Heltidspolitikere får også møtegodtgjørelse i fylket

Høyre i Sandnes reagerer på at fylkespolitikere får utbetalt full lønn i kommunen samtidig som de får møtegodtgjørelse for å møte i fylket på dagtid.

– Er du 100 prosent frikjøpt som kommunepolitiker, bør kommunen slippe å betale deg lønn når du er på møte i fylket på dagtid, sier Høyre-leder i Sandnes, Thor Magne Seland. Foto: Aasland, Jarle

 • Julie Teresa Olsen
  Julie Teresa Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Er du 100 prosent frikjøpt som kommunepolitiker, bør kommunen slippe å betale deg lønn når du er på møte i fylket på dagtid, sier Høyre-leder i Sandnes, Thor Magne Seland.

– Jobber du i en vanlig jobb, ville du rapportert fravær og dermed trekk i lønn når du er på møte i fylket i arbeidstiden, legger han til.

Politikere både i fylket og kommunen har krav på tapt arbeidsfortjeneste dersom de er i politiske møter i sin ordinære arbeidstid.

Høyre har startet en debatt om politiske honorarer for å se om også politikerne kan bidra til innsparingene i kommunen.

Torsdag skrev Aftenbladet om ordningen i Sandnes som gjør en heltidspolitiker med 100 prosent lønn får ekstra betalt for å møte i bystyre, formannskap og andre kommunale utvalg.

Det betyr at Ap-leder Annelin Tangen får 124.000 kroner ekstra for å gå i politiske møter, i tillegg til at hun har utbetalt 825.000 kroner i grunnlønn. Tangen får i tillegg nærmere 100.000 kroner for å sitte i fylkestinget og underutvalg i fylket.

Forsvarer ordningen

Dette har fått professor Frank Aarebrot til å reagere.

– Dette er jo virkelig smør på flesk. Hva er jobben din som politiker om det ikke er å gå i møter?

Pål Morten Borgli (Frp) har 100 prosent lønn som varaordfører i Sandnes. I tillegg er han frikjøpt 20 prosent som nestleder i fylkesgruppa til Frp og han sitter i fylkesutvalget. Oppgaver som gir han 242.000 kroner i honorar hvert år.

– Jeg vet hvilket råkjør dette er for enkelte. Skal vi begynne å telle timer, vil vi raskt se at mange jobber mer enn 100 prosent, sier Borgli, som forsvarer at fulltidspolitikere har ekstra betalt for å sitte i fylket.

Han reagerer på at Høyre går hardt ut mot et regelverk de selv har vedtatt.

– Reglementet ble enstemmig vedtatt i bystyret uten at noen tok til motmæle mot noen som helst, sier Borgli.

Bør være på vakt

– Intensjonen med regelverket var å legge til rette å kombinere jobb med det å være politiker - uten å måtte gå ned i lønn, svarer Seland.

Svein Tuastad, statsviter ved Universitetet i Stavanger, mener politikerne bør vokte seg.

– Det er viktig å være oppmerksom på hvordan det samlede systemet med godtgjørelser fungerer slik at det ikke oppstår urimeligheter. Mange politikere gjør en heltmodig innsats for demokratiet uten mye betalt, men samtidig har jeg inntrykk av at pendelen svinger i gal retning, sier Tuastad.

Han vil advare mot et for firkantet regelverk.

– Dette er komplisert og det må være en viss fleksibilitet. Systemet må heller ikke bli så rigid at politikerne ikke får gjøre den jobben de ønsker. Samtidig er det viktig med et kritisk blikk. Faren er at det oppstår politikerforrakt fordi velgerne føler at politikerne utnytter systemet.

Han mener gårsdagens oppslag i Aftenbladet om politikere som får dobbelt betalt, viser at det er god grunn til å være på vakt.

Vil ha de beste

– Det virker som de ikke har forstått konsekvensen av sitt eget regelverk. Dette er rett og slett litt amatørmessig. Vi skal ikke glemme at dette er offentlige midler.

Han mener de kunne argumentert for ekstra betalt om de hadde en 8 til 16-jobb og måtte gå på møter på kvelde

– Men slik er det jo ikke. De styre tiden sin selv, legger han til.

Tuastad mener det er viktig at ingen må gå ned i lønn når de blir politiker.

– Da risikerer vi ikke å få de beste og det vil vi jo ha.

Ad hoc utvalget i Sandnes har varslet en gjennomgang av politiske godtgjørelser allerede til høsten.

– Jeg kan ikke minnes at noe av dette har vært en diskusjon i Ad hoc utvalget. Til høsten skal utvalget drøfte godtgjørelse, så får det det bli opp til politikerne om de ønsker å gjøre noe med dette, sier kommuneadvokat Rune Kanne, som sitter i sekretariatet for utvalget.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen fratrer sin stilling - fikk ikke fornyet sikkerhetsklarering

 2. – 1,2 millioner nordmenn kan få vaksinen i første omgang

 3. Åpen konflikt mellom ordførerne i møte om veikutt

 4. – Krokodilletårer fra MDG om Rogfast

 5. Denne lunsjretten får du bare tak i på Jæren: - Vi får ukentlig henvendelser fra utflyttede jærbuer

 6. Vi har anmeldt 32 juleplater: Bare én får terningkast seks