direkte mot sambygdingene, og fortsatte:

– Denne saken har to viktige kjennetegn: Makt og kapital. Men jorda har ingen beskyttelse, den er ikke viktig nok og må alltid vike, var beskjeden fra Anne Frøyland Grødem som driver gård i bygda som kan komme til å rulle ut en rød løper for Facebook, Google, Microsoft og andre store aktører gjennom regulering av et helt nytt næringsområde for kraftintensiv industri.

250 deltagere

Nærmere 250 personer møtte fram i aulaen på Frøyland skule for å få informasjon om det som kan bli en av de største utbyggingene i regionen, hvis brikkene faller på plass, slik store selskap som Lyse As og Green Mountain nå ivrer sterkt for.

I disse korona-tider var aulaen på Frøyland skule fullsatt. Folk satt også i trappene. Foto: Jon Ingemundsen

Selskapene anslår at det på Kalberg kan skapes fra 7600 til 10.000 nye arbeidsplasser, ifølge et estimat som ble gitt til Aftenbladet og som ble gjentatt på møtet tirsdag kveld med grundig forklaring.

Les også

Time gikk med en stemmes flertall videre med gigantplanene for ny industri på Kalberg

Les også

– Her kan det komme opptil 10.000 nye arbeidsplasser på Jæren

Budskapet og dimensjonen til næringsområdet har etterpå blitt et hett tema for folk i området:

Trenger nå info

– Nå er vi først ute etter mer informasjon, sa lederen i Kverneland vel, Aksel Kverneland før møtet.

Han registrerer at de som nå mest er på saken, er motstandere, og det synes han er naturlig og helt greit.

– Men mange her vil lese seg opp og få mer kunnskap før de velger side, er mitt inntrykk, sier Kverneland.

I potten kan det også ligge en ny omkjøringsvei, lenge prioritert som det viktigste veiprosjektet på hele Jæren. Det var også denne veien som lå øverst på listen til bomringen som ble skrotet. Nå tenkes veien som en ny grense mellom boligene på Kvernaland/Frøyland og et mulig nytt næringsområde, med finansiering som rekkefølgekrav til utbyggerne, etter det Aftenbladet forstår.

– Ja, vi ønsker klart en ny omkjøringsvei, men det betyr ikke at vi takker ja til den for enhver pris for bygda, var beskjeden fra vel-lagslederen før møtet.

– Ble for ensidig

Etter innleggene fra både Lyse og Green Mountain, der de gjorde det klart at få plasser i Norge er som Kalberg, mente flere i salen at informasjonen ble for ensidig:

– Dere har gjort en god jobb med å vise de positive sidene og alle mulighetene som ligger her. Men jeg savner mer om ulempene, for eksempel at vi kan gå inn i en endeløs periode med anleggstrafikk , støv og trafikk, sa Eldor Fjermestad, som hadde foretrukket at utbyggerne reiste til Tysvær, den andre plassen i Rogaland som kan være aktuell for en like stor utbygging.

Dere har gjort en god jobbe med å vise de positive sidene, konstaterte Eldor Fjermnestad. Foto: Jon Ingemundsen

Viste til Tonstad og Tysvær

– Ta turen til Tysvær og se. Der ligger det bare stein og der går det også store strømlinjer. Ikke bruk indrefileten av matjorda i Norge, var budskapet fra Jakob Eskeland, styremedlem i Rogaland bondelag.

– Hvorfor er ikke Tonstad bedre egnet? Den plassen har store kraftverk rundt og har god plass til linjer, påpekte Sigmund Helgeland.

Men forslagene ble avvist av de sentrale aktørene. Det er til Kalberg de vil. Tysvær har for lite strøm, og Tonstad har for lite arbeidskraft og mangler den infrastrukturen som store internasjonale aktører må ha på plass for å serve verden. De trenger nærhet til flyplass, universitet, tilgang til it-folk, stabilt styre og klima, var noe av det som ble remset opp.

– Ingen skal få meg til å tro at de kommer hit for vårt politiske styresett og fordi plassen er fin. De kommer fordi de vil ha billig strøm, konkluderte Eldor Fjermestad.

Les også

Grunneiere visste ikke om gigantplanene før Masiv kom på døra med intensjonsavtale

Planen kommer til sommeren

Henriette Hestvaag fikk svar på sitt spørsmål. Støy fra vifter blir en del av konsekvensutredningen som nå pågår. Foto: Jon Ingemundsen

Mange hadde andre spørsmål. Henriette Hestvaag var bekymret for viftestøy, og fikk beskjed om dette skal vurderes i konsekvensanalysen som nå lages av Norconsult. Mens Guro Bjaanes nok ikke fikk avklart om hennes nye hus ble et terrormål siden det kunne bli liggende midt inne i et område som kanskje kunne bli regulert til et nytt datasenter. Fagfolkene konsentrerte seg om å forklare alle reserveløsningene for strømtap og gikk ikke inn på problemstillingen dersom Kalberg ble et bombemål.

– Men ingen ting er bestemt, poengterte både rådmann Trygve Apeland og kommunalsjef Bjørn Meling. Målet er likevel at et nytt næringsområde - lite eller stort - kan bli lagt ut på høring før sommeren og vedtatt før jul. Meling slo fast at det ikke blir 6000 mål, kanskje bare halvparten.

Starter aksjonsgruppe

Men folket slår seg ikke til ro med dette. Rett etter møtet samlet flere av de frammøtte seg, og de ble enige om å danne en egen aksjonsgruppe som vil kjempe mot utbyggingen.

– Vi vil starte et systematisk arbeid med å mobilisere motstanderne av planene. Og de er mange, lyder meldingen til Aftenbladet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til UiS

 4. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 5. Ka då ittepå skilsmissen?

 6. Bjørshol mister serieåpningen – De Lanlay kjemper mot klokken

 1. Green Mountain
 2. Lyse
 3. datasenter
 4. Frøyland
 5. Strøm