Lene ble gravid som 15-åring

I dag utsetter mange kvinner det å få barn til langt uti trettiårene. Lene Dahl fra Stavanger ble gravid som15-åring.

Publisert: Publisert:

Helt fra hun var liten har Lene Dahl passet småbarn. Hun hadde derfor ingen problemer med å stelle sitt eget barn. Foto: Jarle Aasland

  • Heidi Hjorteland Wigestrand
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Linnea Amina elsker å bade, forteller Lene Dahl. Foto: Jarle Aasland

Lene Dahl er bare 16 år eldre enn datteren Linnea Amina. Foto: Jarle Aasland

  1. Lene Dahl fra Stavanger er 16 år og nybakt mor. Hun nyter hvert øyeblikk med datteren Linnea Amina. Foto: Jarle Aasland

  2. Mett og fornøyd hviler Linnea Amina ut i mor Lene Dahl sitt fang. Foto: Jarle Aasland

Linnea Amina ligger ofte i denne stolen og ser på når mor Lene Dahl gjør lekser. Foto: Jarle Aasland

Lene Dahl: 16 år og stolt mor til Linnea Amina. Foto: Jarle Aasland

Da Lene Dahl fra Stavanger fant ut at hun var gravid, ble hun redd. Det hadde hun ingen grunn til.

August 2011. Lene Dahl har akkurat begynt på Randaberg videregående skole, men akkurat nå er hun og kjæresten Steffen Rafdal (19) på Helsestasjonen for ungdom i Stavanger. Kjæresteparet har vært sammen i fem måneder. Nå venter de i åndeløs spenning på at graviditetstesten skal gi svar. Etter noen seige sekunder, kommer den blå streken fram. Det første Steffen sier er at han vil støtte henne, for han er mot abort. Lene vil også beholde barnet, men hun gruer seg for hva andre vil si.

Les også

38 år gamal bestemor

— Måtte fordøye nyheten

April 2012. Lene sitter i stuen i foreldrene sitt hus på Tasta og gir Linnea Amina melk. Tante Silje (15) sitter i en stol like ved, nesten like myk i blikket som den ferske moren. For uinnvidde ser de ut som to støresøstre sammen med en lillesøster.

Bare de spede, fornøyde gryntene fra den sugende babyen fyller ettermiddagstillheten. Lene innrømmer at det ikke var noe kjempesjokk da graviditetstesten lyste blått. Hun hadde gått tre måneder uten menstruasjon. I starten trodde hun bare det var mensen som var forsinket, men til slutt ante det Lene at noe var i gjære, selv om hun håpet på det motsatte. Det tok likevel litt tid før 15-åringen våget å fortelle foreldrene at hun bar et nytt liv under genseren. Foreldrene måtte fordøye nyheten, men var ikke leie seg stort mer enn en dag.

— De måtte bare tygge litt på det, som Lene og søsteren Silje rolig påpeker.

Klassens maskot

Lene gikk på skolen fram til en uke før fødselen og begynte på skolen igjen tre uker etter fødselen. Hun synes det går bra å kombinere skolegang med barn. Skolen har vært behjelpelig og tar hensyn til at hun har et lite barn å ta hensyn til. I starten var den nyfødte ofte med mor på skolen. Der gikk hun fra fang til fang og ble hele klassens maskot.

Lenes mor har passet barnet mens Lene har vært på skolen, men de håper at hun vil få barnehageplass når hun er et halvt år gammel. Mor til Lene jobber redusert for å hjelpe datteren i denne fasen. Alle besteforeldrene er tussete etter Linnea Amina som er første barnebarn på begge sider. Lene er overveldet over hvor velvillige omgivelsen har vært. Hun hadde fryktet

en del skeptiske kommentarer fordi hun er så ung, men alle har støttet henne og vært kjempepositive.

Mye nattevåk har hun også vært spart for. Linnea Amina sov rundt fra hun var tre uker, sier Lene som har fått bedre karakterer etter fødselen.

Datteren som har fått opp luft og gulpet et par ganger, ligger i fanget hennes og kikker opp på moren med alvorlig og hengivent blikk.

Les også

Fekk sertifikat og baby nesten på likt

Har forandret henne

— Planen min har hele tiden vært å bli ung mor, for jeg ønsker å ha tid og krefter til å følge barna mine godt opp, men 16 er nok vel ungt. Heldigvis har det gått bra likevel. Men noen flere barn blir det ikke snakk om før jeg bikker tjue, sier Lene som har planer om å bli politi.

Hun føler at det å bli mor har forandret henne på mange måter, men hun er ikke blitt alvorlig og "gammel".

— Jeg fleiper og fjoller med vennene mine som før, og er absolutt ingen kjedelig mor, understreker hun.

Men klærne er blitt litt skikkeligere, innrømmer hun. Før gikk hun gjerne i tights og løse dongeribukser. Disse er nå erstattet av mer "morete" og voksne klær. Lene føler også hun takler ting bedre etter Linnea Amina ble født, selv om hun etter eget utsagn alltid har vært veslevoksen og rolig av natur. Foreløpig bor kjæresteparet på hver sitt sted, men Steffen skal flytte til Stavanger med det første. Lene skal fortsette å bo hjemme til hun er 18 år, men siden foreldrene ikke bor så langt fra hverandre, vil også faren få ta mer del i hverdagen til Linnea Amina.

Les også

Anna ble gravid som 14-åring

Mammablogg

Lene blogger om det å være mor. Bloggen hennes: gulljentami.blogg.no har på det meste 3000 lesere. Gjennom den har hun fått kontakt med unge mødre over hele landet. Det finnes faktisk ganske mange jenter mellom 16 og 20 som får barn, påpeker hun.

Selv er hun god venninne med en jente fra Stavanger på 15 år som har et barn på snart 1 år. De to går gjerne på trilleturer sammen og utveksler erfaringer. Ellers har hun takket nei til å være med i barselgruppe.

— Det har jeg ikke tid til, for skolen og leksene krever sitt.

Publisert:

Les også

  1. - Unge mødre en forsømt gruppe

  1. Nytte