Har du sett disse i sommer?

Blått for prostatakreft og rosa for brystkreft. På jordene i Rogaland ligger det nå 45.000 fargerike «traktoregg»

Bonden Kåre Aske er en av mange norske bønder som lar blå og rosa «traktoregg» pryde jordene i sommer, her fra gården hans på Mosterøy. Foto: Pål Christensen

 • Ine Espevik Larsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I fjor lå det rundt 200.000 rosa høyballer rundt på norske jorder, som resulterte i 300.000 kroner til forskning på brystkreft. I år dobler Felleskjøpet beløpet. Bøndene kan også velge blå plast til sine rundballer og dermed støtte prostatakreft. Samarbeidet skjer mellom bøndene, Felleskjøpet og plastprodusenten Trioplast.

Utsolgt på to uker

– Alle rullene med rosa og blå plast ble solgt ut i løpet av to uker, det tilsvarer 400.000 rundballer, opplyser Hanne Lauritzen, pressekontakt i Felleskjøpet.

I Rogaland har det blitt solgt farget plast tilsvarende 45.000 rundballer, hvorav 18.000 blå og 27.000 rosa. Det er altså 40 prosent blå og 60 prosent rosa. Det støttes med to tiere per rull, og selv om det i hvert fall i Rogaland er solgt flest rosa, vil begge foreningene få like mye.Totalt går det 300.000 kroner hver til Brystkreftforeningen og Prostatakreftforeningen. Tilsvarende ble i fjor gjort i Sverige, med stor suksess.

En som har valgt å fargelegge jordet til støtte for kreftsaken, er Mosterøy-bonden Kåre Aske. Han kjøpte inn plast til 60 rosa og 50 blå baller.

– Når Bondelaget og Felleskjøpet støtter en god sak, er det viktig at vi bøndene er med på det. Kreftsaken er en flott sak å støtte, sier Aske.

I fjor tok det av med rosa rundballer for brystkreft, i år er det mennenes tur også: Blått støtter prostatakreft. Foto: Pål Christensen

Rammer under beltestedet

Prostatakreftforeningen tar selvfølgelig Felleskjøpets bidrag med åpne armer.

– Helt konkret skal vi bruke pengene på en forskningspris, enten til et prosjekt eller en enkeltforsker, sier sekretariatsleder Andreas Hole.

Han er fornøyd med synligheten ballene medfører.

– Det er 45.000 norske menn som lever med prostatakreft, 1100 dør i året og det har vært en dobling de siste 15 årene. Skandinavia ligger på verdenstoppen i både hyppighet og dødelighet. Likevel er det tabu, det rammer under beltestedet og menn er generelt ikke så flinke til å snakke om sykdom, sier Hole.

Pressesjef i Kreftforeningen, Erik Vigander, er glad for alt som skaper oppmerksomhet rundt kreftsaken.

– Rundballene er en tydelig og synlig måte å gjøre dette på, sier han.

Midlene går til forskning på den vanligste krefttypen hos norske menn. Selv om det er stor sannsynlighet for å overleve, er det over 1000 i året som dør av prostatakreft.

En av de største utfordringene er å fastslå hvorvidt det er den alvorlige og aggressive typen, eller om det er en en snillere og «sovende» variant som kan kontrolleres gjennom aktiv overvåking.

– Mye av forskningen dreier seg om å utvikle bedre verktøy for å diagnostisere mer presist, sier Vigander.

Ballene er godt synlige i landskapet. Foto: Pål Christensen

Godt utstillingsvindu

Den symbolske bruken av rundballer stammer fra New Zealand, hvor den globale plastleverandøren Trioplast lanserte rosa plast for første gang i 2014. Tilsvarende kampanjer er gjennomført i 17 forskjellige land, etter samme mal. Blant disse er de skandinaviske landene, Island, Tyskland, Sveits, Østerrike, Storbritannia, Irland og Australia. Totalt har prosjektet på verdensbasis samlet inn 55.000 euro, litt over en halv million norske kroner. En grunn til gjennomslagskraften kan være synligheten.

– Lite er så synlig i det offentlige rom som rundballer. Dette gjør dem godt egnet som utstillingsvindu for en god sak. Rundballer noe de aller fleste har et forhold til, og som man ser ofte når man ferdes rundt i landet, sier Lauritzen i Felleskjøpet.

Ser du noen rosa eller blå baller når du går tur, kjører bil eller sitter på fly? Da kan du bli med i Felleskjøpets Instagram-konkurranse hvis du bruker emneknaggen #ballermotkreft. Her er noen av bidragene til nå:

LES OGSÅ:

Les også

 1. Stort engasjement om ventetid på nye kreftmedisiner

 2. Helsedirektoratet: Flere kreftsyke får raskere behandling

 3. Bruker nytt radioaktivt stoff for å finne kreft

 4. Føflekkreft: - Rogaland er i norgestoppen

Publisert:
 1. Kreft
 2. Prostatakreft
 3. Kreftforeningen
 4. Felleskjøpet
 5. Brystkreft

Mest lest akkurat nå

 1. Minst 100 smittede ved 15 skoler og fem barnehager i Stavanger

 2. Bensinstasjon-ansatt koronasmittet - ber kunder være obs

 3. Vil utvide Europas største steinbrudd – naboene fortviler

 4. Folkemengder jublet da Derek Chauvin ble dømt for drapet på George Floyd

 5. Ordførerne diskuterer koronatiltakene fredag

 6. 63-åring tiltalt for drapsforsøk i Sandnes