– Galskap, sier jordvernforeningen om matjorda som skal tas i Time

Det er ikke for seint å snu, skriver Rogaland jordvernforening i et brev til Time kommune om den lenge planlagte utvidelsen av Jærens svar på Forus.

Denne grønne marka har siden 2011 ligget inne i kommunedelplanen for en ny utvidelse av handels-. og næringsområdet Håland sør for Bryne. Nå vokser kravet om at området fortsatt må være landbruk - etter at det er solgt til utbyggere.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

På et styremøte tirsdag kveld vedtok foreningen å sende en sterk oppfordring til kommunen om la være å legge inn 100 dekar på Re /Svertingstad som nytt utbyggingsareal for handels- og næringsområdet Håland, rett sør for Bryne.

Det aktuelle området ble regulert til formålet allerede i 2011 og det ligger inne i den nye kommuneplanen som ble fornyet og vedtatt enstemmig så seint som i desember i fjor. Området er også kjøpt av utbyggere.

Les også

Jærens svar på Forus: 1500 protesterer, men denne grønne marka blir trolig næringsareal

Men når samarbeidsavtalen for områdeplanen torsdag er i lokal utvikling, blir den møtt med 1500 underskrifter, der kravet er at området fortsatt må beholdes for landbruk.

En rundspørring i Aftenbladet onsdag viser imidlertid at et klart flertall i lokal utvikling står på vedtakene som er gjort i saken.
- Området ligger midt i indrefileten, i « Matfatet Rogaland» og er som alle ser et flott landbruksområde. Å omdisponere matjord til næringsområde er galskap, og i sterk konflikt med nasjonale og regionale jordvernstrategier, skriver jordvernforeningen.

De viser til at matjorda i Rogaland, og spesielt på Jæren, har svært god kvalitet.

Covid-19 var en vekker

– For fremtiden trenger vi dyrket og dyrkbar jord for å sikre matforsyningen. Covid-19 har gitt oss en oppvekker i forhold til viktigheten av egenprodusert norsk mat. Jordvern innebærer å sikre at den beste jorda fortsatt brukes til å dyrke mat, og ikke blir omdisponert til andre formål, heter det i brevet.

Se til Randaberg

Det vises til Randaberg kommune som tidligere tok tilbake 400 dekar jordbruksjord som var lagt inn i kommuneplanen for utbyggingen. Det skal også Stavanger nå gjøre.

– Det er en gjennomgående politisk enighet om at matjorda er verdifull og må forvaltes med respekt og omtanke for fremtidige generasjoner. Hvis politikerne i Time mener noe med det de sier, at de skal ta hensyn til landbruket og at landbruket er en viktig næring for kommunen, kan de ikke på torsdag si ja til å etablere næringsområde på Re/Svertingstad, skriver foreningen i brevet som formannen Olaf Gjedrem i Bjerkreim også har sendt til Aftenbladet.

Publisert:
 1. Landbruk
 2. Utbygging
 3. Time
 4. Rogaland
 5. Bjerkreim

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 5. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 6. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt