Tre timer som forandret Norge

2011 vil for alltid være året den norske idyllen brast.

Publisert: Publisert:

75.000 deltok på markeringen i Stavanger sentrum mandag 25. juli. Foto: Anders Minge

  • Rolv Christian Topdahl
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Vi ligger i gresset. Må være stille. Vi gjemmer oss.

— Han gikk med politiuniform, med skytevest og skjøt. Det var full panikk.

Lisa Irene Johansen Aasbø fra Tjensvoll i Stavanger hvisker i telefonen. Hun gråter stille. Klokken er cirka 18.00, datoen er 22. juli. Norge hadde ennå ikke fått grep om hva som foregikk på Utøya denne ettermiddag. Men samtalen med Johansen Aasbø fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på Aftenbladets journalist. Dette er virkelig. Ungdommene på Utøya er i livsfare.

Cirka 20 minutter etter tikker den første hastemeldingen inn fra NTB. 22. juli, kl. 18:26: "Flere skudd skal ha blitt løsnet på AUFs sommerleir på Utøya i Buskerud, melder flere medier. Flere skal være truffet, ifølge VG Nett."

- Bilen ristet

Tre timer tidligere er Aftenblad-direktør Hans Abrahamsen på vei gjennom tunnelen under regjeringskvartalet. Klokken 15:26 sprenger den 950 kilo tunge gjødselbomben til Breivik.

— Bilen ristet. Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd. Det ristet, det var mye røyk i tunnelen og gjenstander ramlet ned fra taket. Jeg var siste mann som kjørte ut av tunnelen. Jeg hadde englevakt, sa Abrahamsen til Aftenbladet.no få minutter etter eksplosjonen.

Kvelden 22. juli melder politiet om sju drepte etter bomben i regjeringskvartalet og ti drepte på Utøya. Men som den britiske avisen The Independent skrev på forsiden 24. juli: "At dawn, the full horror became clear", ledsaget av et grusomt bilde av tildekkede, døde ungdommer i vannkanten på Utøya.

Minst 80 drepte på Utøya, lyder meldingen fra politiet om morgenen lørdag. Den verste katastrofen siden andre verdenskrig er et faktum. Norge er i sjokk. Noen dager senere blir antallet nedjustert til 69 drepte på Utøya og 8 drepte i regjeringskvartalet – 77 drepte totalt.

Tre fra Rogaland

Tre av disse var fra Rogaland: Jamil Rafal Yasin fra Egersund, Marianne Sandvik fra Stavanger og Sondre Furseth Dale fra Haugesund. De blir alle beskrevet som samfunnsengasjerte og nysgjerrige ungdommer, som trodde på rettferdighet og demokrati.

— Marianne var på feil plass til feil tid og det må vi forholda oss til resten av livet, sa Mariannes pappa, Gaute Sandvik, i minnetalen i begravelsen i Stavanger Domkirke 4. august.

61 mennesker blir fulgt til graven over hele Norge denne første uken i august. De aller fleste av dem var under 19 år gamle.

Blond, etnisk norsk mann

77 drepte, flere hundre pårørende, men kun én gjerningsmann.

Umiddelbart etter eksplosjonen i Oslo er det imidlertid spekulasjonene som råder. Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp mener det er sannsynlig at al-Qaida står bak. Amerikanske eksperter følger opp med samme analyse.

Men i 23.00-tiden om kvelden 22. juli opplyser justisminister Knut Storberget (Ap) at siktede er norsk. Kort tid etter er navn og bilde ute. Anders Behring Breivik. Blond, etnisk norsk mann på 32 år.

Hvem er han? Et 1500 sider langt manifest gir et omfattende innblikk. I manifestet, som Breivik sendte til flere tusen mottakere, går det fram at motivet for hans angrep er et monokulturelt Europa, tuftet på kristne verdier og kjernefamilien. Breivik har ekstreme anti-muslimske synspunkter, og ser for seg at muslimer vil "innvadere" og islamifisere Europa. Breivik anser seg selv som en ridder som skal forhindre dette, og holder særlig én gruppe ansvarlig: Arbeiderpartiet, eller "Stoltenberg -jugend", som han skrev på det innvandringskritiske nettstedet Document.no i 2010. ## Sorgen

«Hvis en mann kan vise så mye hat, tenk på så mye kjærlighet vi kan vise sammen», sa AUF-jenta Stine Renate Håheim til nyhetskanalen CNN dagen etter angrepene. Sitatet har blitt stående som en oppsummering av nordmenns reaksjon på grusomhetene. Mandag 25. juli samles hundre tusener av nordmenn seg til protester mot terroren, hatet og massedrapene. I Oslo samler det seg over 200.000 mennesker. Stavanger er ikke snauere: Politiet anslår at over 75.000 møtte opp på Domkirkeplassen. Ifølge eldre frammøtte har det ikke vært så mange i sentrum siden fredsdagene i 1945, melder NTB.

— Nordmenn har fått vist hva vi står for, sa kronprinsesse Mette-Marit til Aftenposten tre uker etter terroren.

Spørsmålene

Men oppi all sorgen begynner etter hvert spørsmålene å trenge seg fram? Hvorfor tok én time fra meldingen om skyting på Utøya kom, til politiets beredskapstropp var på plass på Utøya? Hvorfor fikk ikke politiet tidligere tak i "egnet båt"?

Flere spørsmål melder seg utover høsten. 29. november overleveres rapporten som konkluderer med at Breivik var utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Følger retten de sakkyndiges anbefaling, kan ikke Breivik idømmes ordinær fengselsstraff. Betyr dette at Breivik en gang kan gå fri?

Mye ubesvart

Når 22.-kommisjonen legger frem sin rapport innen 10. august 2012 vil vi få noen svar, men langt i fra alle. Som Aftenpostens Per Anders Madsen uttrykker det i en kommentar julaften:

"Men det vil være mange spørsmål – de største – som kommisjonen ikke kan gi noen svar på. Hvordan det norske samfunn vil la seg påvirke eller endre av en terroraksjon så bestialsk at ingen hadde forestilt seg muligheten av at noe slikt kunne skje."

Høyblokka i regjeringskvartalet sett fra Olje- og energidepartementet. Bildet er tatt 23. juli, dagen etter at bomben gikk av. Midt i bildet ses hullet som er igjen etter at Anders Behring Breivik plasserte bombebilen der. Foto: Kripos/Scanpix

Utøya i Tyrifjorden, Buskerud. Foto: Roald, Berit

Statsminister Jens Stoltenberg klemmer AUF-leder Eskil Pedersen på Sundvollen dagen etter terroren. Daværende justisminister Knut Storberget til venstre. Foto: Tommy Ellingsen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

  2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

  3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

  4. Gutt påkjørt på Bryne

  5. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

  6. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!