Prima og Hatteland går sammen om ny proteinfabrikk i Egersund

Anguskongen Anbjørn Øglend medgir at det smaker godt med fisk på ukedager. Nå satser han, Jacob Hatteland og Felleskjøpet 300 millioner på en ny fiskeribedrift på Eigerøy.

Eigersund kommune representert ved Leif Erik Egaas og Lars Kolnes signerer avtalen med Prima Protein og de største eierne Jakob Hatteland og Anbjørn Øglend.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det var dagen for de store smil. Kanskje var det Leif Erik Egaas og Lars Kolnes fra Eigersund kommune som smilte breiest på pressekonferansen i Stavanger. De har i lang tid forhandlet med Anbjørn Øglend om fabrikktomt på Kaupanes, kommunens gigantiske næringsområde på Eigerøy. Nå hadde de klart å hale storfisken på land.

– I dag skinner sola i Egersund, sa leder i Eigersund næring og havn, Leif Erik Egaas og så ut av vinduet på Ullandhaug der skodda lå tett.
– Dette befester vår ambisjon som pelagiske hovedstaden i Norge, sa Lars Kolnes og smilte sitt aller breieste smil.

Primagründer Anbjørn Øglend var ikke snauere. Han har markert seg sterkt som forkjemper for kvalitetskjøtt i Prima Jæren. For et par år siden åpnet han forsøksgård i Egersund der han i løpet av 10 år skal forske fram den beste biffen i landet. Intet mindre. Derfor kom nyheten om at han nå skal satse på fisk som en overraskelse på mange.

Anbjørn Øglend kan kjøtt. Nå staser han på fisk.

– Jeg liker godt å spise fisk på ukedager, humrer han og legger til.- Det å etablere seg innen fisk, er noe jeg har vurdert i mange år. Det å skape et nytt Prima selskap innen blå sektor sammen med Hatteland er veldig spennende. Jeg tror vi kan tilføre sjømatnæringen kompetanse.

Ferjekaien

Prima Protein AS vil bygge et anlegg for produksjon av marine proteiner og marine oljer basert på mottak av pelagisk råstoff. Anlegget skal ligge på den gamle ferjekaien på Hovland. Prislappen er 300 millioner kroner. Det hele er fullfinansiert.

Hovedaksjonær er Prima Foods AS, et joint venture-selskap der Anbjørn Øglend og Jakob Hatteland eier halvdelen hver. De øvrige aksjene i Prima Protein eies av Felleskjøpet og lokale investorer.

– Jeg kjenner Anbjørn og vet hva han står for. Det er et prinsipp hos oss at vi ikke investerer i noe som er utenfor vårt kjerneområdet, men her gjør vi et unntak. Dette er et solid prosjekt, sier Jakob Hatteland.

Eigersund kommune skal fortsatt eie grunnen.

– En viktig grunn for at vi fikk dette anlegget til Eigerøy, er at kommunen nylig investerte i kai, sier Lars Kolnes.

På ferjekaien på Kaupanes kommer fabrikken.

Ingen sildoljefabrikk

Det er ikke en gammeldags sildoljefabrikk som planlegges. Her blir det ny teknologi i alle ledd. Likevel vil anlegget kreve mellom 15 og 20 personer for å holdes i drift. Første spadetak tas 1. november og 1. november 2018 skal den første lasten landes. I første omgang er det proteiner til oppdrettsnæringen som skal produseres, men Øglend ser for seg at de etter hvert skal forske seg fram til menneskemat.

– Vi ønsker å komme som et frisk pust inn i en næring som er ny for oss. Når det hele er oppe og går, regner vi med å omsette for 250 millioner kroner i året, sier han og får følge av Lars Kolnes i Eigersund kommune.
– Dette er begynnelsen. Nye etableringer kommer i kjølvannet av denne. Det ene tar det andre. Nå er vi i den heldig situasjonen at flere vil ha areal, enn vi har plass til.

Anbjørn Øglend får proteinfabrikken i nabolaget på Søra Eigerøy. Han lover at de ikke skal bygge en forurensende sildoljefabrikk. Den tiden er forbi i Egersund.

– Det er umulig å unngå litt lukt når det produseres mat, men her skal vi bruke siste teknologi i alle ledd så dette skal bli så reint som overhode mulig.

Les også

 1. Aker Solutions nedbemanner, Eigersund ber om krisehjelp

 2. Penger til planer – ikke bygging – av dobbeltspor til Egersund

 3. Eigersund-ordfører: – De har bestemt seg for indre trasé for ny E39

Publisert:
 1. Eigersund kommune
 2. Næringsliv

Mest lest akkurat nå

 1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

 2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 4. Brann i hytte på Tau

 5. Endelig fikk Støre til noe

 6. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben