Sandnes vil kjøpe seg inn i aksjefond

Sandnes kommune ønsker å bruke 100 millioner kroner til å kjøpe seg inn i aksjefond. Lav rente på innskudd i bank er årsaken til at kommunen nå ser etter alternativer som gir bedre avkastning.

Publisert: Publisert:

Sandnes vil bruke 100 millioner kroner på å kjøpe andeler i aksjefond. Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX NORGE

 • Dag-Henrik Fosse
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel
Les også

De beste aksjefondene de ti siste årene

– Dette er noe helt nytt for Sandnes kommune, sier økonomidirektør Torunn Skumlien Nilsen i Sandnes kommune til Aftenbladet.

Ikke strukturerte produkter

Hun understreker at kjøp av aksjefond ikke er det samme som investeringer i strukturerte produkter som mange kommuner brente seg på for 10 år siden.

Høsten 2007 ble det kjent at flere norske kommuner, deriblant Haugesund, fikk enorme tap etter å ha investert i kompliserte strukturerte produkter, amerikanske finansprodukter, formidlet gjennom Terra Securities. Terra-skandalen rystet de involverte kommunene, og Haugesund aleine tapte 130 millioner kroner.

Kjøp av aksjefond har ingen ting med dette å gjøre, sier økonomidirektøren.

Les også

Sandnes får 60 millioner ekstra i skatt

Lav avkastning i bank

I første omgang skal Sandnes kommune bruke halvparten av det som rådmannen har definert som langsiktig likviditet, 100 millioner kroner, til å kjøpe seg inn i aksjefond.

Kommunen har i dag alle sine midler plassert i bankinnskudd. Ifølge økonomidirektøren får kommunen for tiden en rente på 1,4 prosent på det meste av innskutte midler. Det er derfor negativ realrente på denne avkastingen som betyr at midlene synker i verdi.

– Hvilke typer aksjefond skal kommunen kjøpe andeler i, aksjefond med høy-, middels- eller lav risiko?

Eksterne rådgivere

– Vi har ikke tatt stilling til hvilke aksjefond vi skal gå inn i, og vil bruke uavhengige rådgivere som skal bistå oss nå i oppstartsfasen, sier Torunn Skumlien Nilsen. Rådmannen gir uttrykk for at bruk av uavhengig rådgivere som ikke har inntekter fra produktsalg gir kvalitetssikring av kommunens plasseringer.

Økonomidirektøren sier at kommunen i første omgang vil bruke to-tre år på å kjøpe aksjefond for 100 millioner kroner. Dette gjøres for å redusere risikoen ved kjøp av aksjefond.

I saksutredningen til formannskapet står det: «Avkastningen i aksjefond påvirkes av markedsforhold og vil svinge som en konsekvens av markedshendelser. Dersom man har en lenger tidshorisont på plasseringen har børsen historisk sett gitt høyere avkastning enn å ha midler plassert i bank».

SV stemte imot

Sandnes formannskap behandlet forslag til nytt finansreglement for kommunen i sitt møte mandag, og der ga politikerne med unntak av SVs ene stemme, sin tilslutning til endringen som muliggjør kjøp av aksjefond.

I reglementet er det også presisert at endringene i forskriften om kommunens finansforvaltning omhandler i stor grad gjeldsforvaltningen.

Mindre kortsiktige låneopptak

Det er økt fokus på kommunens refinansieringsrisiko ved opptak av lån. Formålet med endringene er å få tydeligere fram ansvaret som kommunen har for å vurdere risikoen knyttet til kortsiktige låneopptak og for at denne risikoen blir synliggjort for bystyret. Det er derfor lagt inn krav om at kommunen må rapportere verdien av lån som forfaller og som må refinansieres innen 12 måneder til bystyret.

Sandnes kommune har tidligere fått kritikk for store kortsiktige låneopptak, men har det siste året endret låneporteføljen for deler av lånegjelden til langsiktige lån.

Kortsiktige lån til sykehjem og skoler kan skape trøbbel for kommuner i perioder med mindre tilgang til kapital, og er dermed mer risikoutsatt.

Fond for risiko-reduksjon

For å reduseres risikoen ved en økning i renten på 2 prosentpoeng, og en verdinedgang på 20- 30 prosent i aksjefond, foreslås å sette av 45 millioner kroner i et kursreguleringsfond. Kommunen har i dag et rentekostnadsfond på 20 millioner kroner, så ytterligere avsetning vil være på 25 millioner kroner.

Bystyret behandler forslag til nytt firnansreglement i sitt møte 13. mars.

Publisert:

Les også

 1. Sandnes gikk 219 mill. i pluss

Mest lest akkurat nå

 1. Ein person koronasmitta på skip i Randaberg – 32 i karantene

 2. Politiet etterforsker om Hurtigruten har brutt loven

 3. Vikings styreleder har hatt møte med Berntsen: – Ikke tema å bytte trener nå

 4. Stavanger-kvinne innstilt som FpU-formann

 5. Hjemme­sommeren på terrassen: Fire måter å innrede på

 6. Søk ved Månafossen etter antatt omkommet kvinne fortsetter tirsdag

 1. Sandnes kommune
 2. Bank
 3. Haugesund
 4. Bank og finans
 5. Sandnes