Aftenbladet viser alle løpere direkte under «Hanatrappene opp»

Aftenbladet arrangerer løpet «Hanatrappene opp» i samarbeid med Sandnes Idrettslag og viser alle løperne direkte på tv. Det er bare for kolleger, vennegjenger og enkeltløpere å gjøre som Pål Morten og Stine Borgli - legge seg i trappetrening.

Sykkelproff Stine Borgli har foreløpig god kontroll på far og varaordfører Pål Morten Borgli, men sistnevnte har en plan. Geir Eikeskog har stor tro på løpet (og har pers på 1.18)
 • Tommas Torgersen Skretting
  Tommas Torgersen Skretting
  Leder Lokal, Aftenbladet
Publisert: Publisert:

– Hanatrappene opp er et løp vi har sett potensialet i lenge. Det passer for alle, unger og gamle og dem i midten. Vi har ikke gjort så mye ut av det som vi har tenkt de siste årene, det har vært som en litt skjult idé. Med den utsikten og den oppgraderingen som kommer her nå, blir rammen rundt løpet bare finere og finere, sier daglig leder i Sandnes idrettslag, Geir Eikeskog.

Idrettslaget har akkurat undertegnet en samarbeidsavtale med Aftenbladet om en stor satsning på Hanatrappene opp.

– Løpet er allerede inne på terminlisten og skal arrangeres 21. august 2021. Påmeldingen åpner i januar.

Eikeskog håper og tror at mange lar det gå sport i å konkurrere med venner eller seg selv, enten man vil gå for en god tid, idealtid eller vil gjennomføre.

– Også i idrettslagene håper jeg at man får til noen interne konkurranser. Løpet passer også for en rekke idrettsutøvere, enten man driver med friidrett, fotball, langrenn eller sykkel, sier han.

Løp med spektakulær utsikt

– Mosjonsløp er populært i Rogaland, og Hanatrappene opp blir et løp vi ikke har sett maken til i vårt distrikt.

Dette vil bli et ikonisk og stort løp i regionen, slik Stoltzekleiven opp har vært for bergensområdet, tror digitalredaktør Elin Stueland.

– Aftenbladet skal derfor bruke mye ressurser på å dekke løpet og blodslitet opp de 306 trinnene. Alle som løper får en god dokumentasjon på innsatsen de legger ned. Vi har videokamera i startområdet, underveis i trappa - og det vi gleder oss mest til: målstreken. Løpet får egen kommentator og vi har egen robot som kobler foto av deltakerne med resultatlista.

Aftenbladets Sandnes-redaksjon mener Hanatrappene er et landemerke i byen og noe alle ikke minst i bydelen har et forhold til: Mange naboer konkurrerer om å ha best tid opp de trinnene. Redaksjonen tror at veldig mange flere gjennom dette løpet vil få øynene opp for denne perla i Sandnes. Det nye utsiktsplatået som er under bygging der, med spektaulær utsikt utover byen og Gandsfjorden, vil være den perfekte plassen å få pusten igjen.

Hanatrappene ble bygget i perioden 1950 til 1955 av lokalbefolkningen på dugnad og er med sine 306 trinn kanskje verdens lengste terrengtrapp i betong. Det nye telleapparatet i trappene viser et snitt på 614 passeringer per dag. De bratte steintrappene blir flittig brukt til trening. Nå har også Hana IL montert opp tidsmålere for dem som har lyst til å teste seg selv. På veggen til klubbhuset henger en storskjerm som viser tiden din.

Hanatrappene er verdens beste treningsstudio og er gratis, sier Pål Morten Borgli (foreløpig bakerst). Datteren Stine bruker trappene som faren har vært med å bygge som trening til sykkelsesongen.

Borgli har selv bygget deler av trappa

Blant dem som nå kommer til å legge seg i trening, er varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli. Borgli er selv fra Hana og har et langt og nært forhold til trappene.

– Jeg var ganske sprek for noen år siden, men nå er det faktisk helt pyton opp trappene. Jeg er ikke i form. Men jeg har lyst til å sette meg et ganske tøft mål til 20. januar. Da er det nemlig ett år siden jeg hadde hjerteinfarkt. Hvis det er bra forhold da, isfritt og tørt, har jeg har jeg et mål om å komme meg under to minutter.

Borgli sin pers er 1.21 og er rundt fire år gammel.

– Jeg trente mye sammen med en kollega i kommunen, og ble raskt i bedre form. Jeg tok med en stein og la der oppe for hver gang. Rekorden min for antall turer på en treningsøkt er 16. Jeg har også hatt noen fighter med datteren min Stine. Jeg mener hun hadde 1.19 da jeg satte rekorden min på 1.21.

– Siden den gangen har jeg både lagt på meg og vært syk, nå klarer jeg ikke å springe sammenhengende opp. Men de intervallene jeg allerede tar i Hanatrappene et par ganger i uka, tror jeg er den beste medisinen.

Da varaordføreren gikk på gamle Hana barneskole på 70-tallet renoverte man og bygget ut skolen. I den perioden ble gymsalen brukt som klasserom.

– Vi hadde derfor ikke vanlig gym. I stedet var vi med og forskalet og bygget noen av trappetrinnene. Vi tok av og til den veien hjem fra skolen. Dessuten var det på toppen der - der hvor det nå bygges nytt utsiktspunkt - at ungdommen samlet seg i helgene.

– Alle har et forhold til Hanatrappene. Med det nye usiktsplatået blir det også en tursistattraksjon i Sandnes. I denne sammenheng er det faktisk en viktig treningsarena i regionen vår. Dette er verdens beste og billigste treningsstudio - alle kan trene her, uansett alder eller form så er Hanatrappene bra for deg, sier Pål Morten Borgli.

Sykkelproff Stine Borgli trener her fast

– I den senere tid har jeg trent regelmessig her, sier sykkelproff i det franske laget FDJ, Stine Borgli. - Jeg merker at dette har gjort meg sterkere i beina, men det gjelder å disponere løpet godt.

En typisk økt for henne er ti drag trappene, der hun deler innsatsen i 1/3, 2/3 og helt opp, gjerne med noen runder rundt Hanabanen som avslutning for å holde intensiteten oppe.

– Hanatrappene er god trening nesten for enhver idrett, tror hun.

Blir det ny rekord?

Tommy Haga ble første løper under ett minutt da han løp opp trappene på 58 sekunder i 2009.

Men den raskeste noteringen ble gjort av Torbjørn Fjeld i 2010 med den imponerende tiden 0:52,8.

For ordens skyld: Geir Eikeskogs pers er på 1.18 satt for fire-fem år siden.

De som vil teste formen finner trappene i forlengelsen av gamle Hana skole, med greie parkeringsmuligheter her eller for eksempel ved Hana Sanz. Trappene er skiltet fra Skippergata.

Les også

306 trappetrinn og spektakulært utsiktspunkt skal sette Hana på kartet

Slik blir det nye utsiktspunktet på toppen av Hanatrappene. Etter planen står platået ferdig rundt påske 2021.
Publisert:
 1. Sandnes
 2. Gandsfjorden
 3. Hana IL
 4. Stine Borgli
 5. Pål Morten Borgli

Mest lest akkurat nå

 1. Rapport: Svakere boligprisvekst de neste årene

 2. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 3. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag

 4. Politikerne diskuterte lekser: – Snikinnføring av leksefri skole

 5. Frisk 33-åring. Bør jeg ta influensavaksinen?

 6. Skal man se én utstilling før dette året tar slutt skal man se denne!