Øl, øl og mere øl i folkets republikk

STAVANGER: Denne helgen kom du ikke inn på Tou Scene uten pass. Til gjengjeld kunne du smake på 320 øltyper fra 39 ulike bryggeri i folkets egen republikk.

Lisa Andreassen tar en god slurk av glasset, mens venninnen Kristine Pollestad venter på dommen.
Publisert: Publisert:

icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Spetsnaz-uniformer, mistenkelig like på russiske elitestyrker, var lette å få øye på under årets utgave av ølfestivalen What’s brewing denne helgen. Bortsett fra at russiske elitesoldater neppe drakk øl av stettglass.

– De utenlandske bryggeriene som kommer hit blir sjokkerte over den strenge alkoholloven i Norge. Vi har derfor forsøkt å lage et morsomt stunt ut av det strenge regelverket, latt oss påvirke av andre totalitære regimer og laget våre egen republikk. Alle de frivillige er kledd i Spetsnaz-uniformer, forteller medarrangør Andreas Melvær, selv dresset opp i russisk uniform for anledningen.

What’s Brewing får nemlig heller ikke i år fortelle folk hvilke bryggeri som kommer på festivalen.

Og mange husker sikkert saken om Malt & Humle-festivalen som måtte teipe over t-skjortene sine fordi logoen til bryggeriene ble ansett som alkoholreklame.

Over bryggeriene og matbodene henger skilt på russisk, i kulissene lusker en beryktet general som tar utvalgte deltakere inn til avhør, og skal du få servert øl, må du vise republikkens eget pass.

– Regimet blir styrtet klokken 22 i kveld. Da stenger dørene, slår Melværen fast.

Det var folksomt, men fortsatt god plass under årets What’s brewing på Tou.

Damenes aften

What’s brewing ble denne helgen arrangert for fjerde gang. Også i år var det betydelig lengre mellom damene enn mellom skjeggstubber og gråsprengte tinninger.

– Nå er det jo ikke sikkert vi hadde kommet hit uten kjærestene våre. De fleste venninnene våre drikker vin, men det er bra å utvide horisonten, mener Lisa Andreassen og Kristine Pollestad.

Venninnene blar opp i passet for å sjekke hva de har smakt på så langt.

– Vi har prøvd fem sorter. Det er mye godt, men noe av det kan knapt kalles øl. Jeg liker konseptet med å smake på øl som jeg aldri hadde funnet på å kjøpe i butikken, sier Andreassen.

Det var nok av ølsorter å smake på under årets festival. 320 øltyper fra 39 ulike bryggeri stod på menyen.

For hvem hadde vel kommet på å kjøpe øl med navnet cookie doug.

– Den var litt spesiell, men den gled ned. Noen tømmer ut ølen de ikke liker, men det hadde vi aldri kommet på, ler de.

Savnet amatørene

Begge savnet flere små, lokale ølbryggere.

– Det hadde vært kjekt om flere amatørbryggere fikk prøve seg. Også savnet jeg bryggeriet Kinn fra Florø. De var her i fjor, sier Andreassen.

Damene skyller glasset og gjør klar til nye smaksprøver. De finner veien bort til bryggeriet Dry and Bitter.

Andreassen tar en god slurk av det lyse ølet. Hun har fått servert Christian Bale.

– Denne var ganske frisk.

Hun bytter glass med Pollestad som drikker Fat and Fruity for anledningen.

– Den var også veldig frisk. Faktisk smakte de veldig likt. Litt merkelig av av et bryggeri å servere to så like øltyper, slår de fast.

16 unike sorter

Nok en gang var de totalt 2600 billettene utsolgt.

– Vi har i snitt 1600 besøkende per dag. Vi kunne hatt plass til 2300 per dag, men vi har ingen planer om å øke antallet. Det vil gå ut over komforten, sier Per Arne Alstad, daglig leder ved Tou scene.

– Vi øker antallet den dagen vi ønsker å tjene penger på festivalen. Dette gjør vi for gøy, understreker han.

I år var kun to av de totalt 39 bryggeriene fra Norge.

– Vi ønsker å tilby øl som ikke er tilgjengelig andre steder i Norge og derfor har vi invitert flest utenlandske bryggerier. I år har vi 16 ølsorter som du kun får servert her denne helgen, forklarer Andreas Melvær.

Les Aftenbladets store satsing denne høsten:

Publisert: