Kommunen betaler tilbake ulovlige avgifter

Eigersund kommune har skattelagt innbyggerne ulovlig og satt pengene på bok. Nå er de pålagt å betale tilbake i gjennomsnitt 2773 kroner. Det nuller kommunen ut ved å øke eiendomsskatten omtrent tilsvarende.

Rådhuset Eigersund
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I første omgang kan det høres ut som årets julegave til skattebetalerne. Eigersund kommune har bygget opp et fond som har vokst seg ulovlig stort. Dette er penger som skulle blitt brukt til vann, avløp og renovasjon (VAR). Det er imidlertid ikke lov å bygge opp store fond til dette formålet. Her er det selvkostprinspippet som gjelder. Det er greit å sette av penger for et år eller to, men altså ikke slik Eigersund har gjort det gjennom en årrekke.

Julegave?

Hva er det så som skal betales tilbake?
Eigersunderne har i gjennomsnitt betalt 2138 kroner i vannavgift. Nå reduseres dette med 60 prosent til 1283.
Eigersunderne har i gjennomsnitt betalt 3724 kroner i avgift til avløp. Nå reduseres det til 1490 kroner.

Julegaven til eigersunderne er altså på 2773 kroner.

Men vent litt. Kanskje bør eigersunderne vente litt før de legger av gårde til Kvadrat eller IKEA. Den kommunale julenissen gir vanligvis ikke gaver uten å forvente få noe igjen.
Rådmannen vil nemlig øke eiendomsskatten. Dermed blir "gaven" til innbyggerne nullet ut.

Mer skatt

Eiendomsskatten skal i 2017 økes fra i gjennomsnitt 2800 kroner til 5600 kroner. I 2019 vil rådmannen at dette beløpet skal være 7700 kroner. Eiendomsskatten vil da være på 5 promille.

Hva sier partiene til dette?
Mye tyder på at de kommer til å si ja. I dag er det Arbeiderpartiet og Høyre som styrer skuta. I forrige periode var det Høyre som satt ved roret, nå er det Arbeiderpartiet. Tidligere hadde Høyre en fluktknapp med inn i samarbeidet. Da het det at eiendomsskatten ikke skulle økes i perioden. Nå finnes det ikke lenger en slik knapp. Avtalen mellom de to partiene sier kun at avgiftene skal holdes på et lavest mulig nivå. Trolig kommer samtlige partier, utenom Frp, til å godta en økning av eiendomsskatten med 2 promille. Det vil gi 14 millioner mer i skatt i første omgang, og ytterligere 7 millioner når skatten økes med nok 1 promille.

Pengesluk

Det pågår for tiden intense forhandlinger om budsjettet. Selv om Ap og Høyre kan gjøre som de vil, er det et ønske om å ha med flest mulig med i et forlik. Kommunen står foran store investeringer og det er spesielt den nye skolen på Eigerøy som har vist seg å bli et pengesluk.
Aftenbladet har forsøkt å regne på tallene. Utgangspunktet er litt uklart. Når tilbakebetalingen av den ulovlige skatten er nullet ut med økt eiendomsskatt, står det igjen et beløp på 27 kroner.

– Husstander som ikke er tilknyttet det offentlige nettet vil ikke få tilbakebetalingen på 2773 kroner. For dem blir det en reell økning på 2800 kroner i året. På den andre siden blir det for næring totalt sett en reduksjon, sier rådmann Trøan.

Hun er i gang med en snuoperasjon. Innen 2019 mener hun at kommunen må kutte 30 millioner på driften. Allerede neste år vil hun spare 10 millioner. Politikerne følger henne langt på vei. Det er forståelse for at ambisjonsnivået må jekkes ned noen hakk.

Spørsmålet politikerne må ta stilling til er dette: Kan det kalles en tilbakebetaling til innbyggerne når man øker skatten med et tilsvarende beløp et annet sted?

Rådmann Gro Anita Trøan har sendt en epost til Aftenbladet ble følgende klargjøring:

«Saken var i kontrollutvalget i forbindelse med behandling av årsregnskapet i 2015 i april 2016. Revisjonen påpekte at fondene for vann og avløp har blitt for store. Vedtaket i kontrollutvalget inneholdt at utvalget skal holdes orientert om gebyrfastsettelsen av vann og avløp.

Administrasjonen følger dette opp i budsjett 2017 og reduserer gebyrene i tråd med en mer realistisk investeringsplan og ved bruk av fond. Det er ingen direkte kobling mellom kommunale gebyrer og eiendomsskatt.

Retningslinjene for selvkost tilsier at positive fond skal vurderes over en avgrenset periode, der overskudd tilbakeføres i løpet av en femårsperiode.

Det var planlagt bruk av fond for vann og avløp i 2015, men flere forhold gjorde at det ble avsetning istedenfor etter at regnskapet for 2015 var ferdigstilt og behandlet i april 2016. Dette er bakgrunnen for at vi nå reduserer gebyrene såpass mye som 60 % og 40 % reduksjon for henholdsvis vann og avløp.

Dette er altså ingen skattelegging men det gjelder betaling for offentlig vann og avløp etter selvkostprinsippet. Det betyr at gebyrene reduseres når fondene vokser for eksempel pga redusert investeringstakt, driften blir billigere eller andre forhold som påvirker beregningene.»

Publisert:
 1. Eigerøy
 2. Eiendomsskatt
 3. Eigersund
 4. Eigersund kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Ny direkterute fra Sola

 2. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 3. Kan få bølger opp mot åtte meter

 4. Koronakrisen: Skiledelsen har kontaktet Northug

 5. Styret på elsparkesykkelen knakk i fart: – Det var ekkelt

 6. Fant død mann på Bryne: Fem unge menn anker dom