Hun var Norges første kvinnelige statsminister

"Å stelle med mennesker, det å komme et annet menneske inn på livet, det er vel det mest interessante og mest givende som fins."

Ordfører Stanley Wirak og stortingsrepresentant Eirin Sund talte og la begge vekt på hvor sterk kvinne Aaslaug Aasland var. Foto: Odd Kristian Stokkaq

  • Odd Kristian Stokka
Publisert: Publisert:

Minnestøtten er laget av kunstner Hugo Wathne, og er plassert ved hovedinngangen til Sandnes rådhus. Foto: Odd Kristian Stokkaq

Bakpå minnestøtten står disse ordene fra Aaslaug Aasland. Foto: Odd Kristian Stokkaq

Minnestøtten for Aaslaug Haga har blitt reist med bidrag fra Sandnes kommune, Arbeiderpartiet og historielaget i Sandnes. Arne Hove har vært initiativtaker og kunne tirsdag endelig være med på avdukningen. Foto: Odd Kristian Stokkaq

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Sitatet fra Aaslaug Aasland (1890-1962) er hugget inn minnestøtten utenfor rådhuset i Sandnes. Ordene sier mye om hvilket menneske sandneskvinnen var. På dagen 100 år etter at kvinner fikk full stemmerett i Norge, ble en av Norges viktigste kvinner og sosialpolitikere hedret da minnestøtten tirsdag ble avduket av ordfører Stanley Wirak.

Aaslaug Aasland var ikke bare Norges første kvinnelige statsråd, hun var også Norges første fungerende, kvinnelige statsminister.

— Aalaug Aasland brydde seg om mennesker og hvordan de hadde det. Vi er stolte over å ha hatt en av de første kvinnelige statsrådene i Norge, sa sandnesordføreren før han avduket minnestøttet utformet av kunstner Hugo Wathne.

I lommen hadde Ap-ordføreren i Sandnes også en gratulasjon fra statsmininister Jens Stoltenberg.

"Bestyrte" landet

Da Aasland ble født i 1890, hadde ikke kvinner stemmerett i Norge. Først da sandneskvinnen, som valgte å utdanne seg til jurist, var blitt 23 år, kunne også kvinner velge sine politikere.

Før andre verdenskrig arbeidet Aasland i fengselsvesenet og senere som fabrikkinspektør. Rett etter krigen ble hun direktør for Bredtvedt kvinnefengsel i Oslo. Hun ble lagt merke til for sitt sosiale engasjement, og overtok i 1948 ansvaret for sosialdepartementet. Men mennene syntes kanskje kvinner ennå ikke kunne ha en minister-tittel, for Aasland var "bare" bestyrer av sosialdepartementet som var så viktig for gjenoppbyggingen av landet etter krigsårene.

I regjeringa fikk hun ansvar for å organisere hjemreisene for 28.000 evakuerte finnmarkinger, og for avvikling av fangeleirer på norsk jord.

Aasland var med på å bygge ut trygdesystemet, og etablerte et fagmiljø rundt det som skulle bli Radiumhospitalet.

Hun innførte husmorvikarordning, og grunnla Norges kommunal- og sosialskole.

I kriminalpolitikken sto hun for en human linje som la vekt på at straffedømte måtte få sjansen til å komme tilbake til samfunnet.

Først i 1951 fikk hun tittelen sosialminister.

Aaslaug Aasland gikk av i 1953. Samme år var hun en periode fungerende statsminister, Norges første kvinnelige statsminister.

Fram i lyset

— Nå skal vi få henne fram i lyset, fram i historien. Slik hun fortjener, sa stortingsrepresentant Eirin Sund i sin tale før minnestøtten ble avduket utenfor hovedinngangen til Sandnes rådhus.

— Hun var opptatt av de små og svake i samfunnet. Vi skal være stolte av henne, og stolte over at hun kommer herfra, sa Sund på dagen 100 år etter at kvinnene fikk stemmerett her til lands.

Stortingsrepresentanten mener det fortsatt trengs mennesker som Aaslaug Aasland for å få til full likestilling.

— Kampen for kvinners rettigheter er ikke over. Fortsatt har vi ikke full likestilling i Norge. Kvinner tjener mindre enn menn, og kvinner jobber mer deltid. Fortsatt er det underskudd av kvinner i mange bedriftsstyrer, sa Sund.

— Dagen i dag er historisk, men historien er ikke ferdigskrevet, oppsummerte stortingsrepresentanten ved minnestøttet over et av de mest betydningsfulle menneskene Sandnes har fostret.

Publisert:
  1. Sandnes

Mest lest akkurat nå

  1. Publikum bes teste seg etter konsert i Sola

  2. – Det har vært utrolig vanskelig å bli kjent med nye folk

  3. Hagen var trist og kjedelig. For 25.000 kroner er den totalforvandlet.

  4. 27 nye smittetilfeller på Nord-Jæren – mange knyttes til utested

  5. 7-nutsturen i Sandnes er i gang: Se hvilke topper som gjelder i år

  6. Politiet har frigitt navnet på mannen som døde i arbeids­ulykken på Sviland