Mesling-smittet tok fly fra Oslo til Stavanger

Folkehelseinstituttet advarer nå de 148 passasjerene som var på den aktuelle flyturen.

Passasjerer på ettermiddagsflyet fra Oslo til Stavanger fredag 22. mars blir nå advart om mulig meslingsmitte (illustrasjonsfoto).
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Dersom du tok SAS-flyet som gikk fra Oslo fredag 22. mars klokken 15.00 til Stavanger, har du delt kabin med en person med smitteførende meslinger. Folkehelseinstituttet forsøker nå å kontakte alle som var passasjer på flight SK4031 for å advare.

«Meslinger smitter lett, og vi har derfor valgt å informere alle medpassasjerer. Er du vaksinert eller har hatt meslinger tidligere, er du beskyttet mot smitte, men hvis du verken er vaksinert eller har hatt meslinger anbefaler vi at du tar kontakt med lege hvis du får symptomer på sykdommen» heter det i en e-post som er blitt sendt ut til alle passasjerene.

En av passasjerene på flyet opplyser til Aftenbladet at avgangen hadde godt med passasjerer, noe som er vanlig på fredagsflyene fra Oslo til Stavanger.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS forteller at en flykabin har kontinuerlig utskifting av luft som i en operasjonssal på et sykehus.

– Sånn sett er fly langt bedre sammenlignet med andre offentlige kommunikasjonsmidler, sier Johansen til Aftenbladet.

Tas på alvor

Som Aftenbladet skrev fredag kveld, har Dalane legevakt registrert to personer med meslingsmitte den siste uken. Smittevernoverlege Marit Anda sier at Helsevesenet tar meslingtilfellene på største alvor.

– Det er selvsagt grunn til bekymring at vi har fått tilfeller av meslingsykdom i Norge, sier Anda.

Hun påpeker at det er viktig at de som ikke har beskyttelse mot meslinger, vaksinerer seg, spesielt i helsesektoren og om en arbeider med småbarn.

Norge er likevel bedre stilt enn mange andre land når det gjelder vaksinedekning, ifølge Anda. Spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten arbeider sammen når de oppdager meslinger. Det blir gjort smitteoppsporing og eventuelt vaksinering av smitteeksponerte.

Mange er vaksinert

Vaksine mot meslinger ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge i 1969, og de fleste født etter det er vaksinert mot sykdommen. Symptomer på sykdom oppstår som regel 10 til 14 dager etter smitte. Typiske symptomer på meslinger er først feber og forkjølelsesliknende plager som varer i 3-4 dager. Man kan også få noen hvite flekker i munnen.

Etter de første dagene blir man gjerne litt bedre, før man på ny får feber og det typiske utslettet viser seg. Det begynner vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen. Uvaksinerte små barn er spesielt utsatt for meslinger og sykdommens komplikasjoner.

LES OGSÅ:

Publisert: