Brannhelikopter i full sving - sager hull i isen for å hente vann

Brannhelikopteret fløy i skytteltrafikk i området rundt Holmaholen i Gjesdal onsdag kveld. Rogaland brann og redning har lagt ned et totalt brannforbud i distriktets ti kommuner.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

SISTE (oppdatert torsdag morgen): Brannen er slukket.

Oppdatering klokken 20.30 onsdag kveld:

Det brenner fortsatt i området rundt Holmaholen i Gjesdal. Sivilforsvaret holder brannvakt gjennom natten.

– Foreløpig har vi god kontroll på brannen, men vi vet aldri hvordan brannen vil utvikle seg gjennom natten. Det erfarte vi i går, sier vaktleder Kjetil Vier i Rogaland brann og redning IKS.

Det vil ikke bli gjennomført aktiv slokkingsarbeid gjennom natten.

– Skogbrannhelikopteret er parkert for natten. De vil starte slokking, så snart solen står opp, sier han.

Røyk i alle himmelretninger

I 12-tiden onsdag kom et skogbrannhelikopter fra Sauda for å delta i slukkingen av brannen i området rundt Holmaholen i Gjesdal. Det var røyk i alle himmelretninger, og det brant på tvers av kommunegrensene både i Gjesdal, Time og Bjerkreim.

På grunn av islagte vann i området måtte helikopteret fly til Langevatn for å hente vann. Det var tidligere hovedkilden for drikkevann, men fungerer nå som en reservekilde for drikkevann, og siden det regulert er det heller ikke helt islagt.

Slik så situasjonen ut i Holmaholen, Gjesdal, ved 12-tiden onsdag.

– Helikopteret er godt i gang med slukkingen og de begynner å få mer kontroll på brannen, sier Kjetil Vier i Rogaland brann og redning ved 14.30-tiden onsdag ettermiddag.

Totalt er det rundt 70 brannfolk og folk fra Sivilforsvaret som deltar i slukkingen. Det er brannmannskaper fra både Bryne, Ålgård, Sandnes, Stavanger og Vikeså.

– De holder på å sage et hull i isen på tre ganger tre meter slik at helikopteret kan hente vann slik at det slipper å fly til Langevatn, sier Vier.

Ved 11-tiden på formiddagen begynte det å brenne i et skytefelt som blir brukt til granatkasting av Heimevernet.

– De trodde ikke at det var noe udetonert i området, men sikkerhetsavstanden er 200 meter, og brannmannskaper går ikke inn i det området, sier Vier.

Naturbrannen i Holmaholen i Gjesdal ble meldt inn rett før klokken 18 tirsdag kveld og startet i forbindelse med lyngsviing som kom ut av kontroll. Brannen blusset opp igjen onsdag morgen. Mye vind og røyk i området gjorde det vanskelig å få kontroll og holde oversikt over brannen.

– Vi har ikke helt oversikt over brannen, så vi kan ikke si at vi har kontroll, sier skadestedsleder Frode Johansen til Aftenbladets team klokken 11.15 onsdag.

Onsdag formiddag kl. 10.15 meldte brannvesenet at det fortsatt brenner godt i området. Skogbrannhelikopter er rekvirert fra Sauda. Det skal være mulig å fylle vann i Langevatnet i Gjesdal. De andre vannene i området er islagt. Dette ventes til området i 11–12-tiden.

Brannhelikopteret landet i Holmaholen rundt klokka 12 onsdag, og monterte vannsekk på undersiden før det tok av igjen og begynte slukningsarbeidet.

– Vi har også bestilt assistanse fra et droneselskap som skal hjelpe oss å få full oversikt. Vi skal nå gjøre en kraftsamling der vi setter inn både mannskaper og helikopter, men vi skal ikke springe etter brannen - det brenner på for store områder til det - vi skal finne et naturlig punkt å møte brannen og slukke det som kommer, sier Johansen.

Brenner i skytefelt

Mannskapene må også slukke rester av brann der hvor brannhelikopteret gjør sine slipp. Johansen opplyser at det nå er begynt å brenne i et skytefelt der brannmannskaper ikke kan bevege seg inn. Sikkerhetssonen er 200 meter.

Brigadesjef Frode Johansen i Rogaland brann og redning leder slukkingen av naturbrannen i Holmaholen i Gjesdal.
Gården Holmaholen ble brannvesenets base for slukningsarbeidet.
En orrhane, som trolig var skremt vekk av brannen, slo seg like godt til på det tryggeste stedet i området: Midt i hovedkvarteret til brannvesenet.

Dette var situasjonen tidligere på dagen:

– Brannen har aldri gitt seg og da det ble lyst, ser vi at brannen har blusset opp igjen. Vi har kalt ut 20 nye mannskaper fra sivilforsvaret og flere brannfolk, sier Kjetil Vier, vaktkommandør ved Rogaland brann og redning IKS.

Flere brannfolk som var på kurs i Sandnes er blant dem som er kalt ut for å hjelpe til med slukningsarbeidet.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Etterforsker

Tirsdag kveld rykket brannvesenet ut til naturbranner på både Sikvaland og Holmaholen i Gjesdal, og en mindre lyngbrann på Brusand.

I 22-tiden meldte politiet at brannene på Holmaholen og Brusand var slukket og at det pågikk kontrollert nedbrenning i Sikvaland-området, hvor mannskaper fra Rogaland brann og redning ville holde brannvakt utover natta.

Gjesdal lensmannskontor skal etterforske brannen.

– Vi har opprettet sak. Noe som betyr at vi vil etterforske brannen på Sikvaland. Det innebærer blant annet vitneavhør, sier Einar Haugland, etterforskningsleder ved Gjesdal lensmannskontor.

Brannmannskaper foran brannen på Sikvaland i Gjesdal tirsdag kveld.

Ny brann

Det gikk ikke mange timene etter brannvesenet hadde kontroll på Sikvaland før de måtte rykke ut til enda en brann. Denne gangen var det lyngen ved Fårevatnet på Undheim i Time kommune som hadde tatt fyr.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Hektisk natt

Onsdag morgen forteller Rune Sunde, vaktleder ved Rogaland brann og redning, at det har vært en hektisk natt.

– Brannmannskapene har fått anledning å hvile nå, men vi gjenopptar slukkearbeidet i forbindelse med vaktskiftet i sju-åtte-tiden. Vi har stort sett kontroll nå, men brannene kan blusse opp igjen, opplyser Sunde overfor Aftenbladet klokken 6.20.

Han legger til at de har fått tilgang til et slukkehelikopter fra Østlandet som kan tas i bruk ved behov.

– I tillegg var det flere privatpersoner som tilbød seg å hjelpe til med slukkevann og vakumvogner, et landsbruksredskap som kan ta 20.000 liter vann. De har vært til god hjelp, sier vaktlederen.

Les også

LES OGSÅ: Strenge krav for å tenne opp ild

Totalforbud

Tirsdag kveld ble det lagt ned totalforbud mot å tenne opp ild i eller i nærheten av skog og mark. Det gjelder også for grillinnretninger som er tilrettelagt av kommunene.

Det er det tørre været som gjør at brannvesenet innfører totalforbud. Meteorologene melder opp mot liten kuling både onsdag og torsdag, og det er lite nedbør i sikte.

Totalforbud gjelder de ti eierkommunene til Rogaland brann og redning IKS; Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy, Randaberg, Sola, Kvitsøy og Finnøy.

Publisert: