Kaosdag på Preikestolen: - Det er jo helt uforsvarlig

Stillestående køer og dårlig forberedte turister. Torsdag var en kaosdag på Preikestolen, mener turgåer i reiselivsbransjen.

Publisert: Publisert:
 • Elin Stueland
  Journalist

– Turen opp til Preikestolen var helt fantastisk, vi var oppe på platået klokka 09.15. Veien ned i 12-tida var imidlertid et «helvete», sier en rystet Franck Vogt til Aftenbladet.

Han er franskmann boende i Oslo, og tok turen torsdag morgen sammen med kjæresten sin. De hadde en times kjapp gange opp, men på veien ned møtte de flere busslaster med turister, flere hundre spanske turister på vei opp de smaleste passasjene.

Turgåerne måtte stoppe helt opp for å at de mange hundre turistene skulle passere på stien. - Uholdbart, sier turgåer. Foto: Franck Vogt

– Det ble fullstendig kork på stien. Gjengen på vei opp var rett og slett ikke i stand til å gå turen. Svært mange var i dårlig form, og var kledd for en tur i byen - ikke for fjelltur. Det ble en veldig dårlig opplevelse for svært mange som hadde betalt mye for å få oppleve Preikestolen, sier Vogt.

Han er markedsdirektør i Terranova Skandinavia, som tilrettelegger for turer i Norge. Han har vært på Preikestolen fem ganger tidligere, men ble overrasket over folkemengden torsdag.

Køen torsdag rundt klokka 12. - Folk hadde lite kunnskap om turen, mener turgåer til Preikestolen, Franck Voget. Foto: Franck Vogt

– Stiene til Preikestolen har blitt utrolig flotte, men det er ikke holdbart å vise frem en slik attraksjon på dette måten - der alle blir stående i kø. Flere falt også underveis, de blødde og spurte oss om det var langt igjen. Da var det én time igjen. Da kan jeg garantere at de ikke hadde en god opplevelse.

De nye telleapparatene på Preikestolen viser at 105.700 gikk opp i løpet av juli.

Les også:

Les også

Erna-effekten på Preikestolen?

Franck Vogt fikk en fin tur opp til platået torsdag, men var lite imponert over reguleringen av folk på vei ned. Foto: Privat

Det er over 12.000 flere enn foregående år. Vogt mener også at det er farlig at flere hundre går samtidig, og dermed oppholder seg på platået samtidig.

– Det er jo helt uforsvarlig! Og Preikestolen bør ikke selges inn til alle, folk må være i god form og ha godt nok utstyr. Pensko og jeans fungerer ikke godt nok, sier Vogt.

4600 til Preikestolen torsdag

– Problemet er at mange hundre kommer samtidig, sier Helge Kjellevold, daglig leder i stiftelsen Preikestolen.

Rundt 20 busser ankom samtidig torsdag, disse var både fra cruiseskip og det var internasjonale turbusser.

– Da påvirkes naturligvis opplevelsen til de som går. Mange hundre som skal begynne å gå samtidig skaper selvfølgelig køer. Men de har ikke varslet sin ankomst, så det er vanskelig å gjøre noe med.

Les også:

Les også

– Preikestolen bør bli nasjonalpark

Torsdag gikk 4600 personer til Preikestolen, og snittet i juli har vært opp mot 4000 daglige. Stiftelsen jobber nå med å innhente tall og tilbakemeldinger fra turgåerne for å tilrettelegge for en bedre opplevelse.

– Hva vil dere gjøre?

– Jeg vil ikke si noe ennå, men vi jobber med å spre trafikken. Men turistene er bedre forberedt i år, det er færre høye hæler. Det er en konsekvens av godt informasjonsarbeid.

Velge de viktigste turistene

– Vi må sørge for at det er kvalitet i tilbudet vi gir folk på Preikestolen. Alle sier det er for mye folk der, og da blir det ikke en god opplevelse. Vi bør heller målrette turen til de som reiser for å gå tur, og de som kommer for å tilbringe litt tid her i området, mener daglig leder i Stavanger Turistforening, Preben Falck.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 5. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 6. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 1. Preikestolen
 2. Turisme
 3. Ryfylke
 4. Mye lest