Siv Jensen kutter over 600 millioner på dagpenger og tiltak for ledige

Mindre til arbeidsledige gir mer støy.

Siv Jensen (Frp) er stolt av statsbudsjettet hun la fram torsdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Finansminister Siv Jensen (Frp) var under pressegjennomgangen av statsbudsjettet helt åpen på at regjeringen neste år reduserer antallet tiltaksplasser med om lag 2000 til 73.000.

Jensen sier dette skjer i tråd med at arbeidsmarkedet bedrer seg.

– Det vil fortsatt være et høyt nivå, men det reduserer utgiftene med 330 millioner kroner, sa Jensen.

Les også

Regjeringen er forberedt på å tape mer enn hver tredje krone på fornybarfondet

Les også

Avgiftsjokk for nye Tesla-eiere

Les også

Regjeringen fortsetter utflytting av arbeidsplasser fra Oslo

Regjeringen vil fortsatt ha en særskilt satsing på tiltak mot langtidsledighet, men vil kutte beløpet til 37,2 millioner i 2018.

Regjeringen foreslår samtidig å stramme inn reglene for dagpenger ved at det fra 2018 ikke skal være mulig å samle opp inntjening over tre år i beregningen av dagpenger.

Dermed må man ha tjent minst 93 634 kroner (1G) i løpet av siste år for å kvalifisere for arbeidsløshetstrygd.

Regjeringen sparer anslagsvis 305 millioner kroner på dagpengeforslaget - hvis det blir stående.

– Dette gjør at om du har tjent lite det siste året før du mister jobben, så ender du opp med ikke å få noen ting. Det vil dytte folk ut i fattigdom og klippe hull i sikkerhetsnettet for dem som har en litt løs tilknytting til arbeidslivet, sier Solfrid Lerbrekk (SV).

– Jeg mener definitivt tiden ikke er inne for å gjør det verre for arbeidsledige, men at man fortsatt må gjøre en innsats for å få arbeidsledige i jobb, sier Geir Pollestad (Sp).

– Du mener dette budsjettet gjør det verre for arbeidsledige?

– Ja, svarer han.

Fellesforbundets Jørn Eggum har i VG kalt innstrammingen opprørende og smålig. Trond Giske (Ap) finner knapt spor etter en arbeidspolitisk satsing i budsjettet, ifølge NTB.

– Mer arbeid, flere arbeidsplasser

Slik svarer Jensen Aftenbladet på spørsmål om kutt innen arbeidsmarked.

– Dette er i all hovedsak et budsjett som legger til rette for mer arbeid, flere arbeidsplasser og vekst i arbeidslivet. At vi rammer inn dagpengeordningen på en måte som knytter arbeidstakerne tettere til arbeidslivet, mener jeg er fornuftig, sier hun.

– Permitteringsreglene ligger fast. At vi gjør en mindre justering i antallet tiltaksplasser, skyldes jo at arbeidsledigheten går ned. Det er jo rett og slett en konsekvens av at det går bedre.

– Ikke overraskende at LO raser over dagpengeinnstramming?

– Dette er ingen innstramning. Det handler om å innrette ordningen slik at den primært gjelder arbeidstakere som er tett knyttet til arbeidslivet. Så må vi ikke glemme at vi har masse andre ordninger, litt avhengig av hvilken fase man er i i livet, så det er ikke mangel på velferdsordninger i Norge, men vi må sørge for at de er målrettede og gode, sier hun.

Jonas Gahr Støre og Trond Giske i Arbeiderpartiet er kritisk til regjeringens arbeidspolitikk.

Slutt på krisepakker

Slik Aftenbladet meldte i august er det nå også slutt på tiltakspakker.

– Vestlandet og hvilken betydning har pakkene hatt på oppsvingen i økonomien og arbeidsmarkedet på Sør- og Vestlandet kontra økt oljepris, svak krone og så videre, Siv Jensen?

– At tiltakspakken har vært treffsikre og målrettede, er det jo ingen tvil om. Det har vært utfordrende tider på Sør- og Vestlandet. Til tross for det ser vi at pilene har snudd. Her er oppgangen et faktum. Ledigheten går ned. Det betyr at virkemidlene har vært der, sier Jensen, som også viser til noen gjenværende tiltak med gjenstående midler.

Hun kan ikke være nøyaktig på i hvilken grad pakken faktisk traff Sør- og Vestlandet.

– Dette har jo du og jeg holdt på med utallige ganger. Nå har vi jo sett at det traff godt. Nå har det snudd. Nå er optimismen tilbake og da tror jeg i grunnen du skal være ganske godt fornøyd, jeg, svarte Jensen til latter fra pressekorpset.

Jonas Gahr Støre (Ap) synes regjeringen «lar seg blende av at vi er på vei ut av en krise de mente vi aldri var i».

Han slår fast at «utenforskapet» vokser og at Norge henger etter på satsing på tidlig innsats i skolen, eldreomsorg og klimaforpliktelser.

– Riktig timing nå å kutte krisepakker, Støre?

– Det er altfor kategorisk å si. Det trengs fortsatt oppfølging i de delene av landet som sliter. Krisepakker som vi så i de foregående årene, tilhører den tiden, men aktiv politikk fra staten for å bidra til både ny teknologi og nye bedrifter, det trengs. På ti år trenger dette landet 300.000 nye jobber, og det er ingenting i dette statsbudsjettet som trekker opp den ambisjonen og peker på hvilke løft dette krever av alle. Dette vil Ap komme tilbake til i sitt budsjett. Vi mener at vi må kunne sannsynliggjøre at samfunnet kan nå det målet. Hvis ikke underminerer vi muligheten til å bære velferdsstaten, sier han til Aftenbladet.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hovedutfordringen sist gang Norge var i vekst, var at landet fikk flere jobber, men manglet kvalifiserte folk.

– Der har jo denne regjeringen helt andre ambisjoner om enn det Ap hadde da de satt i regjering, sier hun til Aftenbladet.

Solberg viser til at systematisk oppfølging av langtidsledige «rulles ut» i hele neste år, at ungdomssatsingen treffer hele landet og at det settes inn tiltak for å kvalifisere psykisk syke som er i jobb.

– I tillegg er det jo alt vi gjør på rammebetingelser for å skape flere jobber, føyer hun til.

– Det er høyere sysselsetting i estimatene i budsjettet. Det er flere jobber som kommer, men vi trenger enda flere jobber framover. Det er viktig det vi gjør på gründerskap og gode rammebetingelser, men det aller viktigste er at vi har et budsjett som er tilpasset den økonomiske situasjonen og beholder gevinstene av konkurransekraftforbedringene vi gjorde i forrige periode, sier Solberg.

Trekker fram yrkesfagpakke

Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) mener statsbudsjettet viser at regjeringen fortsetter en historisk satsing på samferdsel, reduserer skatter, satser på skole og reduserer helsekøer.

Han er spesielt godt fornøyd med nytt sykehus i Haugesund og flomsikring i Dalane.

– Innenfor eget fagfelt er jeg fornøyd med at vi satser på tidlig innsats, deriblant flere barnehagelærere, samt yrkesfagpakke hvor vi skal rekruttere flere lærebedrifter, skriver han i en e-post til Aftenbladet.

Publisert: