Frps etikkgransking klar etter valget

Et internt granskingsutvalg skulle nå ha lagt frem sin vurdering av hvordan Frp-ledelsen håndterte Birkedal–saken og partiets etiske retningslinjer. Dette er nå utsatt til oktober.

Publisert: Publisert:

Frp-ledelsens håndtering av Birkedal-saken er et tema for utvalget. Foto: Gorm K. Gaare

 • Kristin Eide
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

- Vi har ikke kommet så godt i gang, men har hatt et møte der vi har skissert opp løpet videre og diskutert hvem vi vil innhente mer kunnskap fra. Disse sendte vi ut brev til for et par uker siden, sier Kari Kjønaas Kjos som er leder for utvalget og Fylkesleder for partiet i Akershus. Foto: Scanpix

— Vi har ikke kommet så godt i gang, men har hatt et møte der vi har skissert opp løpet videre og diskutert hvem vi vil innhente mer kunnskap fra. Disse sendte vi ut brev til for et par uker siden, sier Kari Kjønaas Kjos som er leder for utvalget og Fylkesleder for partiet i Akershus.

I kjølvannet at Birkedal-saken fant partiledelsen ut at det var behov for en gjennomgang av Frp sine retningslinjer og rutiner for håndtering av påstander og rykter om seksuelle overgrep og annen mistanke om uønskede forhold i organisasjonen. Det ble satt ned et utvalg for å gjennomgå partiets etiske og organisatoriske retningslinjer, og deres innstilling skulle foreligge innen utgangen av juni 2011.

Les også

[No available link text]

Tar tid

— Utvalget består av så mange personer og det tar tid å finne et tidspunkt som passer for alle. I tillegg vil vi innhente informasjon fra andre om deres erfaringer og regelverk og vi kan ikke bare be dem stille over natten for å svare på spørsmål, sier Kjønaas Kjos.

I tillegg til partiledelsen og generalsekretæren vil utvalget høre om andre politiske partier og organisasjoner sitt regelverk og erfaringer med dette. Den nye datoen for den ferdige rapporten er nå satt til oktober.

— Den skal være ferdig til landsstyremøtet i oktober og blir lagt frem der. Det er de som har satt ned utvalget og som skal ha rapporten, forklarer Kjønaas Kjos.

Ikke strategisk

Hun tilbakeviser spørsmålet om det har vært bevisst å utsette rapporten til etter valget, og tror ikke at denne vil ha noe å si for resultatet.

— Dette er ikke strategisk lagt opp. Jeg hadde ikke vært engstelig for å legge arbeidet frem før valget, men synes det ville være like dumt å legge frem et halvferdig produkt for å tilfredsstille media, svarer lederen.

Til sammen åtte Frp–politikere er med i utvalget, og Kjønaas Kjos legger ikke skjul på at de er uenige i mange spørsmål.

Bred diskusjon

— Ikke alle er samkjørte og vi diskuterer rundt dette. Vi ser ikke nødvendigvis ting likt, og det tror jeg er bra, fordi vi da får en bred diskusjon, fortsetter hun.

Personlig er hun opptatt av å ha et regelverk som gjør at varslere skal føle seg trygge og bli hørt. Dermed frykter fylkeslederen at et for strengt regelverk kan bidra til å skremme enkelte fordi de vil føle at de ikke kan påvirke prosessen.

— Vi diskuterer hvordan vi skal håndtere dette og derfor blir det spennende å høre hva andre gjør i slike sammenhenger.

Utvalget består nå av:

 • Kari Kjønaas Kjos (leder)
 • Karin Ståhl Woldseth
 • Lars Lindskog
 • Eivind N. Borge
 • Karine Skaret
 • Anders Amundsen
 • Hanne Iversen
 • Tone T. Johansen
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vgs-elevene får komme tilbake på skolen onsdag

 2. Fond utbetaler 61 millioner kroner til Stavanger

 3. Viking har blitt et vinnerlag, men dette får Ingve Bøe til å «rive seg i håret»

 4. Arbeids­ulykke ved vindkraft­verk – mann satt fastklemt i bil

 5. Dramatisk brann- gassflasker eksploderte og bygning kollapset

 6. Bil truffet av steinmasser - mann til sykehus