- Var på bar da massakren fant sted

Et vitne plasserer den 41 år gamle folkemordsiktede mannen to timers gange fra en av massakrene i Rwanda han er siktet for.

Publisert: Publisert:

Brynjar Meling, som sammen med Astri Aas-Hansen og John Christian Elden er 41-åringens forsvarer, mener at Kripos har en selektiv framstilling av vitneavhørene. Foto: Tommy Ellingsen

  • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over seks år gammel
Les også

Eks-kjæreste kan renvaske folkemordsiktet

En 41 år gammel rwandisk mann bosatt i Sandnes er siktet for deltakelse i folkemord. I en kjennelse fra Stavanger tingrett konkluderes det med at det er skjellig grunn til å mistenke mannen og at han derfor kan utleveres til Rwanda. Tirsdag startet ankesaken i Gulating lagmannsrett.Brynjar Meling ermannens forsvarer sammen med Astri Aas-Hansen og John Christian Elden. Under de muntlige forhandlinenes første dag pekte Meling på at et vitne plasserer 41-åringen på en bar to timer unna da en av massakrene fant sted.

— Flere av dem som er dømte for folkemordet i Rwanda har vitnet mot andre som deltok for å få strafferabatt. Ingen av de dømte har nevnt min klient, sier Meling.

MDR-medlem?

Les også

Folkemordsiktet for Stavanger tingrett

Store deler av ankesakens første dag ble viet 41-åringens forsvarer. Meling pekte blant annet på flere vitner som nekter for at hans klient var medlem, eller deltok på møter, i regi av det tutsifiendtlige partiet MDR.— Både naboer, ekskjæreste og andre som kjente min klient, nekter for dette. Også mennesker i Ladislas Ntaganzwa, som var MDR-medlem og en av borgermesterne i fylket Butare hvor de aktuelle massakrene skjedde, nekter for at min klient var politisk aktiv, sier forsvareren.

Kripos peker imidlertid på andre vitneforklaringer som sier at 41-åringen var medlem og også nestkommanderende under Ntaganzwa og at det er skjellig grunn til å tro at han hadde en rolle i massakrene. Kripos peker blant annet på at vitner plasserer 41-åringen på et folkemøte i Biheme den 14. april 1994, hvor Ntaganzwa oppfordret til å drepe tutsier.

75.000 drepte

Les også

Forlenget fengsling for drapssiktet rwander

Ladislas Ntaganzwa er i dag internasjonalt etterlyst for sin rolle i folkemordet i Rwanda. 20 år etter er han fremdeles på frifot. Han har med andre ord ikke forsvart seg selv i en rettsak hvor han kunne kastet lys over 41-åringens rolle i massakrene.Kripos mener at 41-åringen, etter møtet i Biheme, gikk ned til grenseelva Akanyaru sammen med andre hutuer. I løpet av få dager skal 3000 tutsier ha blitt drept ved grenseelva. Videre mener Kripos at 41-åringen dagen etter ble med en gruppe hutuer til kirken i Cyahinda, hvor flere tutsier hadde søkt tilflukt. Her skal 4500 mennesker ha blitt drept.

Advokat Meling påpekte imidlertid at ingen av dem som kjente 41-åringen, og som også var vitner til massakren, har sagt at han var til stede ved kirken.

— Min klient ble tidlig tiltalt for plyndring. De samme personene anklaget ham for mord først i 2013. Er dette sannsynlig? Om de hadde sett min klient delta i massakrene ville vel dette vært det første de anklaget ham for, sa mannens forsvarer.

Skjellig grunn

Les også

Rwanda krever Sandnes-mann utlevert

Politiadvokat Per Zimmer, som fører saken for påtalemyndighetene, understreket tirsdag flere ganger at saken mot 41-åringen ikke er en straffesak, men en muntlig høring hvor retten skal ta stilling til om det er skjellig grunn til mistanke.Politiadvokaten er ikke uenig med Brynjar Meling i at det er motstridende vitneforklaringer i saken.

— Det kan være flere forklaringer på hvorfor det er sprikende forklaringer og på hvorfor enkelte tilsynelatende har endret sine forklaringer. En mulig årsak er naturligvis at det er lenge siden massakrene skjedde. En annen er at vitneobservasjonene ble gjort under svært dramatiske omstendigheter og også når det var flere tusen mennesker til stede, sier Zimmer.

Han utelukker heller ikke at tolk-utfordringer er en forklaring.

— Onsdag vil jeg gå mer konkret inn på de enkelte hendelsene som danner grunnlaget for siktelsen for å vise at det er sannsynlig at siktede har vært med på dette, sier politiadvokaten til Aftenbladet.

Butare, grenseelven Akanyaru. Her skjedde den andre massakren som 41-åringen er siktet for medvirkning til. Et vitne plasserer han på en bar da massakren skjedde. Foto: Kripos

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Denne kreftforma er spesielt utbreidd blant menn i Rogaland. Dette kan vere forklaringa

  2. Kommunedirektøren: - Dette er situasjonen i Stavanger nå

  3. Silje rydder bare et kvarter hver dag. Likevel er det strøkent. Her er hennes beste tips

  4. Nakstad: – Må gjøre endringer for å få kontroll på pandemien

  5. Fjernet ulovlig garasje, men Atle har likevel fått 40.000 kroner i tvangsmulkt

  6. Ny utdanning ved UiS: Norske tollere skal utdannes i Stavanger

  1. Sandnes