Ni år med Statnetts kraftutbygging har kostet fire kroatiske menn livet

Tre av dødsfallene knyttes til samme underentreprenør. – Mistenkelig, mener distriktsleder i EL og IT Forbundet.

Det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod har for tiden et større anleggsarbeid ved Sognesand. Ulykken skal ha skjedd på en anleggsvei inn i området der selskapet for tiden bygger kraftledningen Lyse-Fagrafjell for Statnett.
 • Tor-Arne Vikingstad
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En person omkom i en ATV-ulykke ved Songesand like ved Lysefjorden mandag kveld. Den omkomne var en mann i 30-årene som var i Norge for å jobbe med byggingen av kraftledningen Lyse-Fagrafjell, på oppdrag for Statnett. Mannen var ansatt i det kroatiske selskapet Dalekovod.

– Jeg kan bekrefte at det var en kroatisk arbeider i vårt selskap som omkom i ulykken i Songesand ved Lysefjorden mandag 13. juli, sier Ivan Jurkovic, pressekontakt i Dalekovod til Aftenbladet.

Les også

Kolleger tente lys ved ulykkesstedet på Songesand: - Han var en snill og god mann

Ulykken skal ha skjedd på en anleggsvei inn i området der selskapet for tiden bygger kraftledningen. De ansatte ved anlegget praktiserer en turnus med åtte uker på jobb og to uker fri.

– Vi skal prøve å håndtere situasjonen på best mulig måte for familien. Vi er opptatt av arbeidernes rettigheter, sier pressekontakt Jurkovic.

– Vi skal prøve å håndtere situasjonen på best mulig måte for familien, sier Ivan Jurkovic, kommunikasjonsansvarlig i Dalekovod,

Tre dødsfall knyttet til samme selskap

Under er en oversikt over dødsfall tilknyttet kroatisk arbeidskraft for Statnett siden 2011.

Tre av dem var ansatt i det kroatiske selskapet Dalekovod. Selskapet har vært i Norge i 13 år, og av sine rundt 1500 arbeidere jobber mer enn 300 av dem i Norge.

 • November 2011 omkom en kroatisk mann i forbindelse med bygging av høyspentlinjer i Saudafjellene. Personen arbeidet for Dalekovod, som bygget mellom Sauda og Suldal for Statnett.
 • April 2016 omkom en kroatisk mann i forbindelse med bygging av kraftmaster i Flekkefjord. Personen arbeidet for Dalekovod, som bygget kraftlinje mellom Tonstad og Feda for Statnett.
 • Mai 2016 omkom en kroatisk mann under arbeid på Statnetts anlegg i Hemnes, Nordland. Personen var ansatt i et datterselskap til Nettpartner, som bygget kraftlinje for Statnett.

Politiet etterforsker nå saken om mannen som omkom i ATV-ulykken 13. juli ved Songesand i Ryfylke. Også han arbeidet for Dalekovod, på oppdrag for Statnett.

Aftenbladet spurte Jurkovic om sammenhengen mellom dødsulykkene i Norge, der Dalekovod-ansatte har omkommet.

– Vi er en aktør som har jobbet med prosjekter i Norge og Norden for øvrig i flere tiår. Vi jobber godt med Statnett, norske myndigheter og i tråd med norsk lovverk. Denne hendelsen er en tragisk ulykke og kan ikke sees i sammenheng med eventuelle uregelmessigheter av noe slag, svarer Jurkovic.

To arbeidere på Tonstad i forbindelse med anleggsarbeid. Parallelt foretok Statnett en oppgradering av strømnettet gjennom Rogaland og Vest-Agder. En mann mistet livet i arbeidet.

Siden 2015 er det registrert 15 arbeidsrelaterte dødsulykker i Rogaland. I snitt rammer hver fjerde ulykke arbeidere uten norsk statsborgerskap, viser tall fra Arbeidstilsynet for det landbaserte arbeidslivet i Norge.

Magnus Aasheim Andersen, distriktsleder i EL og IT Forbundet, som er et LO-forbund for ansatte innenfor IKT, energi og el-installasjon, stiller seg kritisk til sikkerhetsoppfølgingen av enkelte utenlandske entreprenører i Norge.

Fra 2015 til 2019 er det registrert 35 arbeidsskadedødsfall for personer som ikke har norsk statsborgerskap.

Han mener at det er uholdbart å sette liv på spill for å bygge norsk infrastruktur og stiller spørsmål ved oppfølging og håndtering av sikkerhetsinstrukser på anleggene.

– Ser et slags mønster

Folk fra politiet, Arbeidstilsynet og Statnett var tirsdag ettermiddag på ulykkesstedet.

– Nå ser vi flere Statnett-anlegg hvor kroatiske arbeidere dør i forbindelse med arbeid for det samme selskapet. Man skal være forsiktig med å spekulere, men vi ser et slags mønster her, sier Aasheim Andersen, distriktsleder i EL og IT Forbundet.

Andersen har selv jobbet på kraftstasjonsutbygging og bygging av kraftlinjer.

– Det er en ekstremt streng sikkerhetspolitikk når det er snakk om norsk arbeidskraft, sier han.

I en tweet oppfordrer han olje- og energiminister Tina Bru til å stille strengere krav til opplæring og oppfølging av utenlandske entreprenører i Norge.

– Nå må vi finne ut hva som har skjedd

Statnetts oppdrag er å være det systemansvarlige nettselskapet i det norske kraftsystemet. Selskapet bruker ofte underentreprenører for å bygge ut og drive det norske strømnettet. Konserndirektør for bygg og anlegg i det statseide foretaket, Elisabeth Vika Vardheim, omtaler ulykken som tragisk.

Se video: Tirsdag ble ATV-en heist bort fra ulykkesstedet:

– Som byggherre har vi tydelige krav til og oppfølging av våre entreprenører. Nå må vi finne ut hva som har skjedd i dette tragiske tilfellet, og hvordan vi kan unngå at slike ulykker skjer, sier hun.

– Vi har ingen grunn til å tro at de utenlandske entreprenørene som har oppdrag for oss, tar lett på sikkerheten til egne medarbeidere. Grunnen til at det er mange utenlandske arbeidere på våre prosjekter, er at ledningsbygging på de høyeste spenningsnivåene er svært spesialisert og vi har få norske entreprenører med denne kompetansen, sier Vardheim til Aftenbladet.

– Hvilke tiltak setter dere i gang for å sikre sikkerheten hos underentreprenører som byggherrer?

– I etterkant av de to dødsulykkene i 2016 gjennomførte vi et omfattende HMS-program for å bli bedre på dette. Vi opplever også at entreprenørene blir stadig dyktigere på dette arbeidet, samtidig som dette er et løpende arbeid som må følges opp. Når granskning av denne hendelsen er sluttført, vil det vise seg om det er behov for ytterligere innstramninger eller nye rutiner.

– Dette er det tredje dødsfallet knyttet til selskapet Dalekovod siden 2011. Hvordan følger dere opp denne saken?

- Nå skal denne tragiske ulykken granskes, i første omgang av politi og arbeidstilsyn deretter av entreprenør, slik at vi finner årsaken og kan lære hvordan vi kan unngå lignende ulykker senere, avslutter Vardheim.

Publisert:
 1. Statnett
 2. Lysefjorden
 3. Arbeidstilsynet

Mest lest akkurat nå

 1. Sparte på strømmen, men Lyse fikk aldri målingene: – Mangelen på informasjon er under enhver kritikk

 2. Kortvarig tomatlukke for «Geggi»

 3. 270 var med i trekningen for å få kjøpe de 30 boligene. Nå kjemper huseierne for millioner i erstatning

 4. Lokalt kjøkken-selskap skifter eiere

 5. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

 6. Fra koronaskam til deling av positive tester på sosiale medier: – Overhodet ikke flaut