300.000 kroner i bot for å ha asylsøker i arbeid

Bjørn Hagen hos Solabakeren AS <b>nektet å sparke papirløse</b> Sultan Belay Fsahe. Det kostet firmaet 300.000 kroner.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Vi har fått et saftig forelegg, ja, sier Hagen, daglig leder i Solabakeren AS.

I begynnelsen av oktober fikk bedriften på Røyneberg besøk av to menn fra politiet. De gjorde det klart at Hagen brøt loven ved å la Sultan Belay Fsahe få fortsette å jobbe der. Asylsøkeren fra Eritrea har vært ansatt i bedriften siden 2004, men i august 2010 fikk han endelig avslag på asylsøknaden. Dermed fikk han ikke skattekort i fjor – han har ikke lenger lov til å jobbe.

— Han er ureturnerbar. Sultan kan ikke dra hjem til Eritrea slik som forholdene er nå; et diktatur. Mister han jobben her, må han gå under jorda, eller jobbe svart. Jeg klarer ikke, og vil ikke, kaste ham ut, sa Hagen til Aftenbladet i oktober.

Nederst i bunken?

Siden den gang har han ventet på neste skritt fra politi og påtalemyndighet. Og denne uken kom det: Et forelegg på 300.000 kroner.

— Det er utrolig mye penger. Men, jeg brøt loven, og det gjorde politiet meg oppmerksom på under besøket. Det har kanskje virket skjerpende, sier Hagen.

Da politiet i oktober sa at de måtte overlate saken til en jurist, ba Hagen dem om i hvert fall å legge saken nederst i bunken.

— For å være helt ærlig, så trodde jeg at den hadde havnet der. Siden de politiske signalene har vært så klare i retning av at den nye innstrammingen for papirløse er feil, trodde jeg at noe var i ferd med å skje, og at de derfor avventet saker som min. Men der tok jeg altså feil, sier Hagen.

Må si opp Sultan

— Nå har jeg ikke noe valg; jeg må si opp Sultan. Det er ikke min jobb å drive politikk, jeg må nå konsentrere meg om å sikre de andre arbeidsplassene i firmaet, sier Hagen.

Solabakeren AS produserer lapper, potetkaker og diverse salater. Firmaet har i dag en omsetning på rundt 6 millioner kroner, og det har fem ansatte. Men nå forsvinner altså én av dem.

— Advokaten min er i gang med å sette opp et oppsigelsesbrev. Men jeg liker det ikke. Jeg har valgt ikke å si noe til Sultan før jeg var helt sikker på hva som ville skje, sier Hagen.

Sultan Belay Fsahe bor i Sola sammen med samboer og to barn.

SUS fikk 350.000

Solabakeren AS er ikke den eneste som har fått forelegg for å ha hatt papirløse asylsøkere og flyktninger i arbeid. I løpet av høsten ba politiet i Rogaland statsadvokaten bøtelegge 30 firmaer for til sammen 5 millioner kroner. Den største boten er på 500.000 kroner.

Stavanger Universitetssjukehus (SUS) må betale 350.000 kroner for å ha hatt ti papirløse i arbeid.

— Vi vedtar forelegget. Da vi ble gjort oppmerksomme på lovbruddet, avsluttet vi straks vårt arbeidsforhold til de papirløse. Vi endret også rutinene, slik at dette ikke skal skje igjen, sier Maiken Jonassen, informasjonssjef ved SUS.

Kirkevergekontoret i Stavanger har fått et forelegg på 93.000 kroner for å ha en mann fra Etiopia i en 20 prosents stilling i Hinna kirke.

Trondheim først ute

Politikere landet rundt har gitt utrykk for at det var et stort feilgrep av regjeringen å frata papirløse flyktninger retten til å jobbe. Det hele startet i Trondheim i slutten av september. Da vedtok bystyret å sende spørsmål til regjeringen om at papirløse kunne få arbeide, og i mellomtiden ba politikerne rådmannen om å etablere en lokal løsning.

I oktober og november fulgte Stavanger, Bergen og Sandnes etter. Da nølte verken SV eller Ap med å tale sin egen regjering midt imot:

— Da Erna Solberg i sin tid som kommunalminister strammet inn på rettighetene til denne gruppen – og fikk kallenavnet Jern-Erna – kom formannskapet i Stavanger med en kritisk uttalelse. Jeg synes det er helt rett at vi gir denne typen innspill også til vår regjering, sa Aps Odd Kristian Reme i Stavanger formannskap.

— Jeg håper dere vet at SV sliter med denne delen av regjeringens politikk, kommenterte SVs Marcela Molina i samme møte.

I Stavanger var vedtaket om å be regjeringen snu enstemmig, i Sandnes ble det vedtatt med 47 mot to stemmer.

Aftenbladet 26. oktober i fjor: Politiet har bedt Bjørn Hagen, innehaver av bedriften Solabakeren AS, om å sparke Sultan Belay Fsahe, som har vært ansatt hos ham siden 2004. Men Hagen vil ikke. -Det er umenneskelig å kaste ham ut herfra, jeg klarer det ikke, vil ikke, sa Hagen.
Publisert: