Slange av lys snodde seg gjennom magisk landskap

SANDNES: Busser løste køkaoset som gjorde at flere bilister måtte snu før de kom fram i fjor. Det gjorde at slangen med lys ble kortere, men 1200 store og små fikk en magisk opplevelse i mørket.

En lang slange av 1200 barn og voksne med hodelykter og lommelykter viste vei i landskapet bak Dalsnuten på Gramstad i Sandnes.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:

«Lykter bak Dalsnuten» er blitt et av de mest populære arrangementene til Stavanger Turistforening.

Mange frivillige stiller opp for å gi store og små en magisk opplevelse på Gramstad i Sandnes. Så populært har arrangementet blitt at mange måtte snu før de kom fram i fjor på grunn av lange køer og mangel på parkeringsplasser.

Lauviktrollet dukket opp midt i løypa og fikk Mathias Vassøy til å stoppe opp.

Til tross for at noen måtte snu, var det minst 3500 barn og voksne som fikk med seg litt magi og spenning i kveldsmørket i fjor.

– Det ble veldig kaotisk opp Fjogstadveien i fjor. I år har det gått veldig fint, arrangementansvarlig Kristine Helland i Stavanger Turistforening.

For å unngå det samme trafikkkaoset dette året ble Fjogstadveien opp til parkeringsplassen på Gramstad stengt under arrangementet. I stedet ble det satt opp busser fra Sandnes sentrum for å frakte deltakerne til og fra. Alle deltakerne måtte være påmeldt på forhånd og ta buss fra parkeringsplassen ved Vågen videregående skole.

Det var ble en spesiell stemning med alle lyktene i mørket.

– Vi har ikke bestemt at det blir busser til neste år, men det kan se ut til at det blir det, og nå har vi fått litt erfaring. Det eneste vi ser er at det kan være en fordel å fordele folk mer over tid. Derfor kan det bli aktuelt å teste ut mer tidsbestemte busser til neste år. For jeg synes at bussene kom litt tett på hverandre, så det får vi justere, sier Kristine Helland.

Forhåndspåmelding og busstransport gjorde at det var færre deltakere enn i fjor. Totalt var det rundt 1200 påmeldte. Men de fikk til gjengjeld en kveld fylt med magi der dans og musikk blandet seg med mystikk og spenning.

Selma Rebnor Østebø (5), til venstre, Hermine Kvæstad Øglænd (5 og et halvt år) blir fotografert av Marthe Foss Rebnor.

Fem år gamle Selma Rebnor Østebø og Hermine Kvæstad Øglænd (på fem år et halvt år) er med for første gang og synes det er litt skummelt å treffe å ulike mystiske skapninger langs løypa.

– Jeg har vært her før, men ikke i mørket. Det er litt skummelt, sier Hermine Kvæstad Øglænd.

For å dempe spenningsnivået litt og få ned pulsen er det godt å ta en pust i bakken og ha litt mat og drikke å kose seg med, og Selma og Hermine koser seg med kjeks, pizza og juice før de går videre i løypa.

Det var flere mer eller mindre overnaturlige vesener underveis i løypa.

Underveis langs den 1,2 kilometer lange løypa møtte de på flere mer eller mindre mystiske, skumle og overnaturlige skapninger som alver, hekser, tusser og troll. Noen var mer skremmende enn andre, og det var flere som fikk seg en støkk både en og to ganger langs løypa.

Det var mye gjørme flere steder i løypa, men det gikk greit å gå dersom du var godt skodd.

Til tider ble det kanskje vel mye skremming for noen, men det var også mange som synes det var spennende å få pulsen litt opp.

Mange ble overrasket og skremt av det som så ut til å være en stein som lå langs løypa. Men det viste seg å være et levende vesen som fikk mange til å kvekke til.

– Det er bra å få seg en støkk, sier Marie Kvitvær, som holdt på å gå i bakken da steinen plutselig reiste seg fra bakken og brølte.

Alvine Marie Kvitvær Eskeland (10), til venstre, Jenny Amalie Kvitvær Ravndal (6) og mor Marie Kvitvær (33) ble skremt av et troll som lå på bakken og så ut som en stein.
Publisert:
 1. Stavanger Turistforening
 2. Sandnes
 3. Buss

Mest lest

 1. Drivstoffprisene har falt over sju kroner siden før sommeren

 2. Den siktede gutten innrømmer å ha startet brannen, men nekter straffskyld

 3. Kutt i norsk strømsalg til Europa ble nedsablet før jul. Plutselig snudde regjeringen

 4. NHO fnyser av disku­sjonen om utenlands­kabel: – Provosert