– Dette er som VM-finalen å regne

Egentlig ikke så viktig, hevder Team Trygve. Er det derfor Senterparti-sjefen isolerer seg på et hotell og en restaurant i to ulike byer før han skal opp til eksamen i beste sendetid?

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ladet opp til mandagens partilederdebatt i andre etasje av en biffrestaurant i Arendal sentrum. Her med rådgiverne (f.v.) Lars Vangen, Karl Kristian Langeland og Anne Marie Aanerud.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:

Forberedelsene er unnagjort. Publikum i salen er på plass. Producer teller ned. Det er klart for muntlig eksamen i beste sendetid.

– Drømmescenarioet er en skikkelig duell mot Siv Jensen og Erna Solberg, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Under forrige valgkamp i 2015 gjorde 589.000 seere partilederdebatten i Arendal til det meste sette programmet på TV i Norge den uken.

Nå er det valgkamp igjen. Ni partiledere må levere.

De viktigste sensorene er ikke journalistene eller kommentatorene. Det er du og din stemmeseddel.

Les også

Følg partilederdebatten og spør våre journalister

Vi fulgte den første partilederdebatten i årets valgkamp.
Les også

Sp-leder: – Nå er det tid for nærhet

– Det blir en god valgkamp, fastslår Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, som vil slåss med nebb og klør mot mer…
Les også

Statsviter Tuastad: - Sp har fått til noko uvanleg

Statsviter meiner det er uvanleg at eit lite parti set dagsorden slik Sp har gjort i år.

– Stort press

– For oss er det egentlig ikke så viktig. Det er mye viktigere å dra på turné gjennom hele landet og la Trygve treffe og snakke med mye folk.

Lars Vangen fra Finnøy, medlem i Team Trygve siden 2015, prøver å overbevise Aftenbladet om at partilederdebatten i Arendalsuka er av mindre betydning for dem.

Men så var det den røde tråden da. Eller den rød-grønne.

– Trygve liker ikke sportsmetaforer i politikken, men i den politiske debatten er dette som VM-finalen å regne. Partilederdebatten er blitt et symbol for rikspressen, kommentatorer og TV-kanalene på hvem som vinner og taper valgkampen. Derfor føler man på et stort press om å levere der, være tydelig, være synlig, sier Vangen.

Alt handler om å legge til rette for at Slagsvold Vedum kan prestere maksimalt.

Teamet sitter i andre etasje på Mør biffhus i Arendal sentrum. Hovedpersonen smågjesper litt, men oppgir å ha sovet sju og en halv time uavbrutt natt til mandag.

– Jeg kjenner jo på presset og ansvaret, men jeg tror nok ikke at en partilederdebatt avgjør valget i det hele tatt. Faktisk jeg tror nesten det var verre før min første skoledebatt, sier Slagsvold Vedum.

Team Trygve i aksjon i Arendal før partilederdebatten. Skrekken for Senterpartiet er at partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ikke får særlig taletid. Her med rådgiverne (f.v.) Lars Vangen, Karl Kristian Langeland og Anne Marie Aanerud.

«Bryllupsreise» til Arendal

Politisk rådgiver Anne Marie Aanerud har jobbet for mannen med latteren siden 2010. I 2014 ble han partileder. Året etter giftet hun seg. På en lørdag.

– Søndagen dro jeg på jobb med Trygve på «bryllupsreise» på vei til partilederdebatt i Arendal. Da var han kjempesøt. Han hadde sikkert dårlig samvittighet og hadde skaffet meg et fint rom med utsikt, sier Aanerud.

Hun og medierådgiver Karl Kristian Langeland startet forberedelsene til debatten i Arendal da de tok inn på Farris bad i Larvik med sjefen sjøl søndag.

Frontfiguren liker det slik. Isolasjon er blitt en metode før partilederdebatter.

Fasilitetene rakk han ikke å bruke. Sent inn, tidlig ut.

Mandag satte trioen kurs for Arendal. Der møter de Vangen. Teamet er fulltallig.

Rådgiverne og partilederen slenger spådommer om debatten på bordet. Temaer. Begreper. Spissformuleringer.

«Norges største seddelpresse» blir foreslått som merkelapp på en av debattmotstanderne som Sp-lederen mener det kommer vel mye pengeløfter fra.

Slagsvold Vedum lurer på om det er Geir Pollestad (Sp) som har levert «de bompengegreiene».

– Det er utrolig mye nerver før partilederdebatten. Da er det veldig fint å starte med å komme helt nedpå. Derfor pleier vi ofte å dra et annet sted slik at man kan frikoble litt, slappe av og ha en vanlig kveld. Dette er blitt en fast måte å gjøre det på rundt de store debattene i valgkampen, sier Vangen.

– Når man er midt i en valgkamp, er det utrolig mange henvendelser og telefoner, mange som vil ha tak i han eller oss. Tanken er at vi møtes, roer ned, klarner hodene, får snakket om helt andre ting, slik at vi kan ha fullt fokus på det som skal skje dagen etterpå, sier han.

Normalt har Aanerud med seg strikketøyet «ut i felten». Nå er det ingen strikkepinner å se. På sånne dager er ikke det «lov».

– Trygve er opptatt av at vi skal ha fokus slik at han ikke fristes til å havne på viddene han også. Vi konsentrerer oss for fullt fra ti på formiddagen til åtte på kvelden. Det er en ganske slitsom dag, med mye press og nerver, sier hun.

Les også

Senterpartiet stuper i ny måling

Etter lang tids opptur faller Senterpartiet 4 prosentpoeng til 11,3 prosent på en ny måling.
Les også

Velgerne mest fornøyd med Solberg og Vedum

Erna Solberg (H) er den store vinneren i en meningsmåling der velgerne får si hva de mener om partilederne.
Les også

Slik var partilederdebatten

Vi fulgte den første partilederdebatten i valgkampen.

Showmann på scenen

I fjor, under partilederdebatten i Arendal, mistet Slagsvold Vedum tålmodigheten. Han fikk ikke ordet og syntes Ap og Frp hadde havnet i en tåpelig debatt om arveavgift.

– Til slutt klarte jeg ikke å holde meg. Da kom det noen dansetrinn, sier han om episoden fra «Norges største politiske dansegolv», som Arendalsuka liker å kalle seg selv.

Kameraene fanget det opp. «Showmannen på scenen. Overskudd og sjarm», skrev VG.

– Det verste som kan skje er at vi ikke får taletid. Det er egentlig worst case-scenarioet. Vi har før pleid å få lite tid. Under TV 2-debatten i 2015 fikk Trygve ordet to ganger, sier Vangen.

Det stemmer ikke. I løpet av 48 minutter fikk eller tok Sp-lederen ordet seks ganger, men bare to av disse sekvensene varte i mer enn 13 sekunder.

Han slapp til etter 13 minutter og fikk snakke i totalt 152 sekunder, eller drøyt fem prosent av sendetiden når reklamepausen holdes utenfor.

Pressen var ikke nådig bare fire dager før lokalvalget. Bunnkarakter i TV 2. Terningkast to i VG og Dagbladet. Klart dårligst, ifølge NTB.

– Det føltes smertefull der og da, sier Vangen.

– Den valgkampen fikk Trygve gjennomgående dårlige terningkast. «Svak». «Snakker om ting folk ikke er opptatt av.» «Lite synlig». Knut Arild Hareide fikk femmere og seksere av omtrent alle. Vi ble regelrett slaktet. Så kom valgdagen, og vi gjorde et av de beste valgene noensinne, mens KrF egentlig gjorde det ganske dårlig. Det viser at valgresultatet ikke nødvendigvis henger så nøye sammen med oppfatninger i rikspressen, men at vi snakker om det vi mener er viktig, sier 30-åringen.

Trygve Slagsvold Vedum var tilsynelatende en nokså avslappet mann da Aftenbladet fikk audiens mandag cirka 30 minutter noen timer før partilederdebatten på NRK.

Muntlig eksamen

NRK har lagt en god del føringer, så rådgiverne har en god idé om hva hovedtemaene blir i Arendal. Verdier, skatt og arbeidsliv er hete kandidater.

Kvartetten prøver å se for seg spørsmål fra programlederne og angrep fra motstanderne.

Slagsvold Vedum er opptatt av at fakta er nettopp det, så disse øktene starter gjerne med at partilederen bestiller mange faktanotater som må produseres på veldig kort tid.

Senterpartiet har da ti-tolv rådgivere som kan settes i sving. Partilederen liker også å snakke med primærkilder direkte og eller med folk som har skikkelig peiling.

– Det blir veldig arbeidsintensivt og minner meg egentlig mest om dagen før muntlig eksamen. Du har hele pensum foran deg og skal få en avgjørende karakter. Det blir mye nerver og sånn, men har du vært en god elev, har du jo ganske bra peiling, sier Aanerud.

– Hvordan merker dere at han er nervøs?

– Både vi og Trygve blir restriktive på tidsbruken. Han stopper ikke for å skravle med folk på en sånn dag som han ellers liker å gjøre. Vi tar bare helt nødvendige telefoner. Trygve og vi andre får tunnelsyn. Og så er vi opptatt av at ingen skal få lavt blodsukker, da, så vi spiser ganske mye.

– Hva da?

– Skikkelig mat. Trygve er opptatt av at han må ha spist middag før sending. Og så må han ha på en pent strøket skjorte. Han må føle seg vel, sier hun.

– Trygve kan bli så oppslukt i fakta at han må få beskjed om å spise, føyer Vangen til.

Trump og Putin

Angrepene mot Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) finpusses. Team Trygve håper også på motangrep.

– Et motangrep på kommunesammenslåinger gir oss en sjanse til å forklare hvorfor vi er så mot bruk av tvang, sier Aanerud.

– Vi er nødt til å ha noen som er uenige med oss for at diskusjonen får fortsette. Vår strategi er å stille regjeringen til ansvar og vise fram våre alternativer, sier Vangen.

Han har merket seg harde angrep fra en del partier.

– Det tror jeg gjenspeiler at vi har gjort det ganske bra. De andre partiene har kalt oss nasjonalister, populister, Donald Trump, Putin og jeg vet ikke hva.

– Hva er hans akilleshæl?

– Spillet. Det liker Trygve svært dårlig. Kabaler, hvem skal samarbeide med hvem, hvem havner på vippen og hvordan vil du forholde deg til ulike konstellasjoner. Vi prøver å unngå det og heller snakke mest om politikk, sier Vangen.

– Sånne ting utelukker folk fra den politiske debatten. Slik reduseres rikspolitikken til en lekegrind for 300 personer i Oslo-gryta. Trygve synes ingenting om prat om hvem som skal bytte stol innenfor Ring 3 i Oslo, sier Aanerud, partilederens nærmeste rådgiver.

– Hvor setter dere grensen?

– Vi gjør ikke ting personlig. Vi går aldri til personangrep, sier hun.

– Vi bruker mye tid på å forenkle budskapet, å få sagt noe komplekst og vanskelig på få setninger. Trygve må minnes på at han snakker veldig fort. Han sier det til seg selv høyt. Vi bruker også mye tid på å luke ut fremmedord.

– Hva med one-linere?

– Vi bruker ikke tid på det egentlig. Når du har begrenset taletid på TV, hvorfor da kaste bort tiden på vitser? spør hun.

Eller kaste bort tid på nervøsitet og intense forberedelser? For det var jo ikke så viktig. Eller?

Aanerud:

– Selv om du gjør din livs debatt, er det begrenset med stemmer som du klarer å vinne. De viktigste minuttene er alle minuttene i en fireårsperiode, og det du gjør på Stortinget, sier hun.

Showmannen selv avslutter:

– Det blir framstilt som et stort show, men vi er opptatt av å få fram de verdiene vi tror på.

Publisert:
 1. Politikk
 2. Trygve Slagsvold Vedum
 3. Knut Arild Hareide
 4. Siv Jensen
 5. Erna Solberg

Mest lest

 1. Statistikken er klar: Disse navnene var mest populære i 2021

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. Lete­aksjon på Stord – bil­fører sav­net etter ulykke

 4. Endelig stråler Vikings Mai Traore: – Dette er en mulighet jeg bare må gripe