To millioner flere bussreiser

Både Vy og Kolumbus har opplevd sterk trafikkvekst etter at den nye bomringen i Stavanger ble innført.

Flere reiser med både buss og tog etter at den nye bomringen i Stavanger ble innført i oktober i fjor. Men prisøkning på Hjem-jobb-hjem fører til usikkerhet rundt kollektivveksten i årets siste måneder. Disse tallene får vi ikke før på nyåret.
 • Andreas Veggeland
  Andreas Veggeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Kolumbus har ansvaret for den offentlige busstrafikken i Rogaland og melder om vekst i antallet bussreiser på Nord-Jæren hver eneste måned siden bomringen ble innført i oktober 2018. De ferskeste trafikktallene er for september måned – da ble det gjennomført 2 049 476 bussreiser på Nord-Jæren. Dette er en økning på 13,4 prosent sammenlignet med september 2018.

Samlet antall bussreiser fra januar til og med september i 2019 er 16,1 millioner. Dette er nesten to millioner flere bussreiser sammenlignet med samme periode i fjor, da den nye bomringen ikke var innført.

Hittil i år har Kolumbus hatt en økning på 14 prosent i antall bussreiser. Trolig vil en ikke se tilsvarende økning når trafikktallene for årets siste måneder kommer. Grunnen er at man i slutten av 2018 hadde en umiddelbar markant økning i antall busspassasjerer etter at bomringen ble innført.

LES OGSÅ:

Les også

Biltrafikken har økt med 7500 bompasseringer i døgnet

21,3 prosent økning

Vy (tidligere NSB) er operatør av Jærbanen frem til britiske Go Ahead overtar 15. desember. Selskapet offentliggjør kun trafikktallene tre ganger i året, så den ferskeste oversikten inneholder tallene til og med august i år.

På lokaltogene mellom Stavanger og Egersund var det 21,3 prosent flere reiser i årets første åtte måneder sammenlignet med 2018. Totalt var det mer enn 3,2 millioner reisende på strekningen i perioden.

– Den kraftige økningen skyldes nok både innføring av ny bomring og at vi i november inngikk et billettsamarbeid med Kolumbus, sier kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy.

Prisøkning gir usikkerhet

Billettsamarbeidet som ble innført i november i fjor, gjorde det svært mye rimeligere å ta lokaltog. Hjem-jobb-hjem-ordningen trekkes også frem som en årsak til passasjerveksten, og en forskningsrapport har vist at ansatte i hjem-jobb-hjem-bedrifter bruker bilen sjeldnere.

Ordningen har imidlertid fått en prisøkning fra 23. oktober i år for dem som reiser over flere soner. Prisøkningen rammer spesielt dem som tidligere kun betalte en drøy femhundrelapp for å ta tog og buss over flere soner.

Etter prisøkningen har prisen for en hjem-jobb-hjem-billett vært 515 kroner for 1 sone, 815 kroner om du reiser over 2 soner og 1115 kroner om du reiser mellom 3 eller flere soner.

– Det er foreløpig vanskelig å si hvilken effekt prisøkningen får for passasjertallene i årets siste måneder, sier markeds- og kommunikasjonssjef Dag Brekkan i Vy tog Sør.

Publisert:
 1. Trafikktall
 2. Kolumbus
 3. Vy
 4. Nord-Jæren
 5. Lokaltog

Mest lest akkurat nå

 1. Mange båtglade er innom denne gjestehavnen i Ryfylke hver sommer. Nå er den kåret til Norges beste

 2. Overskridelser skaper trøbbel for byggingen av nye SUS: – Ikke en veldig kjekk dag

 3. Flertall for å fjerne bompenger om natten og søndagen

 4. 18 fikk fartsbot i Sola

 5. Erik Ravnanger var overvektig og i elendig form før han møtte Benedicte Kristoffersen. Her er de på vei til sitt eget bryllup.

 6. Stor­skole på denne tomta det beste for bydelen