Her må du betale bompenger i oktober 2018

Ny brannstasjon og ny bomstasjon er årsaken til at det graves i øvre del av Oalsgata i Sandnes. Men først i oktober 2018 må du betale bompenger.

Publisert: Publisert:

Her i Oalsgata like ved Stangeland skole kommer det en ny bomstasjon. Foto: Julie Teresa Olsen

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mange har undret seg over hvorfor det graves på kvelder og netter i Oalsgata og Sandnesvegen.

– Vi fjerner midtrabatten slik at det blir enklere for utrykningskjøretøy å komme frem. Rabatten skal erstattes av oppmerkinger slik at det blir enklere å kjøre over dem, forklarer Tor Skårland, byggeleder i Statens vegvesen.

Ny hovedbrannstasjon, ny ambulansesentral, ny legevakt og en øyeblikkelig hjelp-avdeling med 20 sengeposter står klar på Stangeland i løpet av februar. Like før påske flytter brannvesenet inn, og 20. april, like etter påske, kommer legevakten etter.

Fire midtrabatter i Oalsgata mellom innkjøringen til Årsvollvegen og ned til Folkvordveien skal bort. I tillegg har Vegvesenet begynt å forbedre den mye omtalte bomringen som skulle vært på plass allerede ved årsskifte.

Utsatt til oktober 2018

– Den fjerde midtrabatten klargjøres for bomstasjonen som skal plasseres i Oalsgata like nedenfor innkjøringen til Folkvordveien, forklarer Skårland.

38 nye bomstasjoner skal ramme inn Stavanger, Sandnes og Sola i Bypakke Nord-Jæren. Etter planen skulle bilistene allerede betalt bompenger fra 1. januar i år. Men nå blir det oktober 2018 før bilistene trenger å punge ut.

– Det kan være utfordrende å skaffe nok utstyr i tide og derfor kommer vi trolig ikke i gang med innkrevingen før 1. oktober 2018, sier Stine Haave Åsland , sekretariatsleder for Bypakke Nord-Jæren.

Det er lagt opp til innkreving av bompenger i Bypakke Nord-Jæren i 15 år fra og med 2018.

Takster

Takstgruppe 1 (biler under 3,5 tonn) må betale 44 kroner for å passere bomstasjonene i rushtiden mellom klokken 7 og 9, og mellom klokken 15 og 17. Utenom rushtiden koster en passering 22 kroner. Takstgruppe 2 (kjøretøy over 3500 tonn) må betale 110 kroner i rushtiden og 55 kroner utenom.

Abonnement på bombrikke gir 20 prosent rabatt , men tunge kjøretøy får ingen rabatt. Du kan fortsatt kjøre gjennom flere bomringer innen en time uten å måtte betale ekstra.

Anbudet for bygging av 38 bomstasjoner ble lyst ut 19. desember, men selve byggingen kan ikke starte før endelig vedtak i stortinget. Det er ventet at bypakken blir vedtatt før påske.

– Det er umulig å si nøyaktig når arbeidet starter, men gravingen starter så fort vedtaket er på plass, opplyser Åsland.

Anbudene er delt i to, et for gravearbeidet og et for selve bomstasjonen. Anbudsfristen for gravearbeidet er 1. mars 2017.

Totalkostnaden på pakken er 30 milliarder kroner. Av dette er 21 milliarder bompenger.

Innkreving av bompenger i dagens bompengeordning, Jærenpakke 1, blir videreført inntil nye bomstasjoner er på plass i 2018.

Ny gang- og sykkelveg

Også i Årsvollveien, som går forbi den nye brannstasjonen, skal det gjennomføres trafikksikring. I løpet av våren 2017 starter gravearbeidet som skal sikre ny gang- og sykkelveg i Årsvollveien og Gimravegen. Prosjektet er kalkulert til å koste 97 millioner kroner og skal være ferdig i løpet av 2018.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Ketil Solvik-Olsen (Frp) drar inn 25 milliarder i bompenger på Nord-Jæren

 2. – Bilister må betale mer bompenger fremover

 3. Her er den nye hovedbrannstasjonen

 4. Optimaliserer veiene ved den nye brannstasjonen

Mest lest akkurat nå

 1. Stor leteaksjon på sjøen etter mann i natt - hadde svømt i land

 2. Gjestene vil aldri i si levetid gløyma bryllaupet til Kjersti og Stian Sletten frå Sandnes

 3. Her har hytte­salget doblet seg i sommer

 4. Leter etter John Olav med full styrke

 5. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

 6. Publikum lå strekk ut på hver sin matte

 1. Bompenger
 2. Bymiljøpakken (tidl. Bypakke Nord-Jæren)
 3. Oalsgata