Lasteskip skal taues bort torsdag morgen

Situasjonen ved lasteskipet «Tide Carrier» skal være under kontroll. Fem personer ble onsdag evakuert fra havaristen.

Publisert: Publisert:
 • Ove Heimsvik
  Journalist
 • Eivind Aarre
  Journalist
 • Rolf Frøyland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

SISTE, klokken 23: Hovedredningssentralen opplyser at «Tide Carrier» ikke vil bli slept bort fra området før torsdag morgen.

– Kystverket har kontroll på situasjonen. To slepebåter og to ankre holder skipet stødig og fint. De vil nå avvente til dagslyset er tilbake før de foretar seg noe mer. Det skal blåse godt i natt, men roe seg utpå formiddagen, sier Ole Vaage til Aftenbladet.

– Det er også tre kystvaktfartøyer som kan settes inn om ting utvikler seg, legger han til.

Det er nå 18 personer om bord på skipet. 14 mannskap, to fra taubåtselskapet og to loser. Den siste losen kom om bord fra et helikopter sent onsdag kveld.

Les også

LES OGSÅ: Havaristen fikk inndratt godkjenningen forrige uke

Trappet ned innsatsen

I 18.30-tiden satte taubåtselskapet om bord to personer på «Tide Carrier» for å sjekke om skipet tåler at det blir satt på mer enn ett slep.

– Vi trapper nå ned innsatsen vår i denne saken, og Sea King-en går tilbake til normal beredskap, sa Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen til Aftenbladet 18.25.

– Fem av mannskapet er nå tatt av fartøyet og fraktet til Sola. 15 personer er nå om bord, meldte Hovedredningssentralen ved 17.15-tiden.

Dermed har flere av det som kalles «ikke essensielt personell» blitt evakuert. I tillegg ble en person, med skulderskade, evakuert fra skipet i 14-tiden.

Stabil situasjon

– Båten ligger nå ganske stabilt, den er forankret med to ankere og «BB Server» har også fått en sleper om bord, sia Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen til Aftenbladet ved 16.15-tiden.

Et Sea King-helikopter over havaristen. Foto: Fredrik Refvem

Ved 14-tiden meldte Hovedredningssentralen at en person med bruddskade i skulderen hadde blitt evakuert av et Sea King redningshelikopter.

– Det er stiv kuling fra vest og grumsete farvann. Dette kompliserer operasjonen, sa Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen til Aftenbladet.

Lars Hjalmarsson, Aftenbladets reporter på stedet, rapporterte like før klokken 16 om store bølger.

– Noen av bølgene er såpass store at slepebåten som prøver å få slept bort «Tide Carrier» forsvinner i bølgene, sa han.

Cargofartøyet «Tide Carrier» var ferdig i 1989, og er registrert i Komorene, en øygruppe utenfor Afrikas østkyst. Fartøyet er 263 meter langt og 32 meter bredt.

Også i 2008 hadde fartøyet - som da het «Eide Carrier» - problemer i sterk vind, meldte Kvinnheringen.

Slepebåt på plass

Rett før klokken 13 meldte Hovedredningssentralen at «Tide Carrier» hadde ankerfeste mens slepebåten «BB Worker» jobbet med å sette sleper.

Like etterpå kom meldingen om at slepebåten «BB Server» også var på plass.

Kystvaktfartøyet «KV Bergen», redningsskøyta «RS Bergen Kreds» og slepebåten «BB Lifter» har også ankommet området, melder Hovedredningssentralen.

Ved 13.30-tiden hadde «BB Worker» trukket seg vekk fra cargofartøyet, mens «BB Server» forsøkte å sette slep.

Cargofartøyet "Tide Carrier", med 20 personer om bord, har vært i drift ved Feistein fyr. Ved 13-tiden ser det ut til at fartøyet har fått ankerfeste. Foto: Fredrik Refvem

Fikk motorstopp onsdag formiddag

Hovedredningssentralen for Sør-Norge på Sola fikk første melding om at fartøyet hadde problemer klokken 10.48 onsdag.

– Da hadde fartøyet motorstopp og lå og drev i sjøen. Så slapp de ankrene, før de fikk start igjen. Deretter ble det motorstopp på ny, opplyste redningsleder Jan Lillebø ved Hovedredningssentralen.

– Jeg vil anslå at båten er bare rundt 100 meter fra land, sa Magne Sevland ved 13-tiden. Den siste halvtimen hadde han og flere skuelystne stått på Sele og sett på fartøyet som har fått motorstopp. Han mente da at «Tide Carrier» ikke hadde nærmet seg land ytterligere, og at det så ut som fartøyet har fått ankerfeste.

Operasjonsleder Victor Jensen i Sør-Vest politidistrikt sia til Aftenbladet i 14.30-tiden at det foreløpig ikke var bestemt om flere skal hentes opp av Sea King-helikopteret.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

 2. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 3. – De kaller det tidenes funn i Norge

 4. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

 5. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen

 6. Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

 1. Hovedredningssentralen
 2. Sea King
 3. Sola
 4. Komorene