Tidligere Nordfront-medlem i avhør: Villig til å ta livet av mennesker på ideologisk grunnlag

En 28 år gammel mann fra Klepp er i Jæren tingrett dømt til 8 måneders fengsel blant annet for brudd på vegtrafikkloven og våpenloven.

Publisert: Publisert:

I retten innrømmet tiltalte at han hadde brukt narkotika kort tid før ulykken. Så ruset var han at politiet ikke fikk kontakt med ham. Foto: Magnar Larsen

 • Cornelius Munkvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det var i 08.00-tiden onsdag 21. september i fjor at 28-åringen sovnet bak rattet. Bilen han kjørte frontkolliderte med en annen bil på riksvei 44 noen hundre meter sør for avkjørselen til M44 på Bryne.

Les også

Front mot front-kollisjon på Bryne

Les også

Mann (74) tiltalt etter påkjørsel i fotgjengerfelt

En uke etter kollisjonen, som medførte store materielle skader, fortalte tiltalte i avhør at han var villig til å ta livet av andre mennesker på ideologisk grunnlag. I leiligheten som tiltalte disponerte, fant politiet nasjonalistisk propaganda.

Halvautomatisk rifle i bilen

28-åringen erkjente straffskyld da saken mot ham kom opp i Jæren tingrett. Han erkjente at han kort tid før trafikkulykken på riksvei 44 hadde brukt narkotika. Han erkjente også at han ved hjelp av en vinkelsliper saget hull i farens våpenskap, hvor det befant seg tre hagler, tre rifler og ammunisjon.

Tiltalte erkjente også straffskyld for å ha hatt en halvautomatisk rifle og ammunisjon i bilen.

Les også

Kvinne (53) tiltalt for drapsforsøk

Les også

Folkemordsiktet løslatt fra varetekt

I tillegg dømmes han for trusler og for å ha vært i besittelse av narkotika.

Meldte seg ut

28-åringen er tidligere dømt for brudd på både vegtrafikkloven og våpenloven. Forholdene han nå dømmes for, ble begått i prøvetiden etter forrige dom.

Ifølge den nye dommen la ikke tiltalte i retten skul på at han har en nasjonalistisk overbevisning. Han har vært medlem av den nasjonalistiske organisasjonen Nordfront, men hevder at han meldte seg ut for 3–4 år siden.

I retten la ikke tiltalte skjul på at han har en nasjonalistisk overbevisning. Foto: Torstein Lillevik

I politiavhør skal 28-åringen ha sagt at han er villig til å ta livet av mennesker på ideologisk grunnlag. Dette står også i en epikrise fra Jæren DPS. Tiltalte reserverte seg mot dette i retten. Han forklarte at han hadde vært beruset da han forklarte seg, og at dette derfor ikke kunne tas for «god fisk».

Problematisk forhold

Verken tiltalte selv eller sjåføren i den andre bilen ble skadet i front mot front-ulykken. De materielle skadene var imidlertid store. 28-åringens bil måtte kondemneres.

I dommen trekkes imidlertid innbruddet i våpenskapet frem som det mest alvorlige. Retten peker på at tiltalte igjen har gitt uttrykk for å ha en problematisk holdning til våpen og voldsbruk.

Les også

Kvinne (71) til legevakten etter trafikkuhell

Dommen på 8 måneders ubetinget fengsel er i tråd med aktors påstand. I tillegg dømmes 28-åringen til å betale 10.000 kroner i bot og 40.000 i erstatning. Han dømmes videre til å tåle tap av førerretten for alltid. Han ilegges også kontaktforbud mot personen han er funnet skyldig i å ha truet.

Publisert:

Les også

 1. Per Inge Torkelsen om Hodne-saken: "Sjøl vil eg be retten om å få sona i Bredtveit Kvinnefengsel, då eg heilt siden ungdommen har vært sykt interesserte i damer."

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinnen i 70-åra fikk et illebefinnende under pensjonistturen. Det reddet Sør-Rogaland fra et omfattende koronautbrudd

 2. Uniformert politi ved Lye skule onsdag morgen

 3. 50 nye smittetilfeller i Rogaland de siste to dagene

 4. Tre ansatte ved Halliburton i Tananger koronasmittet

 5. Familie­selskap skal være grunn til flere korona­smittede i Stavanger

 6. Norges dyreste spiller ble stemplet som et bomkjøp i Danmark. Hvorfor kan proffdrømmer ende opp som mareritt?

 1. Jæren tingrett
 2. Våpenlover
 3. Klepp
 4. Bryne
 5. Propaganda