Hvilket hus bør få årets vernepris?

Tre hus står igjen i kampen om å få årets vernepris i Stavanger. Felles for dem er at de i en periode har blitt forsømt, men så tilbakeført til sitt opprinnelige utseende.

Publisert: Publisert:

Jelsagata 46 etter. (Foto: Hanne Windsholt)

Jelsagata 46 før. (Foto: Privat)

Steingata 15 før. (Foto: Hanne Windsholt)

Steingata 15 etter. (Foto: Hanne Windsholt)

Normanns gate 27 før. (Foto: Google streetview)

Normanns gate 27 etter. (Foto: Privat)

NYJelsagata 46 før.jpg

Hvert år oppunder jul deles det ut en pris eiere av hus som har gjort seg spesiell flid med sine historiske hus.

Årets pris skal gå til et hus uten "husmorvinduer" og andre fremmede oppussingsdetaljer. Juryen har lagt vekt på at bygningene har fått tilbake vinduer, dører og detaljer av tidsriktig type.

LES OGSÅ:

Les også

Se funkisperlen som fikk vernepris

LES OGSÅ:

Les også

Her er gammel storhet bevart

De nominerte til årets vernepris er tre huseiere som har vært oppmerksomme på detaljene, og som har gjennomført spesielt gode tilbakeføringer.

Årets nominerte er:

Edward og Marit Andersen i Steingata 15, som har benyttet seg av Bakken Byggmesterfirma.

Hege Benedicte Blom, Normanns gate 27, som har benyttet seg av Harestad Bygg.

Gurid Lomeland Jacobsen, Jelsagata 46, som har benyttet seg av Byggmester Høie Ueland.

Steingata 15

Huset er en horisontaldelt tomannsbolig bygd i 1915. For ikke lenge siden var det, ifølge byantikvaren, ett av byens "tristeste hus". Det hadde alle de verste trekkene fra 1900-tallets moderniseringstrender: Husmorvinduer, endrede vindusformater, plastkledning, betongpanner – og asfaltert hage.

LES OGSÅ:

Les også

Absinthen fikk vernepris

Nåværende eiere kjøpte huset i 2013 og tok utgangspunkt i tegninger i kommunens byggesaksarkiv. De har gitt huset det byantikvar Hanne Windsholt betegner som en "complete makeover" man sjelden har sett maken til.

LES OGSÅ:

Les også

Boligklassiker får vernepris

Huset har nå krysspostvinduer med riktige proporsjoner og riktig listverk. Plastkledningen er skiftet ut med panel som hører til på hus fra denne tiden. Selv om huset ikke er vernet, har eierne valgt å bruke høvlet panel og listverk for å få til den riktige, glatte overflaten.

LES OGSÅ:

Les også

Første trehus-pris utenfor trebyen

Huset er nå en hyggelig generasjonsbolig med mange fikse, moderne løsninger innvendig.

Normanns gate 27

Oppført rundt 1900 er dette et lite, enkelt hus typisk for området. Dagens eier kjøpte andre etasje sommeren 2010 og første etasje sammen med sin sønn høsten 2011. Kort tid etter at hun hadde overtatt huset, dukket det opp en dam på gulvet i det nyoppussede soverommet. Hun skyldte først på katten, men måtte snart innse at det var taket som var problemet. Det var starten på et omfattende rehabiliteringsprosjekt.

Huseieren likte så godt de gamle, flate Sandnespannene at hun var fast bestemt på å gjenbruke dem. Hun har egenhendig renskurt dem – et prosjekt hun holdt på med fem dager i uken i elleve uker.

Hun var ikke klar over at huset hun hadde kjøpt, var vernet. Det fant hun først ut da hun skulle bytte kjellerdør og ringte Byantikvaren for å få tips. Med riktige vinduer og ytterdør, og med en fargesetting som kan ha vært mulig da huset ble oppført, er Normanns gate 27 igjen et vakkert hus, og har blitt en snakkis i hele nabolaget.

Jelsagata 46

En stor, herskapelig enebolig oppført rundt 1910. Huset har gjennom årene vært ganske godt tatt vare på, men mange viktige detaljer gikk tapt i årenes løp.

Nåværende eier og hennes familie overtok huset i 2006. Hun interesserte seg for husets historie, siden det også var hennes barndomshjem. Da bussjåføren på den lille Storhaugbussen fortalte at hans morfar hadde bodd i huset, tok hun kontakt med bussjåførens mor, som lånte henne bilder av huset da det var ganske nytt. Disse bildene ble brukt som utgangspunkt for tilbakeføring av huset til sitt opprinnelige utseende.

Det hjalp også at foreldrene hadde lagret de opprinnelige vinduene i huset. Datteren fikk disse vinduene med enkle glass ombygd til koblede vinduer med bedre isolasjonsevne og satte dem inn igjen. Der det manglet gamle vinduer, ble det laget nye av samme type, og huset fikk også en ny, stilriktig ytterdør. Takrennen med spyd og balkongrekkverkene ble gjenskapt.

Juryen skal nå veie de tre husene opp mot hverandre. Avgjørelsen blir offentlig 17. desember.

Publisert: