Una og Ella Marie hjelper barn til å få utdanning

TV-AKSJONEN: Rundt 2000 bøssebærere var søndag i sving i Rogaland for å samle inn penger til Unicef. Søstrene Una og Ella Marie Lilleeidet Nilsen bidro for sjette året på rad.

Marie, «Tulla» Langseth, hadde pengene klar og la oppi bøssene til Una Lilleeidet, til høyre, og Ella Marie Lilleeidet.
Publisert: Publisert:
Les også

Sjekk din kommune: Utsira måtte se seg slått av Svalbard

icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Mens Una er 12 år er Ella Marie 8 år. Begge har gått rundt med bøsser fra de var ganske små, Ella Marie siden hun var to år og Una fra hun var seks år.

I solskinnet i Stavanger søndag ettermiddag vandret sammen med mamma Ingebjørg Lilleeidet og pappa Rune Nilsen. Hun Nova debuterte på runden som bøssebærer. For familien har tv-aksjonen blitt en kjekk tradisjon.

-Dette er veldig kjekt, slår de to søstrene fast overfor Aftenbladet, før Una legger ettertenksomt til:

-Spesielt er det kjekt at vi med dette kan hjelpe så mange andre som har det så mye verre enn oss. Vi har det så veldig bra, at dette er det minste vi kunne gjøre, sier Una.

Det er noe søster Ella Marie er helt enig i:

-Mmmm, sier hun.

Les også

Dette går årets TV-aksjon til

Jentene Una og Ella Marie Lilleeidet Nilsen møtte smil hos Grete Formo på Mariero.

Erfaringene familien har er at folk stort sett er imøtekommende og står klare. Det gjør også Marie Langseth i Solhøgda på Mariero. Hun liker helst bare å bli kalt Tulla. Tulla tar vel imot de to jentene og legger pengelapper av lik valør oppi bøssene til hver av jentene.

-Det går til et veldig godt formål, sier Tulla og skryter av jentene som er ute og samler inn penger.

Ella Marie Lilleeidet Nilsen er litt nysgjerrig på hvor mange penger som har kommet opp i bøssa.

Koster 34 millioner kroner

Årets tv-aksjon samler inn penger til Unicef. Unicef videreformidler penger til utdanningsprosjekt for barn og unge i land som er eller har vært rammet av krig eller konflikter. Land som prioriteres av Unicef ved denne innsamlingsaksjonen er Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

Mellom 12 og 16 prosent av pengene som samles inn for tv-aksjonen i år går til administrasjonskostnader. Unicef har budsjettert med kostnader på 34 millioner kroner. Til sammenligning forplikter øvrige bistands- og hjelpeorganisasjoner seg til at innsamlingskampanjene ikke skal koste mer enn 35 prosent av det som samles inn.

Les også

TV-aksjonen trenger flere bøssebærere

I fjor ga Rogaland 24 millioner kroner. Innsamlede penger i landet totalt var 230 millioner kroner. Innsamlingen gikk til Røde Kors. De siste årene er det 2014 som utmerker seg for Rogalands del. Da kom det 28,5 millioner fra Rogaland og 251 millioner totalt i hele landet. Kirkens Nødhjelp var mottaker den gang.

Lapper med Vipps-nummer henges på dører hvor ingen er hjemme.

-Tror ikke på noen rekord

-Jeg håper at alle bidrar med det de kan, sa Katrin Waage, leder for tv-aksjonen i Rogaland til Aftenbladet ved aksjonstart søndag. Hun er vel vitende om den økonomiske situasjonen i fylket som har vært vanskeligere de siste tre årene. Hun så derfor ikke for seg at årets aksjon gir noen rekord i innsamlede penger.

Selv om det til tider kan være vanskelig å få tak i nok bøssebærere, er hun imponert over oppslutningen til slutt. 2000 bøssebærere i Rogaland er hun godt fornøyd med, takket være god rekruttering i dagene før aksjonen.

Les også

Utdanning er ein menneskerett – bli bøsseberar!

-Generelt er det lettere i mindre kommuner hvor folk lever tettere på hverandre. Der lever dugnadsånden i større grad enn i byene. Har du en mottakerorganisasjon som er en medlemsorganisasjon, hjelper det også på. De har medlemmer som er selvsagte bøssebærere og rekrutterer fra nettverket sitt, sier Waage.

-Når det i år var Unicef, var det nok litt vanskeligere å få fatt i bøssebærere, men når vi går ut og etterlyser flere bøssebærere, blir folk med. De opplever nok at det er meningsfylt å gjøre noe for fellesskapet, sier Waage.

Blant de største enkeltbidragene søndag ettermiddag, var bidraget fra Statoil på 1 million kroner. Statoil ga 800 000 til Stavanger og 200 000 til Sandnes, slik at i bykampen for tv-aksjonen, toppet Stavanger i søndag ettermiddag listen med det største enkeltbidraget.

Sjekk endelig resultat her.

Publisert: