Skipsklokken til M/S «Rogaland» funnet på Island

Skipsklokka kom til Island med M/S «Tungenes» i 1974. Nå er skipsklokken tilbake der den hører hjemme – på Stavangers byskip i Vågen.

Skipper Per Øhmann og matros Atle Mikkelsen løfter den originale skipsklokken tilbake der den hører hjemme. Foran står museumsdirektør Jón Allansson fra Akranes folkemuseum. Styreformann i stiftelsen, Sigurd Jansen står til venstre.
 • Elisabeth Risa
  Elisabeth Risa
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Dette er julaften i juni. Den originale skipsklokken er tilbake på «Rogaland». Det er akkurat som om vi kan føle det litt på båten, hvor glad hun er.

Styreformann Sigurd Jansen i Stiftelsen Veteranskipet M/S «Rogaland» smilte rundt da han viste frem skipsklokken på fordekket i går.

For anledningen hadde han og mannskapet invitert gjester fra både Island og Stavanger, og dekket opp i messa hvor det ble servert fiskesuppe og jordbær.

For i går var det fest på M/S «Rogaland».

Her ligger M/S «Rogaland» klar for amerikansk storfilm

Hjertet i båten

– Akkurat når det gjelder skipsklokken, er det helt spesielt. Den er som hjertet i en hver båt. Derfor er også dette en merkedag, både for stiftelsen og for «Rogaland». Og vi er stolte over at vi har kunnet bidra litt med å få klokken hjem, sa konsernsjef fra Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD), Ingvald Løyning.

Han takket folkemuseet Akranes på Island som har gitt skipsklokken fra seg.

Stavanger Maritime Museum var også på «Rogaland» i går for å gratulere stiftelsen og byskipet med begivenheten.

M/S «Rogaland» blir filmstjerne i stor amerikansk spillefilm

– Julen 2017 kommer det til å bli ekstra stas å ringe i klokka. Og vi på museet har fått enda en historie å fortelle. Dette er en stor dag, sa Ingrid Tjemsland, konstituert avdelingsdirektør ved Stavanger Maritime Museum avdeling sjøfart og industri.

Også hun takket museet på Island for å gi fra seg skipsklokken.

– Det er ikke selvsagt at et museum gir fra seg sine gjenstander. Dette setter vi virkelig stor pris på. Takk, sa hun i retning museumsdirektøren fra Akranes som også deltok på festen – Jón Allansson.

Fikk en mail i fjor

Det var i juli i fjor at Sigurd Jansen fikk en e-post med et bilde av ei skipsklokke. Bakgrunnen var to karer fra Finnøy som var på ferie på Island. I e-posten sto det: «Hva er dette? Kjenner du historien bak?»

Sigurd Jansen gjenkjente skipsklokken med inskripsjonene «Rogaland», «Stavanger» og «1929» med en eneste gang.

Den originale skipsklokken har inskripsjonene «Rogaland», «Stavanger» og «1929».

Han ble fra seg av begeistring.

– Da startet prosessen med å få skipsklokken hjem. Først ved å finne hvilket museum denne hang på, og så måtte vi overbevise museet at denne hørte hjemme hos oss. Etter en del e-postutveksling frem og tilbake fikk mannskapet på Rogaland beskjed. Styret i Akranes hadde besluttet å sende skipklokken hjem, forteller Sigurd Jansen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Rogfast-sjefen bestiller jordskjelv-rapport

 2. Koronasmitten øker igjen på Nord-Jæren – kan bli aktuelt med nasjonale tiltak

 3. Birgitte-saken: Politiet har nytt DNA-funn

 4. Kamp mot klokken for Viking-spiller

 5. Nyfødt valp funnet på lekeplass i Stavanger

 6. Bryllup skaper trøbbel – påvirker opp­rykks­kampen