– Er det noen hipstere her?

Høye hender mot himmelen. Gyngende gulv. Moderne rytmer. Hengiven lovsang. Og 200 hipstere?

Pål Olsen og Caroline Årsvold på scenen foran unge medlemmer i intro-menigheten i Stavanger. Snart blir de en del av den globale kirken Hillsong, en sterk merkevare i kristen-verden.
 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På scenen i Kirkebakken 34 på Storhaug i Stavanger står et band med fire solister. På gulvet foran dem et svært takkenemlig publikum. Gulvet koker så snart musikken er i gang. Hender i været, kropper som hopper opp og ned.

Det er Heart & Soul-samling i pinsemenigheten Intro.

– Er det noen hipstere her, roper pastor Steini Håland så snart musikken stilner.

PS: Ifølge wikipedia er en hipster en som ikke ønsker å være lik alle andre, en som ser bort i fra motebildet og ikke lar seg påvirke.

Det begynte på Residence

Intro ble stiftet av ekteparet Brit og Jostein Krogedal fra Ganddal i 2003. På den første gudstjenesten på Residence i Sandnes kom det 27 personer. Det var neppe mange hipstere blant de frammøtte.

– Målet vårt, da vi startet Intro, var å nå dem som ikke kommer i kirken, sier Brit og Jostein Krogedal.

Jostein Krogedal er pastor og grunnlegger av i Intro-menighetene, som finnes i åtte norske byer. Nå blir disse en del av den globale, australske mega-kirken Hillsong.

Denne uken er hipster-merkelappen blitt behørig klistret til de åtte Intro-menighetene som Krogedal-paret har grunnlagt. Årsaken er at det for få dager siden ble kjent at Intro blir en del av den globale pinsekirken Hillsong.

Moderne musikk, designerklær, show-gudstjenester og hipsteraktig er ord som brukes til å beskrive Hillsong-kirkene. Superstjernen Justin Bieber kommer av og til på møter i New York. Hillsong er en sterk merkevare i kristen-verden.

Stor gjennomslagskraft

– Det er litt som om da Starbucks kom til Bergen. Hillsong er et internasjonalt brand og har stor internasjonal påvirkning og gjennomslagskraft, sier Bård Eirik Hallesby Norheim, førsteamanuensis ved NLA Høgskolen Bergen.

Blant annet synger konfirmanter over hele landet lovsanger produsert av Hillsong.

– Hillsong er knalldyktige på musikk- og tv-produksjon, og har egen tv-kanal, sier Norheim.

Heart & Soul-samling på gamle Zion i Kirkebakken på Storhaug i Stavanger. Når bandet spiller, gynger gulvet.

Hillsong har et stort og profesjonelt musikalsk apparat. Flere utgivelser har toppet australske og internasjonale hitlister. I tillegg til band som reiser på turneer, arrangeres store lovsang-events.

Hillsong finnes blant annet i New York, London, Los Angeles og Amsterdam

Ligner et klassisk vekkelsesmøte

Flere eksperter trekker fram at Hillsong har et moderne uttrykk med en konservativ teologi. Gudstjenestene er karismatiske, med mye høy musikk og hengivende lovsang.

– Et typisk Hillsong-møte har en relevanstilnærming - det ligner en konsert som starter med musikk man kjenner seg igjen i. Etter hvert går dette over i en tale som gjerne varer i 45 minutter. Avslutningen på møtet ligner likevel som oftest et klassisk vekkelsesmøte: De frammøtte kan bli oppfordret om å komme fram, bli bedt for eller oppsøke noen i Hillsong-teamet, sier Norheim.

Stian Eriksen, stipendiat ved VID Stavanger (tidligere Misjonshøyskolen), går selv jevnlig i Intro-menigheten i Stavanger.

Når Intro-menigheten, snart Hillsong, inviterer til møter i Stavanger, koker det på gulvet foran senen. Lovsanger produsert av Hillsong synes over hele verden.

– Med rot i australsk pinsebevegelse har Hillsong blitt en global størrelse de siste tiårene. Hillsong er en revitalisering av pinsekristendom, og appellerer, med sin musikk og sitt uttrykk særlig til nye og yngre generasjoner, mener Eriksen.

Fra Intro til Hillsong

I flere land har etablerte pinsemenigheter koblet seg opp mot Hillsong. Nå er det altså norske Intro som står for tur.

– Vi ønsker å sett visjonen og kulturen til Hillsong inn i en norsk kontekst, sier Intro-gründerne Brit og Jostein Krogedal, vel vitende om at de nå slipper roret på det de har bygget opp i Norge. Nå overtar Hillsong styringsretten på de åtte menighetene.

– Vi synes det er trygt å bli en del av noe større, trygt å vandre under lederskap, sier de to, som begge jobber heltid i Intro, snart Hillsong.

De mener den moderne musikken er med på gjøre menighetene relevante. Lovsangen som spilles på scenen skiftes ut hele tide - akkurat som listepop.

– Hva skiller lovsang fra salmer, som gjerne synges i tiår etter tiår?

– Lovsangen priser og tilber Gud. Vi synger til Gud, og musikken er mainstream - eller ligner p3-musikk. Salmer er ofte mer forkynnende, sier Krogedal.

I flere år har Intro vært inspirert av Hillsong, og tilhørt nettverket til den globale kirken. Ganddals-paret er enig i beskrivelsen av Hillsong som en sterk merkevare. Det er ikke utenkelig at menighetene i Norge får økt tilstrømming, nå som navnet blir Hillsong.

Snittalderen på de som kommer til møter er 25 år, men menighetene har medlemmer i alle aldre.

– Vi er en konservativ kirke, men liberal i metode og uttrykk, sier Brit Krogedal.

Får også kritikk

Som så mange andre religiøse samfunn får også Hillsong-kirken kritikk, blant annet på bloggen www.hillsongchurchwatch.com.

Kritikerne mener lederen i Hillsong Brian Houston kan være tilknyttet en bevegelse som gir ledere apostel-status. Andre hevder kirken forkynner en mild form for framgangsteologi – som poengterer at Gud skal oppfylle drømmer og visjoner.

Karl Inge Tangen, rektor ved Høyskolen for ledelse og teologi i Oslo, har skrevet doktorgrad om Hillsong. Til avisa Vårt Land sier han at Hillsong ikke representerer noe Norge ikke har sett før.

– Er det noe i at hovedpastor Brian Houston har apostelstatus?

– Han bruker ikke tittelen på seg selv. Hillsong har i seg noe av apostel-bevegelsen, men det finnes også balanserende mekanismer. I Hillsongs modermenighet i Sydney finnes det et lederråd av eldste. Der må han forankre en del beslutninger i et kollektivt lederskap. Der ledere har stor makt, kan det være sårbart, men så langt har det gått bra, sier Tangen til Vårt Land.

Hillsong

 • Australsk pinsemenighet startet av Bobbie og Brion Houston i Sydney i 1983.
 • Har en konservativ forkynnelse - men moderne uttrykk
 • Har musikk som stor del av gudstjeneste og har utgitt en lang rekke live-innspillinger.
 • Tiltrekker seg mer enn 100.000 personer til gudstjeneste i 15 land.

Intro

 • Pinsemenighet stiftet av Brit og Jostein Krogedal fra Ganddal i 2003
 • Åtte menigheter i åtte norske byer.
 • Om lag 900 medlemmer, langt flere tilhengere.
 • Gjennomsnittlig 1800 kommer til gudstjeneste hver søndag
 • Holder lokalt til på Fredheim arena i Sandnes og i Kirkebakken i Stavanger.
 • 10 årsverk, som finansieres hovedsakelig av givere
 • Går nå inn i den globale kirken Hillsong

Les også

 1. Biskopen: - Nærbø kyrkje kan ikke nekte homofil vigsel

 2. IMI-kirken skal tilby studier i helbredelse og profeti

 3. Kollekten går til egen menighet

 4. Biskop Ivar Braut må passe seg for å bli for usynlig

 5. Nå vil Lene Stokkedal gi noe tilbake

 6. Trang konfirmasjon i Sola menighet, åpne konfirmanter

 7. Den norske byen på Madagaskar

Publisert:
 1. Teologi

Mest lest akkurat nå

 1. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen

 2. Ny direkterute fra Sola

 3. Vinden skaper trøbbel – ferjer ble omdirigert til Hanasand

 4. Cruise-film fra Stavanger skal ut i hele verden

 5. Gladmelding til Bryne-fansen: – En av de beste i ligaen

 6. Spotify fjerner Neil Youngs musikk