Eiganes-klasse i 14 dagers karantene

Tre lærere og en hel klasse på Eiganes skole er satt i 14 dagers karantene etter at en elev fikk påvist koronasmitte. Det samme er alle som har vært på ferie i Nord-Italia. Her er reglene som gjelder for alle som er karantene.

En hel klasse ved Eiganes skole er i koronakarantene.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 689 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Torsdag ble det kjent at en 3. klassing på Eiganes skole er smittet at korona. Fredag måtte hele trinnet være hjemme fra skolen.

Skolen og kommunen har jobbet med å spore opp muligheten for smitte.

Kartlegging

På bakgrunn av kartleggingen har smittevernkontoret anbefalt at klassen med den smittede eleven, samt tre ansatte ved skolen settes i hjemmekarantene i 14 dager, meldte Stavanger kommune i helgen.

Resten av trinnet, som måtte være hjemme fredag, har fått beskjed om at de kan gå på skolen som vanlig, men at de bør være ekstra nøye med håndhygiene.

Lørdag kveld kom Folkehelseinstituttet med nye retningslinjer. Karantene gjelder nå for alle personer som har vært i områder med vedvarende smitte av koronavirus. Det betyr at alle som har vært i områder med vedvarende smitte skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke.

Fikk beskjed om å gå på skolen

Eleven på Eiganes hadde vært på feriereise i Nord-Italia. Familien tok kontakt med legevakten like etter hjemkomst, men fikk beskjed om at det ikke var grunnlag for testing eller karantene. Da foreldrene sendte eleven på skolen, var det i tråd med FHI sine retningslinjer og rådene som de hadde fått av lokalt helsevesen.

Kun elevene som har symptomper blir testet.

– Kan barna som er i karantene bevege seg utenfor huset? Hva kan de eventuelt delta på?

– Det er forskjell på isolasjon fordi du er syk og karantene fordi du har vært i nærheten av en person som er syk. Når du er frisk og i hjemmekarantene, kan du gå ut av eget hjem, men det anbefales at du unngår nærkontakt med andre, sier Runar Johannessen, fungerende smittevernoverlege i Stavanger kommune.

Runar Johannessen, fungerende smittevernoverlege i Stavanger kommune

Du skal ikke:

 • gå på jobb eller skole
 • foreta reiser eller ta offentlig transport
 • oppsøke andre steder der man lett kommer nær andre, dette inkluderer også fritidsaktiviteter

Johannessen henviser til FHI (Folkehelseinstituttet) sine egne sider for flere råd til personer som er isolert eller i karantene.

Søsken kan gå på skolen

– Hva skjer med søsken og foreldre til dem som er i karantene? Kan de gå på jobb og skole som normalt?

– Ja, i utgangspunktet kan de gå på jobb og skole som normalt, men om andre medlemmer i husstanden er under testing for smitte, skal barn også holdes hjemme fra barnehage og skole til resultatet av testene er klare. De som skal være hjemme, er definert som nærkontakter til eleven som har fått påvist smitte. De skal ta kontakt med legevakt dersom de blir syke. Husstandsmedlemmer kan leve som normalt med mindre de får feber og luftveisinfeksjoner. Da må de kontakte legevaktens koronatelefon 51 91 40 30, sier Johannessen.

– Hva med venner som har vært på besøk hos disse barna den siste uken, må de ta egne hensyn?

– Nei, dette får i utgangspunktet ingen konsekvenser for dem. Men dersom flere elever i denne klassen blir syke, så blir alle som har vært i kontakt med dem sporet opp gjennom smitteoppsporingen på vanlig måte, sier Johannessen.

Økt pågang

Lørdag ble det kjent at tre nye personer i Stavanger er smittet at korona.

– Disse har trolig levd som normalt flere dager etter hjemkomst fra ferie. Hvilke konsekvenser har dette fått?

– Det vet vi ikke ennå. Kommunens smitteoppsporing vil kartlegge hvem de har vært i kontakt med. Vi setter i verk tiltak etter hvert som vi får informasjon om hvordan bevegelsene til de smittede har vært. Mest sannsynlig vil det medføre at flere må testes, sier smittevernoverlegen.

– En elev har ført til at en hel klasse settes i karantene. Hva skjer med arbeidsplassene til de tre voksne som er smittet?

– Vi tar kontakt med dem også. I en barneskoleklasse kan det være vanskelig å si hvem som har hatt nærkontakt, og derfor vil ofte karantenen bli bredere enn hos en voksen som lett kan definere nærmeste kontakter, forklarer han.

– Hvor mange er satt i karantene som følge av de tre nye smittede?

- Jeg har ikke et eksakt tall. Foreløpig er alle kontaktet, men dette kan utvides i løpet av dagen.

– Merker dere økt pågang på legevakten, fra personer som nå er definert som mistenkt smittede?

– Ja, vi merker at innstrammingen fra helsedirektoratet fører til økt pågang. Mange har naturlig nok spørsmål, så vi ber om forståelse for at det kan ta tid før man får svar. Vi oppfordrer innbyggerne til å holde seg oppdatert på FHI.no og kommunens nettsider. Vi jobber også aktivt med å informere alle ansatte i kommunen om de nye anbefalingene.

Publisert:

Korona-viruset

 1. - Foreløpig har vi rikelig med hurtigtester. Men det kan endre seg

 2. Skepsis til rask gjenåpning i Danmark

 3. – Vanskelig å holde oppe motivasjonen når man øver uten mål og mening

 4. Kultursjef: – Smitte­tiltakene gir ikke mening

 5. Nakstad om funn av korona i Norge i 2019: – Smitte kan spre seg lenge i skjul

 6. Omikron kan komme fra rotter

 1. Korona-viruset