Pengemaskin gikk med driftsunderskudd

Mer krevende marked for næringstomter, og utsatt salg av boligtomter på Sørbø-Hove, førte til at Sandnes tomteselskap får et negativt driftsresultat i 2016. Dette er en ny situasjon for den kommunale pengemaskinen.

Publisert: Publisert:

Torgeir Ravndal er daglig leder i Sandnes tomteselskap. Foto: Torstein Lillevik

 • Dag-Henrik Fosse
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi budsjetterte med et tomtesalg på 163 millioner kroner i 2016, mens salgsinntektene ble 69 millioner kroner, sier daglig leder Torgeir Ravndal i Sandnes tomteselskap til Aftenbladet.

– Hva er årsaken til denne utviklingen?

– Hovedårsaken er at salgsinntektene for 100 boligtomter på Sørbø- Hove til nær 60 millioner kroner uteble. Samtidig er byggeklare næringstomter for i underkant av 25 millioner kroner på Stangeland og Foss-Eikeland ikke solgt, sier Ravndal.

Tomteselskapet redder likevel i land et overskudd etter renteinntekter på 4,9 millioner kroner og utbytte fra datterselskapene på 5,3 millioner kroner.

Overskuddet ble 8,8 millioner kroner i et år Sandnes tomteselskap for første gang hadde budsjettert med et underskudd.

Les også

Her er flere lokale lyspunkter i eiendomsmarkedet

Melk og honning

Slik sett er resultatet bedre enn budsjettert, men langt fra de feite økonomiske årene da det kommunale foretaket fløt av melk og honning.

Sandnes tomteselskap har en bunnsolid økonomi, og en egenkapital på 473 millioner kroner. Dette er langt mer enn samlet gjeld, ikke minst takket være de tre foregående årene før 2016. Samlet overskudd på disse tre årene var 253 millioner kroner.

I 2013 var overskuddet 117,1 millioner kroner, i 2014 79 millioner kroner og i 2015 57,2 millioner kroner.

Torgeir Ravndal kan berolige alle som tror at tallene fra 2016 er starten på en nedadgående utvikling. Inntektene som ikke kom i 2016 regner selskapet med vil gi klingende mynt i kassen i 2017. Årsaken til dette er utsettelse av prosjekter.

Les også

Kunne solgt mer enn dobbelt så mange boliger

Solgte 173 boligtomter

Det kommunale foretaket har solgt alle byggeklare boligtomter i 2016. Tomter til 173 boliger skiftet eier i 2016, mot 138 i 2015. Men markedsutviklingen fører til at tomtene selges billigere. Selskapet hadde den største aktiviteten på Bogafjell, Kleivane og Sørbø-Hove i fjor.

Prosjektkonkurransemodellen har de siste årene vært en av suksessfaktorene til Sandnes tomteselskap.

Les også

Kommunens tomteselskap lokket med skole som ikke kommer

Slik blir boligene billigere

Gjennom prosjektkonkurranser inviterer selskapet ut interesserte byggefirma med tanke på å øke tilførselen av rimelige boliger, og velger deretter ut tre utbyggere som får gi pris. Ett av selskapene får så den endelige kontrakten. Denne modellen gir boliger som ligger 10 til 15 prosent under markedspris for boliger solgt på det åpne markedet.

Siden 2012 har Sandnes tomteselskap solgt og tilrettelagt tomter for bygging av 800 boliger gjennom prosjektkonkurranser.

Budsjetterer med kraftig økning

– Vi budsjetterer med nær rekordhøye salgsinntekter på 300 millioner kroner og et resultat på 32 millioner kroner i år, sier Ravndal.

Ved utgangen av 2016 hadde selskapet arealreserver i Sandnes til mer enn 4000 boenheter, 140 dekar til offentlige formål og 500 dekar til næringsformål.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

 2. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

 3. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 4. Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land

 5. Savnet mann (74) funnet i god behold

 6. Indre Østfold stenger ned etter smitteutbrudd

 1. Sandnes
 2. Boligmarkedet
 3. Byggeindustri
 4. Sandnes Tomteselskap
 5. Bolig