Følte du at september-været var varmere enn normalt? Her er svaret

Den første høstmåneden startet med høytrykk, og endte med lavtrykk. Slik var været i september.

På tur fra Gramstad til Øvre Eikenuten tidligere i september. Rose Burgoyne trives hun med å gå fjelltur.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Den første høstmåneden har blitt varmere i vår region de siste 30 årene. I år ble det registrert en middeltemperatur for september på 13,2 grader.

I 1991 ville dette vært en uvanlig varm høstmåned. Gjennomsnittstemperaturen for september i årene fra 1961 til 1991 var nemlig 1,5 grad kaldere.

Men siden 1991 har målingene vist et annet bilde. De 13,2 gradene som er middeltemperaturen for september 2020, er omtrent akkurat der snittet ligger for hvor varmt det på samme tid har vært her i området siden 1990 (13,0 grader).

Men litt mer regn enn vanlig kom det, viser StormGeos statistikk.

I Stavanger falt det nedbør i 23 døgn i september. Mange vil huske noen kraftige regnskyll de siste ukene. Dette førte til at målestasjonene registrerte en nedbørsmengde på 200 millimeter for hele måneden. Ifølge meteorologene utgjør dette 24 % mer nedbør enn normalt.

Særlig siste halvdel av måneden var preget av lavtrykk. I Stavanger opplevde innbyggerne tre døgn de siste par ukene med mer enn 25 millimeter.

At det bare var en sommerdag med registrerte temperaturer på over 20 dager, er også mindre enn vi er vant med. Men til gjengjeld bare seks dager med kuling på Sola. Ifølge StormGeo kan man derfor karakterisere september som «relativt rolig vindmessig».

Publisert: