Har Julebyen en hemmelig ingrediens i grøten?

Jeg har fulgt Julebyen i 13 år. Av en eller annen mystisk grunn husker jeg nesten ikke stormene, storflommen og regnet. I mitt hode drysser det alltid puddersnø over Julebyen.

Elen Tone Ås og de andre Zontasdamene selger grøt til gode formål for tusenvis av kroner i Julebyen.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det er 13 år siden 13 egersundere reiste til Tyskland for å se om det gikk an å importere et klassisk, tysk julemarked til Egersund. Hva er hemmeligheten bak suksessen? I år kommer det trolig 50.000 mennesker til julemarkedet for å gå mellom bodene i Julebyen, så hva er hemmeligheten?

Julebyen slår alle rekorder

Andre byer har forsøkt å få til det samme. Julemarked er egentlig en lite original ide. Det er faktisk noe av det mest opplagt det går an å finne på før jul. Likevel tok det av i Egersund. Så hva er hemmeligheten? Her er en liten oppdatering jeg skrev på Facebook i sist uke. Den ble delt 75 ganger og fikk 1300 "liker". Kanskje traff den et eller annet som kan få oss til å forstå litt mer av fenomenet Julebyen. Jeg skrev:

"Nå ble jeg skikkelig rørt. Julebyen burde advart lettrørte som meg mot fare for sterke følelser. Sjekk bildet. I bil-åpningen sitter en eldre, bevegelseshemmet mann. Mandsangerne har forlatt paviljongen i Julebyen for å synge spesielt for ham. Det er tett med folk på julemarkedet. Likevel har denne personen all deres oppmerksomhet. Han blir sett. Han blir berørt av sangen.Det er lenge siden jeg har hørt Glade jul fremført mer ekte enn dette. Her ble det sunget fra hjerte til hjerte. I alt fjaset som er i jula, er det utrolig godt å oppleve ekte øyeblikk.»

Ingen Jippo

Folk kommenterte på Facebook: "Hjertevarmt og byvarmt", "Ekte juleglede", "En fantastisk historie, den blir med i min preken på julaften i år". "Muligens det skulle vært flere okka byer her i landet. Heia Egersund og Julebyen".
Kanskje ligger noe av hemmeligheten her. Julebyen er ikke et kjøpt jippo. Det er ekte vare. Mandsangerne synger fordi de vil synge, ikke fordi et kjøpesenter har kjøpt dem til å synge. Det er dugnad. Julebyen er ikke et lokkeprodukt. Den er selve produktet.

Julebyen Egersund fikk pris i Bergen

Eller kanskje hemmeligheten er folk som Bjørn Vigrestad. Han har en liten bod i et litt gjemt hjørne av markedet. Jeg kjøpte en miniatyrteine av ham. Den er prikklik vanlige hummerteiner, men er altså kun til pynt. Jeg slo av en vits om at jeg skulle bruke teina til småhummer. Han fortalte at han har et verksted hjemme. Der bruker han ett år på å lage produktene han selger på julemarkedet. Det er ikke "Made in China", men "Made på Koldal".

Ekte vare

Eller kanskje hemmeligheten er Julegloben. Her er det underholding av høy kvalitet. Alt er gratis. Globen er Julebyens kulturhus. Her skinner lokale julestjerner sammen med kjente artister som Trond Granlund og Tollak Ollestad. Jeg må innrømme at jeg er veldig begeistret for ei dame som heter Siv Grethe Bøhn Pettersen. Hun har bygget opp et dukketeater som spiller julestykker med substans. Det er herlig i en førjulstid der det meste er tomt nisseprat.

Eller kanskje hemmeligheten er Egersund. Byen er akkurat passe stor til å romme en juleby i sitt hjerte på Torvet. Den gamle byen med den vakre kirken lager en kulisse som amerikanere bruker millioner på å gjenskape i sine julemarkeder. I Egersund er det ekte vare.

Grøten?

Jeg skrev for noen år siden at "ingen barn gråter i Julebyen". Det er nesten sant. Roen, freden og idyllen gjør noe med oss. Folk blir snillere av å rusle rundt i Julebyen. Eller er det en hemmelig ingrediens i grøten?
(Julebyen holder åpent torsdag, fredag, lørdag og søndag. Sjekk www.julebyen.no)

Publisert:
 1. Dugnad
 2. Førjulstid
 3. Tyskland
 4. Facebook
 5. Egersund

Mest lest akkurat nå

 1. Bil kom over i motsatt kjørefelt og traff et tre

 2. Hundrevis møtte opp på demonstrasjon mot høye strømpriser

 3. Nakstad er smittet av korona

 4. Rogfast kan bli utsatt to år: Mange vil bygge tunnelen nordover fra Randaberg

 5. 150-ugå er historie: – Nå får vi et konsept som kan vare lenge

 6. Prinsesse Ingrid Alexandra får foto av Jærkysten i myndighets­gave