Trusler mot skoler kan gi inntil tre års fengsel

Vågen videregående skole er blant skolene som har fått trusler om bombe og skyting «de neste dagene». Politiet avdramatiserer saken.

Publisert: Publisert:

Vågen vgs har mottatt bombe- og skytetrusler, men politiet sier elever kan ta det med ro. Rektor ber elevene stille på skolen som vanlig onsdag. Foto: Fredrik Refvem

 • Janne Hagen
  Vaktsjef
 • Jone Østebø
  Journalist

«Ikke kom på skolen de neste dagene med tanke på bomben og skytingen som vil skje.»

Denne meldingen er blitt lagt ut i kommentarfeltet på Vågen videregående skole sin Instagram-konto flere ganger i det siste. Senest tirsdag 21. januar.

– Elever ved Vågen videregående trenger ikke være redde. Dette er ikke noe vi tror kommer til å skje, men det jobbes med å finne ut hvem som står bak, sa operasjonsleder Kurt Løklingholm i Sør-Vest politidistrikt til Aftenbladet tirsdag kveld.

Kan gi fengsel

Truslene om angrep mot skoler blir ifølge politiet ansett som en trend, og flere skoler i Sør-Vest politidistrikt og i andre distrikter har mottatt slike meldinger den siste tiden. Tirsdag twitret Sør-Øst politidisktrikt at det er kommet inn en rekke slike trusler mot skoler og bedrifter i Sør-Norge.

Politiadvokat Anders Christiansen ved Sør-Vest politidistrikt opplyser på generelt grunnlag at personer som fremsetter trusler, kan bli straffet etter straffeloven paragraf 263 om trusler eller paragraf 264 om grove trusler. Begge paragrafene kan være aktuelle i dette tilfellet.

– Etter paragraf 263 er strafferammen inntil ett års fengsel, og hvis truslene er grove, er strafferammen inntil tre års fengsel. Om truslene er grove, må vurderes konkret i hver sak. I tillegg kan det komme et erstatningsansvar, sier Christiansen.

SMS fra rektor

Rektor ved Vågen vgs, Bente Jelsa, sendte tirsdag kveld ut denne SMS-en til elevene ved skolen:

«Skolen har mottatt en trussel på Instagram om bombe og skyting de nærmeste dagene. Handling: Politiet vurderer ikke trusselen som reell, da denne meldingen har gått til mange skoler i Norge. Du møter opp som vanlig på skolen i morgen. Fra: Rektor på Vågen videregående skole».

Bente Jesla, rektor ved Vågen vgs. Foto: Jon Ingemundsen

Politiet har fått mange henvendelser fra bekymrede foreldre og elever. Truslene blir etterforsket, og politiet understreker at det er alvorlig. De ser likevel ikke noen grunn til å stenge skoler eller bedrifter.

– Vi oppfordrer til normal drift, sier Solheim.

Elever ved Vågen videregående skole på vei inn til første time. Foto: Fredrik Refvem

– Litt skummelt

Aftenbladet møtte flere elever ved Vågen videregående skole før første time onsdag morgen.

– Jeg synes det er litt skummelt. Jeg vet om flere som ikke er på skolen i dag på grunn av truslene. Selv hadde jeg mareritt i natt om skoleskyting. Men jeg tror jo dette er tull, sier Vårin Grammeltvedt (18).

Tarjei Sellevold sier at det er viktig ikke å få panikk.

– Jeg er ikke så redd. Jeg har lest at det trolig er samme person som har sendt trusler til flere skoler. Men det er jo viktig å være litt på vakt når sånt skjer, sier Sellevold.

- Svært alvorlig

Operasjonslederen understreker at det er svært alvorlig å fremsette denne typen trusler.

– Det skaper reell frykt når noen truer med det folk oppfatter som terror. Vi ser svært alvorlig på dette, og har satt i gang en koordinert etterforsking.

I tillegg til Vågen videregående, er det rettet trusler til private brukere på Instagram. Det er samme brukeren som går igjen, og denne gang er det Instagram som brukes som kanal, sier Jøran Solvang.

Operasjonsleder Irene Ragnhildstveit opplyser at ett politidistrikt har koordineringsansvar for etterforskningen, siden flere distrikter er involvert.

– Vi har god dialog med skolene det gjelder. Vi vurderer alltid eventuell fare for liv og helse i slike situasjoner, og i dette tilfellet oppfordrer vi om å opptre som vanlig, sier Ragnhildstveit.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 4. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 1. Vågen
 2. Sør-Vest politidistrikt
 3. Skyting
 4. Politiet
 5. Trusler