Rennesøy vil ikke framskynde Nye Stavanger

Rådmennene i Stavanger, Rennesøy og Finnøy vil framskynde etableringen av Nye Stavanger med ett år. Politikerne i Finnøy støtter forslaget, men lokalpolitikerne i Rennesøy nekter.

Dagny Sunnanå Hausken, til venstre og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø deltok på Tomatfestivalen på Finnøy. Begge svarte rett på 8 av 10 spørsmål fra quizmaster Gro Skartveit. Dommer var Finnøy-ordfører Henrik Halleland.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi har vetorett, det står i intensjonsavtalen, sier Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp).

Dermed blir den nye kommunen etter alt å dømme etablert 1. januar 2020, ikke ett år tidligere, slik rådmennene har gått inn for. Kommunestyret i Rennesøy sluttbehandler saken 9. februar.

Rådmennene synes det tar for lang tid å etablere Nye Stavanger. Lokale vedtak ble fattet juni 2016. Det betyr at Nye Stavanger får en etableringsperiode på 3,5 år. I andre kommunesammenslåinger har etableringsprosessen vanligvis tatt om lag to år.

Nye Stavanger, inkludert hele Ombo, som i dag er delt mellom Hjelmeland og Finnøy.

Andre argumenter for framskynding er at det er fare for prosesstretthet, at omstilling koster og derfor ikke bør dras ut i tid. At usikkerhet kan føre til tap av nøkkelpersonell.

Trenger tiden

Rennesøy-politikerne legger vekt på helt andre ting.

– Rådmennene mener at det kan være fordeler med å gjøre ting fortere, men vi vurderer det ikke slik for vår del. Vi har mye vi ønsker å få gjort før sammenslåingen, sier ordfører Dagny Hausken.

For det første ønsker Rennesøy å oppdatere både kommuneplanen og sentrumsplanen for Vikevåg, fordi lokalpolitikerne ønsker at disse planene skal være førende for den sammenslåtte kommunen. Kommunen holder på med byggeprosjekter, blant annet nytt helsehus i Vikevåg, hvor det nye kommunedelsutvalget skal avholde sine møter.

For det andre går rådmennene inn for at Nye Stavanger at det skal avholdes et ekstraordinært valg, og at den sammenslåtte kommunen skal styres av et ekstraordinært kommunestyre med 109 medlemmer i 2019. Fra 2020 skal kommunestyret ha 67 medlemmer, formannskapet 19.

– Vi tror rådmennene undervurderer de politiske konsekvensene av et midlertidig kommunestyre. Det er bedre å vente med valget til det ordinære valget høsten 2019, sier ordfører Hausken.

På grunn av signalene fra Rennesøy, har Stavanger-politikerne gått inn for sammenslåing fra 1. januar 2020.

Finnøy vil framskynde

Finnøy formannskap har imidlertid enstemmig gått inn for å framskynde sammenslåingen med ett år. Saken sluttbehandles 15. februar, ifølge KrF-ordfører Henrik Halleland.

– Vi ønsker å si det vi mener, ikke å bli styrt av hva andre gjør. Et enstemmig Finnøy formannskap mener det er massevis av tid fram til 1. januar 2019. Kommuneorganisasjonen skal drives fram til vi er slått sammen. Det kan bli utfordrende å holde på ansatte når de vet at Finnøy kommune skal opphøre, begrunner Halleland.

Han er uenig med naboordføreren, som synes det er problematisk å avholde ekstraordinært valg og styre sammen i 2019.

– Vi tenker at dette ville gitt oss stor innflytelse og store muligheter. Derfor mener vi det hadde vært en god løsning. Når det gjelder planarbeid, så skal også Finnøy rullere kommuneplanen. Vi tenker at dette må vi gjøre sammen med Rennesøy og Stavanger, nå som vi skal bli en felles kommune, sier Halleland.

De tre kommunene skal ha møte i styringsgruppa som leder arbeidet med kommunesammenslåing 22. februar.

– Tillitsvalgte i Rennesøy går også inn for å fastholde 1. januar 2020 som tidspunkt for kommunesammenslåing. Vi kan risikere å miste nøkkelpersonell dersom prosessen går for fort også, kommenterer Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken.

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Rennesøy
 3. Finnøy
 4. Kommuner
 5. Kommunesammenslåing

Mest lest akkurat nå

 1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 2. Jerv-spilleren klikket full­stendig: – Jeg mistet hodet

 3. Kreftsyk måtte vente på hjelp i to timer da alarm­systemet ikke fungerte

 4. 15.500 tilskuere fikk fest­kvelden de drømte om: – Noe fra gode, gamle dager

 5. Viking-børsen: «For en arbeids­moral. Scoret målet som åpnet kampen»

 6. Sandnes-kapteinen: – Vi ga Brann gratis energi