Ett år rundt Mosvatnet på ni minutter

Bli med på en unik runde rundt Mosvatnet i Stavanger. I denne ni minutter lange videoen får du følge naturens utvikling uke for uke, gjennom et helt år.

  • Siv Helen Kvalvåg
    Siv Helen Kvalvåg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Det begynte med at jeg kjøpte et såkalt gopro-kamera før jeg reiste på sykkelferie til Frankrike. Det er et lite kamera som kan festes hvor som helst, for eksempel på hodet eller på et stativ på sykkelen. Da ferien var slutt, tenkte jeg: Hva nå? Jeg lette etter et kult prosjekt jeg kunne bruke kameraet til her hjemme, sier Tormod Eikill, journalist og frontsjef i Aftenbladet.

Inspirert av kortfilm

Bevæpnet med et GoPro-kamera og en god porsjon tålmodighet har Tormod Eikill tatt en ett år lang sykkeltur rundt Mosvatnet.

Eikill sykler til og fra jobb hver dag. På strekningen fra Bekkfaret til Stavanger sentrum dukket plan A opp:— Jeg tenkte jeg kunne vise alt de galne fotgjengerne finner på. Det er jo et under at ikke mange av dem blir kjørt ned hver dag, sier Eikill.

Men – dette prosjektet gikk tregt. Dermed ble en ny idé født.

— For over 20 år siden så jeg en kortfilm som het «Året gjennom Børfjord». Denne viste et helt år i Børfjord, et fraflyttet fiskevær i Finnmark, i løpet av 12 minutter. Bare ett kamera ble brukt, og dette ble flyttet litt hver dag. Resultatet var veldig bra - det føltes som å kjøre på skinner gjennom stedet. Filmen gjorde inntrykk, og nå, mange år senere fikk jeg lyst til å prøve noe liknende, forteller Eikill.

Samme sted, samme tid

Les også

Stavangers perle

Han valgte seg Mosvatnet. Vatnet midt i Stavanger som alle har et forhold til, og som Aftenbladet skriver metervis om hvert år; det har flaggermus og tuttetre, stålis og kråker som bråker. Og tusenvis av turgåere, joggere og syklister hver dag.I august i fjor startet Eikill turen. Han satte seg på sykkelsetet med kameraet festet til styret og la ut på strekket ned mot kunstmuseet. Det samme gjorde han en dag hver uke hele det neste året. 52 opptak, ca 10 sekunder hver gang.

— Alle opptakene er gjort på samme tid av døgnet; mellom klokken 14.30 og 15.30. Dette er viktig for at sola, eller lyset, skal bli riktig, sier Eikill.

Eksplosiv vår

Resultatet av det ett år lange prosjektet, som du kan ta del i på under ti minutter, er unikt. Du får se bladene på trærne skifte farge og forsvinne. Du får se en snødekket tursti som er vanskelig å ta seg fram på med sykkel. Når du ankommer Texaslunden, er det blitt februar, kulden har vart ei god stund, vatnet har sikker is. Men det mest spektakulære du får se, er våren.

— Her i vårt distrikt kommer våren vanligvis gradvis og forsiktig. I fjor kom den med et brak, nærmest fra én dag til en annen ble trærne knallgrønne, forklarer Eikill.

Kanskje har du ikke tid til å løpe rundt Mosvatnet i dag. Men du kan ta «snarveien»: En runde - og et helt år - på ni minutter.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Flere og flere vil kvitte seg med kjæle­dyret sitt: – Ber om avli­ving av friske dyr

  2. Hitecvision med kjemperesultat - tar utbytte på 137 millioner

  3. Nå får han ikke helse- eller livsforsikring

  4. Frigir navn på de drepte etter Oslo-skyting

  5. Stavanger-hotell i minus for sjette år på rad

  6. Marius og Marcus mistet kompisen i MC-ulykken