Demenssyke Sascha: - Jeg må ha litt action!

Liv og latter, treffe andre, prate og trimme. Det er Sascha Grepp(83) sitt svar på Aftenbladets spørsmål om hva slags hjelp og støtte hjemmeboende demente trenger.

Sascha Grepp (83) og ektemannen Prem Prakash er svært godt fornøyd med tilbudet til demente som drives av Ingeborg L. Voll (i midten) på Ågesentunet i Hillevåg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Tilbudet hun setter størst pris på, er aktivitetstilbudet «Hverdagsglede» på Ågesentunet i Hillevåg. Det er Nasjonalforeningen som driver dette. Her går hun mandag, onsdag og fredag fra klokka 10–13.

Hun er en livlig dame:

– Jeg må ha litt action. Jeg liker å snakke. Her er det kjekke folk å snakke med. Folkelig og trivelig. God stemning. Og Stavangers beste kaffe! Og ingen kjefter, forteller hun.

– I motsetning til hva mannen gjør, kommer det fra ektemannen Prem Prakash.

– Det kjekkeste er trimmen. Det morsomme er at alle vi oldinger synes det er morsomt! Da kommer latteren fram, humrer Grepp.

Etter kaffe og drøs er det ut på tur, hver mandag. Sascha Grepp (83) har funnet tonen med Ingeborg L. Voll på Ågesentunet.

Tre ganger i uka

– Vi starter med kaffe og drøs, på mandager går vi tur, onsdag og fredag har vi trim inne. Etterpå er det lunch. Foredrag, sang&musikk og utflukter står også på programmet, forteller leder Ingeborg L. Voll.

– Åh, jeg likte så godt da vi var på Kunstmuseet, smiler Grepp.

Jo, det er godt å komme seg ut:

– Hjemme er der ikke noe å gjøre. Jeg sovner! forteller hun.

Og for ektemannen er det godt å få litt tid for seg selv:

– Han er så glad for at jeg er her, sier Grepp.

Prem Prakash smiler: - Da får jeg litt fritid. Jeg liker å spille golf og holde på med pc-en. Det er masse ting jeg gjør mens hun er her. Handle for eksempel, forteller han.

Kona blir hentet med drosje mandag og onsdag, så henter han henne ci klokka 13. Men TT-kortet blir fort brukt opp, så han er glad for ordningen aktivitetsvenn. Da kommer en frivillig dame og henter Sascha og bringer henne hjem igjen.

Det er Guri Tysse på Ågesentunet som er koordinator for ordningen som omfatter rundt 40 frivillige. De frivillige kan også ta demente med ut på tur, på konsert osv.

Han er så glad for at jeg går på Ågesentunet tre dager i uka, forteller Sasha Grepp. Da får ektemannen Prem Prakash litt fritid for seg selv.

Avlastning

Et godt aktivitetstilbud tilrettelagt for demente som omfatter fysisk aktivitet (slik som dette) og en bedre transportordning, er det Prakash trekker fram først når vi spør hva hjemmeboende demente trenger.

Hjemmeavlastning, at en person skal kunne komme hjem og være med den demente slik at pårørende kan få litt fri, er et nytt tiltak som foreslås i kommunens nye demensplan.

Prakash tror det vil være et kjærkomment tilbud for mange, men føler selv at han får dekket behovet for avlastning ved at kona går på Ågesentunet tre dager i uka.

LES OM DEMENSPLANEN HER:

Les også

Demente i Stavanger skal få bedre hjelp tidligere

Egen kontaktperson

Sacha får også hjemmesykepleie en gang daglig og kommunen har også sørget for at de har fått flere nyttige hjelpemidler. Blant annet klokke som viser om det er dag og natt, rullator og kafffetraktervakt.

– Vi var heldige som fikk en fast koordinator fra starten av. Hvis vi har et problem, kan vi ringe henne. Det er lettere med en fast person å forholde seg til. Etter diagnosen ble stilt, kom to personer hjem til oss og spurte hvordan det går og hva vi trenger. Og både sykehuset og de fra kommunen var flinke til å informere oss om hvilke tilbud som finnes, blant annet Ågesentunet. Veldig bra, sier Prekash.

En slik fast koordinator blir foreslått som en ordning for alle som får demens i den nye demensplanen.

Nyttig

Han synes også det var veldig nyttig å delta på Pårørendeskolen på Ågesentunet. Kona deltok på Demensskolen.

– Det var veldig nyttig å få mer kunnskap om sykdommen, om utviklingen, få råd om kommunikasjon og kjennskap til ulike rettigheter, forteller Prakash.

Nå har han meldt seg på samtalegrupper for pårørende som starter den 24. januar.

– Jeg tror det vil være veldig nyttig å dele erfaringer med andre, sier han.

Ågesentunet har også et tilbud til pårørende hver tirsdag med trening som består av trening med fysioterapeut og lunch.

LES MER OM DEMENS:

Publisert: