Konsesjon til kraftlinja mellom Lysebotn og Fagrafjell

Det er gitt endelig konsesjon til ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell, som ligger på grensa mellom Sandnes og Time. Også ny transformatorstasjon skal bygges.

Her på Fagrafjell, i grensetraktene mellom Sandnes og Time, skal den nye kraftlinja gå.
 • Siv Helen Kvalvåg
  Siv Helen Kvalvåg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er Statnett som skal bygge den nye 420 kV-kraftlinja og transformatorstasjonen. Lyse Elnett skal også ha et 132 kV-anlegg med kontrollbygg på 240 kvadratmeter på stasjonstomten.

Den totale kostnaden for prosjektet er anslått til om lag 2 millarder kroner.

Lyse Elnett jobber i tillegg med prosjekter for å bygge nye kraftlinjer til den nye transformatorstasjonen.

Les også

LES OGSÅ: Kan dette milliardprosjektet sørge for to nye veier på Jæren?

Viktig avklaring

- Endelig fikk vi denne viktige avklaringen. Ny kraftlinje og ny transformatorstasjon er viktig for hele vår region. I dag er strømforsyningen veldig sårbar ved feil på en av hovedlinjene. Å sikre god kapasitet i strømnettet er viktig for næringsutvikling og det grønne skiftet med elektrifisering av blant annet transportsektoren, som er godt i gang i vår region, sier administrerende direktør Håvard Tamburstuen i et intervju på Lyses nettsider.

Han legger til at denne avklaringen er nødvendig for at Lyse Elnett skal kunne fullføre sin oppgradering av "fylkesveiene" i strømnettet. Selskapet har søkt konsesjon for nye kraftlinjer mellom stasjonen på Fagrafjell og Stokkeland i Sandnes og jobber med konsesjonssøknad for ny kraftlinje mellom Håland sør for Bryne, via Tjøtta og Hatteland til Fagrafjell.

– Denne konsesjonen er derfor særdeles viktig. Nå kan vi jobbe videre med våre prosjekter uten tvil om hvor vi skal hente strømmen fra, sier Tamburstuen.

Les også

LES OGSÅ: Lokal entreprenør fikk Lyse-kontrakt på 60 millioner kroner

Gjort tilpasninger

Den nye kraftlinja som Statnett skal bygge er på om lag 67 kilometer. Den vil i hovedsak følge trasé for eksisterende 132 kV-kraftlinje, men den vil være større og kraftigere enn dagens linje.

– Sikker tilgang til strøm er en bærebjelke i et moderne samfunn. En ny ledning fra Lyse til Fagrafjell, og ny transformatorstasjon på Fagrafjell bedrer forsyningssikkerheten og styrker transmisjonsnettet i Sør-Rogaland, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg i en pressemelding.
Fagrafjell transformatorstasjon er blitt redusert og justert for å dempe konflikt til kulturmiljø og kulturminner.

"I behandlingsprosessen har det kommet mange løsningsforslag, noe som har bidratt til at forslaget til trasé for ledningen er godt tilpasset allmenne og lokale hensyn", skriver departementet i sin pressemelding.

Les også

 1. Dette spadestikket koster mer enn det nye sykehuset: 10 milliarder kroner

Publisert:
 1. Kraftproduksjon
 2. Lyse
 3. Statnett
 4. Lysebotn
 5. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Lyse blir nedringt, men strøm-analytiker fraråder fastpris

 3. Drone stengte Stavanger lufthavn to ganger

 4. Ett skisenter åpner denne helgen - flere neste helg

 5. Da Sol­skjærs etter­følger sa sin mening på TV, fikk han mange uvenner

 6. – Håpløs «Kiss and fly» ved Stavanger lufthavn