Pasienter blar opp 2000 for å bli MR-undersøkt

Sandnes Radiologiske institutt driver uten refusjonsavtale. Timeavtale kan fås i løpet av en dags tid.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Bare i mai var det 150 pasienter som betalte MR undersøkelsen hos Sandnes Radiologiske institutt av egen lomme. Siden oppstart i 20 oktober i fjor har de hatt nesten 900 pasienter til MR undersøkelser.

Daglig leder Egil Johannessen, som tidligere jobbet som sjefradiograf på røntgenavdelingen til SUS, sier til Aftenbladet at de merker en stadig økende pågang av pasienter. Flertallet av pasientene betaler selv, men ca. 20 prosent av de undersøkte pasientene får dekket utgiftene gjennom en privat helseforsikring.

Både Kjell Rise og Øyvind Eikeland har slitt med vonde knær som har senket livskvaliteten. Samme formiddag har begge oppsøkt Sandnes Radiologiske Instituttet for å få kartlagt problemene og få stilt den rette diagnosen. Etter undersøkelsen vil de ta kontakt med fastlegen for en vurdering av eventuelle funn. De betaler 2000 kroner for undersøkelsen og har dårlig erfaringer med køer i helsesektoren.

Ringer selv

Stadig flere velger å ha resultatene fra MR-undersøkelsen med seg når de oppsøker fastlegen med sine lidelser. Etter undersøkelsen på det private røntgeninstituttet får pasientene med seg en DVD og i løpet av få dager kan resultatet med tyding av bildene som en erfaren røntgenlege har gjort, sendes til fastlegen.

Sandnes Radiologiske Senter som holder til i Skeiane Helsehus er etablert e etter samme mal som Sunnmøre MR-klinikk i Ålesund. Bak begge klinikkene står dr.philos. Kjell Inge Gjesdal som tok sin doktorgrad på den første MR i Stavanger.

Nedover

– Fra å være best i landet er Rogaland blitt dårligst når det gjelder tilgangen på MR undersøkelser. Rogaland har en MR pr. 100.000 innbygger, mens det i Bergen er en pr. 45.000 innbygger. På denne bakgrunn etablerte vi vårt senter, sier Gjesdal.

– Men i dag driver dere helt uten refusjonsordning?

– Ja, det gjør vi dessverre. Helse Vest som har avgjørelsen satset bare på ett privat institutt når de gjorde en fireårig avtale med røntgeninstituttene for ett år siden. Vi ble ikke vurdert siden vårt tilbud ikke var etablert. Ventetiden har vært opp mot 40 uker ved SUS. Derfor mener vi at distriktet trenger et supplement og konkurrent til eksisterende offentlige og private tilbud. I dag bistår vi prostatapasienter fra SUS med spesielle undersøkelser. Også disse pasientene må betale 2000 kroner for undersøkelsen. –.Har noen fra Helse Vest besøkt instituttet etter åpningen.?

– Nei, men de er velkomne til et besøk. Her driver vi skikkelig seriøst og satser også på forskning. Denne uken har vi hatt besøk av en fysiker fra Philips i Nederland som forsker og er opptatt av bildekvaliteten på MR-bilder.

Publisert: