Rekordmildt januarvær – mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt i Stavanger

Januar har vært uvanlig mild og nesten rekordvåt i Rogaland. Vi mimrer tilbake til værmåneden som har gått.

Med hele 30 nedbørsdøgn og 241 millimeter nedbør i Stavanger, falt det mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt for januar måned.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Dominerende sørvestlige vinder, medførte at januar ble uvanlig mild og nesten rekordvåt flere steder i landet.

Meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo oppsummerer flere værrekorder i Rogaland i januar - og stikkordet er uvanlig mildt vær.

Les også

Vær forberedt på snø og nedbør - og et glimt av sol

Slått temperaturrekord fra 80-tallet

Utsira, som har målinger tilbake til 1895, slo sin gamle lokale rekord fra 1989 på 6,1 grader. Den nye rekorden for middeltemperatur på Utsira er nå på 6,3 grader.

Også på Sola skal man tilbake til 1989 for å finne like hete januartemperaturer.

– Temperaturmålerne på Sola har målt 5 grader varmere enn normalen, og med en middeltemperatur på hele 5,9 grader på Sola ble det tangering av den gamle rekordnoteringen fra 1989, opplyser Hansen.

Hele januar ble preget av kraftige lavtrykk fra Atlanterhavet som enten tok turen inn i Norskehavet eller inn over Midt- og Sør-Norge. Dermed fikk Rogaland stort sett tilførsel av milde og fuktige vinder mellom sør og vest. På grunn av det milde januarværet har bakken vært snøfri i lavlandet gjennom hele måneden.

Selv på Sinnes i Sirdal var det uvanlig lite snø med snødybder stort sett på 5-20 cm. Med unntak av ett eneste døgn, var døgnmiddeltemperaturen her betydelig over normalen i hele januar.

Unormalt mye nedbør i Stavanger

Med hele 30 nedbørsdøgn og 241 millimeter nedbør i Stavanger, falt det mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt for januar, hele 244 prosent. Dette er den tredje største januarnedbøren som er målt i Stavanger, kun slått av 1975 med 292 millimeter og 2015 med 272 millimeter.

Aller mest nedbør i Rogaland falt det i indre strøk, hvor flere stasjoner fikk tre ganger så mye nedbør som normalt. Maudal fikk hele 626 mm nedbør. Dette er ikke ny rekord for denne stasjonen, for januarrekorden i Maudal er på 739 mm fra 1983.

Kun én «penværsdag»

– Den 10. januar fikk vi en høytrykksrygg inn over Sør-Norge. Dermed fikk Rogaland en fin og rolig dag med nattefrost, og den eneste «penværsdagen» i januar, sier Hansen.

Denne dagen ble også den laveste temperaturen på Sola målt, med -2,3 grader. I januar var det kun to frostdøgn på Sola; den 10. og 11. januar.

Hansen nevner flere spesielle vær-episoder i Rogaland og på Vestlandet forøvrig gjennom måneden som har gått.

Blant annet nevnes 3-4. januar, da Rogalandskysten fikk opp til nordvest liten storm med regn- og tordenbyger.

11-12. januar fikk indre områder nærmest rekordstore nedbørmengder, blant andre værstasjonen Eik-Hove i Lund kommune, som fikk hele 110 mm nedbør på nedbørdøgnet 12. januar. Dette var den største døgnnedbøren i januar i hele landet.

Stormflo på Vestlandet

Den 15. januar var det stormflo i hele Sør-Norge. Meteorologisk institutt sendte ut «ekstremvarsel» på høy vannstand, og dette ekstremværet fikk navnet «Didrik». Selv om floen gikk over kaikanten i Stavanger, ble heldigvis floen noen få centimeter lavere enn varslet og vannskadene ble små.

Målestasjonen på Maudal målte hele 626 millimeter nedbør i januar. Bildet er fra 2006, da Odd Helge Byrkjedal ved Maudal kraftstasjon sjekket vannstanden etter en heftig desember måned. På 30 dager målte stasjonen 1050 millimeter nedbør.
Robin Haugvaldstad og Ørjan Messmer i Stavanger natur- og idrettsservice sjekket vannstanden da stormfloen «Didrik» traff Vågen natt til 15. januar.

Ekstremværet Didrik viste seg vennligere enn først ventet i Stavanger. Rundt midnatt den 15. januar gikk vannet over kaikanten, men trakk seg tilbake igjen i nattetimene. Fem til seks bygninger fikk vann i kjelleren i Stavanger, men det var lite i forhold til det været som var meldt, ifølge brannvesenet.

På ettermiddagen 15. januar traff en ny flomtopp Vågen, men den ble ikke større enn flommen som inntraff ved midnatt.

Publisert: