Sandnes arver millioner fra «steingal» ildsjel

Avdøde Arne Sandkleiva har testamentert en millionarv til Sandnes kommune som skal brukes til oppføre et kvernhus ved Figgjoelva på Foss-Eikeland.

Byantikvar Gro Persson, til venstre, og Terje Lunde (Ap) ønsker å bygge opp det gamle kvernhuset på Foss-Eikeland med hjelp av millionarven fra Arne Sandkleiva. Foto: Ola Fintland

 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg synes det er fantastisk for kommunen og for kulturminnevernet å få en slik gave. Det gjør at vi kan fortelle historien på en enda bedre måte. Vi er helt avhengig av slike ildsjeler, for det finnes ikke nok penger i en kommune til å ta vare på alt vi ønsker, sier byantikvar Gro Persson til Aftenbladet.

Milliongaven består av en boligeiendom med tomt på 2,6 mål på Kvernaland i Time kommune. Det er ikke gjennomført verdivurdering av eiendommen eller tilstandsrapport av huset. Verdien er grovt kalkulert til 2,5 millioner kroner av Sandnes eiendomsselskap KF. Men det kan fort bli enda mer med tanke på størrelsen på tomten.

Les også

Sandnes fraråder «Jærlinja» på ny E39

Tidligere var det flere kvernhus på Foss-Eikeland langs Figgjoelva. Foto: Jærmuseet, fotograf: L. Ludvgisen

Penger til kvernhus

I testamentet til Arne Sandkleiva (1929–2017) står det at pengene for salget av eiendommen skal brukes til bygge mest mulig av det gamle kvernhuset som har stått innunder brua på Foss-Eikeland. Resten av pengene skal brukes til området rundt og framtidig vedlikehold.

Det er antydet at det koster mellom 1 og 1,5 millioner kroner å oppføre et kvernhus på halvannen etasje med grunnflate på 20 kvadratmeter inkludert steinarbeid i sokkelen og i tilknytning til kvernkallene. Det betyr at det vil være rundt 1 million kroner til framtidig vedlikehold med en salgspris på 2,5 millioner kroner for boligeiendommen.

Les også

Sandnes-selskap slår seg opp i filmbransjen i USA

Gratis steinarbeid

Sandkleiva var opprinnelig smed ved Kvernelands Fabrikk og har lagt ned tusenvis av timer i gratis arbeid for gjenskape møllemiljøet på Foss-Eikeland. Han var glad i steinarbeid, og arbeidet han har lagt ned er beskrevet som «en steingal manns verk».

Etter å ha inngått avtaler med grunneiere gikk han i gang på slutten av 1990-tallet. Han fikk hjelp av Ole Frøyland. Steinarbeidet omfatter to steinhvelvsbruer, nær 100 meter med steinsatte tilførsels- og avløpskanaler og et stort trappefelt som dannet underlaget for vannrennene ned til kallene under møllesteinene. Steinene kilte og hogde han selv.

Arne Sandkleiva la ned tusenvis av timer med steinarbeid på Foss-Eikeland. Arkivfoto fra 2003 før den nye brua over Figgjoelva kom. Foto: Hans Petter Jacobsen

I 2004 ble det brått stopp. Sykdom gjorde at Sandkleiva ikke kunne fullføre arbeidet. I tillegg ble veien og brua over Figgjoelva lagt om. Drømmen om å gjenreise den gamle møllebygningen kolliderte med den nye brua. I 2012 ga han 1,5 millioner kroner til Sandnes kommune for å fullføre arbeidet. Disse ble brukt til å etablere en historisk rasteplass. Den ble åpnet med Sandkleiva til stede i juni i fjor.

Etter at han døde i januar i år, ble det kjent at han har testamentert boligtomten på Kvernaland til Sandnes kommune slik at de kan bygge kvernhuset han drømte om. Nå er signalene fra Statens vegvesen mer positive, og byantikvaren har god tro på at det lar seg løse.

– Vi er i gang med å se på hvordan vi kan løse dette. Til nå har vi fått positive signaler selv om alt ikke er på plass ennå, sier Persson.

Rådmannen i Sandnes var delt i sin innstilling og anbefalte prinsipalt å gi avkall på millionarven av hensyn til den økonomiske situasjonen til kommunen og framtidige kostnader til formidling og vedlikehold. Subsidiært anbefalte rådmannen å ta imot arven med forbehold om nødvendig godkjenning for oppføring av kvernhuset.

Les også

Kutter 20 millioner på ny svømmehall

Oppfordring fra ordfører

Ordfører Stanley Wirak (Ap) kom med en tydelige oppfordring til resten av bystyret.

– Hvis vi sier nei takk til denne gaven, sender vi et signal til folk som ønsker å gi oss penger, og jeg vil sterkt anbefale at vi er enige om å si ja til dette, sa ordfører Stanley Wirak (Ap)

Tre fra KrF, tre fra Høyre og Miljøpartiet De Grønne stemte først for rådmannens prinsipale forslag om å si nei takk til gaven. Da det forslaget falt, gikk bystyret enstemmig inn for å takke ja til gaven.

– Det kulturarbeidet Sandkleiva har lagt ned så lenge han levde er enestående, sier Terje Lunde (Ap). Han var leder i Ganddal bydelsutvalg i 10 år og har fulgt steinarbeidet til Sandkleiva på Foss-Eikeland i mange år.

Publisert:
 1. Sandnes kommune
 2. Stanley Wirak
 3. Statens vegvesen
 4. Lokalhistorie
 5. Historie

Mest lest akkurat nå

 1. Brødet han baker koster 150 kroner. Likevel blir han utsolgt hver uke

 2. Hyller Oftedal etter ny storseier: – Håndballens Messi

 3. Maktdemonstrasjon av skadeskutt Oilers – ydmyket Storhamar

 4. Hun trodde hun skulle arve 4 millioner av søsteren. Men pengene gikk til Frelsesarmeen og SOS-barnebyer

 5. – Feil å bytte ut Domkirkens alter

 6. Overraskende julegave til Stavangeren