Derfor skal du unngå "neger"

En 33-åring fra Stavanger ble dømt for å si "jeg hater negere". Ifølge Antirasistisk senter er det flere grunner til å unngå ordet.

Fra en aksjon om "neger"-ordet fra 1996. Fra venstre Tesheme Mehari, Isatou A. Jammeh Kwarasey og Lamisi Gurah. Scan-Foto: Christian Grønnerød
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— "Neger" er et svært problematisk ord, og etniske nordmenn har hatt god tid på seg nå til å forstå det, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter.

En 33 år gammel mann i Stavanger ble dømt både i tingretten og lagmannsretten for å ha ropt «Det er altfor mange negere, jeg hater negere» under en bytur i Stavanger i fjor høst. For dette må han betale 9.600 kroner i bot og 2.000 kroner i sakskostnader. Nå anker han dommen til Høyesterett.

Les også:

Les også

Torstrup tar «neger-ordet» til Høyesterett

Mannens forsvarer Odd Rune Torstrup mener at Høyesterett må ta stilling til om det er en krenkelse å bruke ordet «neger». I ankeskrivet peker han blant annet på at politiet brukte ordet i sine registreringssystemer så sent som i 2006. — Hva synes du om dommen?

Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk senter.

– Jeg synes det er rett og rimelig at man kan risikere straff for å bruke ordet "neger" hvis det er fremsatt i en hatefull kontekst. Ordet "neger" brukes ofte negativt også når det brukes alene, men alene bør det sjelden være grunnlag for en straffereaksjon. Når noen roper ut at man "hater" negere, fjerner man imidlertid enhver tvil om at ordet er brukt negativt. Her er det hele uttalelsen som er problematisk, ikke bare ett enkelt ord, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter — Hvorfor skal vi unngå å bruke ordet "neger"?

— Det er flere grunner, og den viktigste er retten til selv å definere hva som er problematisk og støtende. Dette har vi fått svært mange tilbakemeldinger om, blant annet fra foreninger for afrikanere i Norge. Det burde være grunn nok til å la være. Flere mener ordet er nøytralt, men det er det virkelig ikke. Det ble etablert på en tid da vi betraktet afrikanere som en vare, som slaver. Deretter brukte vi det lenge for å beskrive noe litt rart, primitivt og eksotisk langt borte. Ordet "neger" er også helt klart knyttet til rasetenkning.

- Hvilket ord vil du anbefale i stedet?

— Jeg mener det er svært sjelden du egentlig har behov for å beskrive hudfargen, men i disse tilfellene kan du bruke "svart" eller "afrikansk bakgrunn". Folk bør tenke gjennom hvorfor de bruker det, for "neger" sier jo ingenting annet om folk enn at du tror de har afrikansk bakgrunn. Som regel er det ikke viktig.

- Hva vil du si til de som forsvarer seg med at folk med afrikansk bakgrunn selv bruker "neger" som begrep?

— Da bruker de det selv, og da er det noe helt annet og i en helt annen kontekst og betydning. Det er da ingen tvil om de bruker det nedsettende. Det er riktig at mange etniske nordmenn tenker at de bruker ordet nøytralt. Men det gjør ikke alle, og for å slippe at folk skal gjette om du mente det rasistisk eller ikke, bør du la være å bruke det. For å si det slik: når en person med afrikansk bakgrunn utsettes for hatvold, er det gjerne ordet "neger" som ledsager volden.

- "Neger"-dommen i Stavanger stammer fra en episode på byen. Hvordan vil du beskrive rasismen på byen i Norge?

— På utesteder i Norge kan det være ille. Når folk drikker er rasistiske uttalelser et nesten epidemisk problem. For å teste dette, hadde vi en lørdagskveld med en ung mann med afrikansk bakgrunn på byen. Resultatet var at han ble nektet å komme inn fire av fem steder hvor de hvite testpersonene slapp inn. I en av køene ble han kalt sotrør, i en annen kø ble det ropt apelyder etter ham. Dette gir en beskrivelse av problemet, og hvorfor det faktisk er viktig med reaksjoner, sier Berglund Steen.

Les også:

Les også

«Her har vi en neger fra svarteste Afrika»

Styret i Språkrådet vedtok for øvrig i 2001 følgende retningslinjer om bruken av ordet "neger".

«‘Neger’ har vore normalordet på norsk for folk med svart eller mørkebrun hudfarge, og for mange er det framleis nøytralt. Men i det siste har det gått fram av pressa at mange nordmenn med afrikansk bakgrunn ikkje liker å bli kalla ‘neger’, mens andre meiner at det er greitt, så det er delte meiningar om dette blant dei det gjeld. Likevel er det grunn til å vera varsam. Språkrådet må rå folk til å tenkja seg om før dei nyttar slike sensitive ord. Det er dårleg folkeskikk å kalla folk med eit ord dei ikkje liker, same kva ‘vi andre’ måtte meina om innhaldet i ordet.»

Publisert: