Svært vanskelige kjøreforhold på Jæren: - La bilen stå!

Snø og vind skapte svært vanskelige kjøreforhold på Jæren og sørover natt til søndag. Vegvesenet kaller forholdene ekstreme. Frivillige ekstramannskaper er kalt inn for å hjelpe politiet.

Dette bildet er tatt rett etter avkjøringen til Varhaug fra Fv 44.
 • Kristian Oftedal Kvendseth
  Journalist
 • Anders Minge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Like før klokken 01.00 natt til søndag samlet nødetatene og frivillige fra flere ulike organisasjoner seg til møte utenfor lensmannskontoret på Bryne. Derfra ble flere grupper sendt ut for å bistå bilister som hadde kjørt seg fast på veiene rundt forbi på Jæren.

Aftenbladets reporter på stedet forteller at både biler, snøscootere og firhjulinger ble sendt ut for å hjelpe.

– Flere bilister har meldt til politiet at de har kjørt seg fast. Det har ikke vært noen alvorlige ulykker, men det er mange som har utfordringer med å komme seg fram. Vi har høynet beredskapen - sånn at vi har kapasiteten som kreves for å ta hånd om dette hvis det drar seg til utover natten, forteller politiets innsatsleder Runar Heggen.

Les denne: Henning og Marte måtte evakueres med snøscooter

Se den utrolige videoen: Slik har du aldri sett Fv. 44

Verst på Høg-Jæren

15–20 frivillige mannskaper fra ulike organisasjoner bistår politiet. De bidrar blant annet med snøscootere og firhjulinger.

– Det er flere biler som står fast på Fv 504 (Buevegen) i området rundt Karlsbu. Situasjonen er ikke dramatisk, vi har kontakt med disse på telefon. Men vi sender ut frivillige mannskaper til disse for å skape trygghet mens de venter på brøytemannskapene. Skulle det bli nødvendig å frakte noen ut, gjør vi det også, forklarer Heggen.

Ifølge innsatslederen er det spesielt Høg-Jæren - i området Vigrestad retning Bue - som har fått det verste været. Heldigvis er det vanligvis lite trafikk der på nattestid, men det er meldt mer vind og nedbør i løpet av natten.

Innsatsleder Runar Heggen.

Politiet ber folk holde seg hjemme

Det var like før midnatt at politiet meldte at de har kalt inn frivillige mannskaper for å bistå bilister som står fast på Jæren.

– Det er en koordinert innsats. Vi møtes på Bryne, og så tar vi runden derfra til de som har bedt om assistanse. Det er meldt sterk vind til søndag ettermiddag. Det er bakgrunnen for at vi går fram som dette. Situasjonen er svært krevende. Flere veier er allerede stengt, og vi kommer nok til å stenge flere veier i løpet av de neste timene, sier politiets operasjonsleder Jøran Solheim.

Han oppfordrer alle til å la bilen stå.

– Du skal ha en veldig, veldig god grunn til å legge ut på veien slik situasjonen er nå - spesielt på Jæren. Det er heldigvis avtagende trafikk, men det er lange køer flere steder og meget dårlig sikt, forklarer han.

Ifølge operasjonslederen skal det være bilister som har problemer og trenger assistanse på Fv. 44 mellom Nørbø og Varhaug. Det samme gjelder strekningen mellom Bryne og Ålgård på Fv. 506.

– Akkurat nå har vi fem snøscootere, noen firhjulinger og 15–20 frivillige som bistår politiet i å hjelpe folk som har bedt om assistanse. I tillegg har vi muligheten til å få inn flere mannskaper og snøscootere dersom det skulle være nødvendig. Det har vært et jevnt sig av telefoner fra folk som trenger hjelp hele kvelden, forklarer Solheim.

Buevegen lørdag kveld. Totalt nedsnødd, melder en leser. Denne veien ble senere stengt og bilistene som satt fast måtte hentes ut med snøscooter.

Uværet stenger flere veier

– Det er ekstremt vanskelige kjøreforhold. Det står biler og vogntog fast flere steder. Jeg snakket akkurat med en trailersjåfør som sa at han knapt klarte se hjulet da han gikk ut for å legge på kjetting. Så mye blåser og snør det. Sikten er minimal, forklarer Tore Tysse som er trafikkoperatør i Statens vegvesen.

Sterk vind og tett snødrev skaper dårlig sikt og trøbbel på veiene lørdag kveld og natt til søndag. Flere steder står biler regelrett fast i snøen.

Klokken 23.30 lørdag melder Vegtrafikksentralen at flere veier er stengt på grunn av uværet. Dette gjelder Fv504, Fv165 og Fv 147. Politiet varsler også at de kommer til å stenge flere veier i løpet av natten.

Politiet ber folk følge med på Statens vegvesen sine nettsider for oppdaterte meldinger på stengte veier.

Stiv kuling til søndag ettermiddag

I Statens vegvesen var de tidlig forberedt på en travel natt. Mannskaper jobbet lørdag kveld med å rydde veiene fra Jæren og sørover, men det sier seg selv at det blir vanskelig å rekke over alt.

– Både småveier og større veier er rammet av snøen og vinden. Vi har fått inn flest meldinger om dårlig sikt og vanskelige kjøreforhold på Fv. 44, men det kan være like ille andre steder. Det er egentlig bare E39 vi klarer å rydde, sier trafikkoperatør Tysse.

Han oppfordrer bilistene om å være forsiktige.

– Folk bør la bilen stå om de ikke absolutt må ut, sier Tysse.

Ifølge værnettstedet Yr skal det blåse stiv kuling på Jæren fram til midt på dagen søndag. Snøen skal avta noe gjennom natten.

Forsinkelser i togtrafikken

Det er ikke bare på veiene det er trøbbel. På Jærbanen ble det lørdag kveld meldt om saktekjørende tog og forsinkelser.

NSB bekrefter at passasjerer måtte belage seg på forsinkelser lørdag kveld og natt til søndag.

– Vi har problemer med signalanlegget. I tillegg er været dårlig. Det gjør at togene må kjøre sakte mellom Bryne og Nærbø. Passasjerer må nok forvente rundt 20 minutters forsinkelse, forklarer Gina Scholz som er pressevakt i NSB.

Publisert:
 1. Statens vegvesen
 2. Rogaland
 3. Bil
 4. Snø
 5. Jæren

Mest lest akkurat nå

 1. Slottet i Sirdal åpner i høstferien

 2. Bonde må i fengsel: De nyfødte lammene lå på våt møkk

 3. Riksrevisoren kan ikke granske pendlerbolig-saken: – Det kan vi takke Stortingets presidentskap for

 4. Meteorologen: – Pakk ned tram­polinen. Det meldes liten storm

 5. Toppscorer for gammel storhet - vil senke klubben som ikke ga ham sjansen

 6. – Politiet kan ha snakket usant i Birgitte-saken