Preikestolen er åpnet for turgåere igjen

Preikestolen var store deler av onsdag stengt fordi det ble jobbet med å hente ut en død person nedenfor platået. Klokken 19.30 ble turstien igjen åpnet for turgåere.

Preikestolen blir trolig stengt hele onsdag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

SISTE: Politiet opplyser klokken 19.30 at arbeidet med å hente ut den avdøde er gjennomført, og at Preikestolen er åpnet for normal ferdsel igjen.

Klokken 08 onsdag morgen ble Preikestolen og stien opp dit stengt. Årsaken er at det jobbes med å hente ut en død person fra området rundt Preikestolen. Både politi og frivillige mannskaper forsøkte dette også tirsdag ettermiddag og kveld. Derfor var selve Preikestolplatået en stund stengt for turgåere av sikkerhetshensyn.

Dette arbeidet fortsetter onsdag. Aksjonen kan ta tid fordi det er vanskelig å komme fram til avdøde, opplyser politiet.

Det er ikke mistanke om noe kriminelt i forbindelse med dødsfallet. 

– Vi ber alle om å snu og sier dette kan ta lang tid. Det er gjerne ikke vits å komme tilbake i dag heller, sier Jorunn Stokka, driftsleder i Stiftelsen Preikestolen til Aftenbladet.
Alle turister på vei til Preikestolen blir onsdag sendt i retur.

Rundt 3000 besøkende har måttet avlyse turen

Daglig leder i Lysefjorden Utvikling, Helge Kjellevold, anslår at mellom 3000 og 3500 besøkende har måttet snu på grunn av stengingen av Preikestolplatået.

– Det er vanskelig å anslå hva besøket ville vært i dag, men i går var besøkstallet rett under 3000. I forrige uke hadde vi dager med over 4000 besøkende. Så jeg tror ikke det vil være feil å anslå at mellom 3000 og 3500 besøkende har måttet avlyse turen i dag, sier Kjellevold.

– Start gjerne turen etter klokka 15

Nå forventer han ekstra stor pågang når platået åpner for publikum igjen.

– Vi har bedt folk om å komme igjen i morgen, torsdag, og forventer derfor ekstra høyt besøk de neste dagene. Derfor oppfordrer vi folk til å komme enten veldig tidlig eller gjerne på ettermiddagen etter klokka 15, sier Kjellevold.

Han understreker at de som gledet seg til å gå opp til Preikestolen onsdag har hatt stor forståelse for arbeidet som pågår.

– Folk har tatt dette veldig greit, sier Kjellevold.

Turister på vei opp

– Akkurat nå forberedes mannskapet, og er på vei inn. Nå må vi opp og sikre at platået og området rundt er tomt for folk. Det er det som vil skje nå før helikopter og mannskap kommer, sier innsatsleder i politiet, Torleif Paulsen, til Aftenbladet klokken 09 onsdag morgen.

Noen turgåere var på vei opp allerede før klokken 08 onsdag morgen, og de må lokaliseres og sendes tilbake.

Turister har overnattet i området, og måtte pakke sammen telt før de kan komme seg ned. Men klokken 10.45 er området klarert for folk. Redningshelikopteret skulle ha vært på plass klokken 11.

Det var forsinkelser i arbeidet, som gjorde at redningshelikopteret ikke har landet ennå. Men det skal være på plass klokken 13.30, opplyses det klokken 12.55.

Det har fortsatt ikke vært mulig for redningsmannskaper og frivillige å starte arbeidet med å få den døde ut.

– Kan ta lang tid

Politiets innsatsleder sier det vil ta opptil flere timer før noe åpner.

– Vi ber alle om å snu og sier dette kan ta lang tid. Det er gjerne ikke vits å komme tilbake i dag heller, sier Jorunn Stokka, driftsleder i Stiftelsen Preikestolen til Aftenbladet.

– Folk forstår dette, sier hun.

Statens vegvesen blokkerer innkjøringen fra Riksvei 13 inn til Preikestolvegen med både mann og skilt. Kun turister som bor på campingplassen eller skal spille golf, slipper forbi.

Statens vegvesen blokkerer innkjøringen fra Riksvei 13 inn til Preikestolvegen med både mann og skilt.

Innsatsleder Paulsen i politiet sier Preikestolen nok kan åpnes tidligst klokken 18.

– Det er fortsatt vanskelig å si, men estimatet vi har fått nå er at Preikestolen kan åpnes igjen ved 18–19-tiden. Det kan likevel ende opp med å vike mye fra dette, sier han til Aftenbladet.

Helikopter har landet

Klokken 13.25 er helikopteret på vei inn til Preikestolen. Arbeidet med å hente den døde ut starter med en gang helikopteret har landet, rundt 13.30.

– Helikopteret landet for fem minutter siden, og har satt av de redningsmannskapene som skal hente ut avdøde, sier Roger Litlatun, politiets oppdragsleder for aksjonen.

– Det er en krevende operasjon, og det er krevende for klatrerne å komme til.

Litlatun sier det er veldig vanskelig å si hvor lang tid selve operasjonen tar.

– De som jobber der kan heller ikke si noe om tidsaspektet før de er kommet ned til avdøde. I går holdt de på seks timer.

Politiet kan ikke love at Preikestolen åpnes på mange timer ennå.

– Det er så usikkert, så vi vet ikke hvor lang tid dette tar. VI anslår nå at Preikestolen vil være stengt i hele dag, sier oppdragsleder.

Politiet har ansvar for ledelsen og den alpine redningsgruppen utfører selve aksjonen.

Preikestolen har tidligere bare vært stengt to ganger. 8. august 2017 på grunn av dårlig vær, og i november samme år, mens Tom Cruise og crewet filmet scener til «Mission: Impossible 6».

Stien opp til Preikestolen er onsdag stengt.

Omdirigerer til andre turmål

Turister som ber om tips til andre turer å gå, blir sendt ned i informasjonsboden på stedet. Der står Stokka selv, og en egen turistvert.

– Hvilke turer anbefaler dere?

– Refsvannet rundt, er det første Stokka nevner og peker mot vannet som ligger rett ved parkeringsplassen.

– Og Refså kai, da går du rundt vannet og så ned til Lysefjorden, som jo mange har kommet hit for å se.

Til de med små unger anbefaler hun Vatnerindane.

– Der finner man et kjempestort tretroll som ungene kan klatre på.

Siden informasjonsboden kanskje vil gå tom for materiale, blir også flere sendt til Jørpelands turistkontor.

Publisert: