Hvordan forholde seg til hjemmeisolering og karantene?

Mange har spørsmål om hjemmeisolasjon, avisolering, karantene og nærkontakter. Smittevernoverlege i Stavanger, Ruth Midtgarden, kommer med noen viktige presiseringer.

Smittevernoverlege i Stavanger, Ruth Midtgarden
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 386 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Torsdag la Stavanger kommune ut disse presiseringene på sine hjemmesider.

Hjemmeisolering gjelder for personer som har sannsynlig eller påvist covid-19, men som ikke trenger å ligge på sykehus. Personer som er i hjemmeisolasjon kan i hovedsak avslutte isoleringen 10 dager etter at symptomene startet. Dette gjelder bare hvis du har vært feberfri i minst 24 timer uten bruk av febernedsettende preparater. 

Du må avklare med fastlegen din om du er klar til å gå ut av isolasjonen.

Friskmeldte trenger ikke ny test

– Når fastlegene har gitt klarsignal om at du kan gå ut av isolasjon, skal du ikke ta ny koronatest før du kan gå tilbake i arbeid. En slik test vil vise positivt resultat i flere uker etter sykdommen, fordi det fortsatt er rester av døde virus i slimhinnene i svelget. Det betyr ikke at du er smittebærer, og du kan fint gå tilbake i jobb etter fullført isolasjon. Det er heller ikke farlig om du har litt resthoste, så lenge du er feberfri, sier smittevernoverlege Ruth Midtgarden.

Nærkontakter lenger i karantene

Nærkontakter skal være fem dager lenger i karantene enn den smittede, dersom de bor sammen.

Karantenetiden er ti dager fra siste gang du er utsatt for smitte. Nærkontakter, som bor sammen med en koronasmittet, er utsatt for smitte så lenge den syke er smittsom. Smittsomheten er størst de første fem dagene etter symptomstart.

Derfor blir karantenetiden 15 dager fra den syke sin symptomstart. Karantenetiden for familien blir derfor lengre enn isolasjonstiden for den som er smittet.

Det vil si: Selv om du selv er erklært frisk fra covid-19 og er klar til å gå tilbake i jobb, må du kanskje være hjemme med barn i noen dager til før de kan gå på skolen eller i barnehagen. Dette gjelder selv om de er helt symptomfrie.

– Både barn og voksne kan være smittet av covid-19 uten å ha symptomer, så det er veldig viktig at alle gjennomfører karantenetiden fullt ut, sier Midtgarden.

Karantenetiden kan bli utvidet

Dersom flere blir smittet, starter karantenetiden til nærkontaktene på nytt.

Altså: Hvis flere i husstanden får påvist covid-19 mens du er i karantene, må hustandsmedlemmene starte opp med nye 15 dagers karantene fra siste sykdom brøt ut.

Publisert:

Korona-viruset

 1. FHI-topp: Må veie ulempen ved å isolere friske smittede opp mot nytten

 2. 24.288 nye koronasmittede registrert siste døgn

 3. Guldvog: – Testing i skoler og barnehager kan nedprioriteres

 4. FHI: I verste fall må 1 av 5 bli hjemme fra jobb hvis smitten får herje fritt

 5. Åtte spørsmål og svar om vaksinen nå og fremover

 6. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

 1. Korona-viruset
 2. Karantene
 3. Koronaviruset
 4. Symptomer