Hjørdis skal gifte seg hos ordføreren

SANDNES: Når Hjørdis Annette skal love sin Roald evig kjærlighet og troskap, vil det skje på rådhuset. Ikke alle ordførere er begeistret for den nye oppgaven som vigsler.

Hjørdis Annette Andersen (41) skal gifte seg! Siden hun og samboeren skal gifte seg borgerlig, og ventet i 13 år, vil vielsen finnes sted på rådhuset - ikke på tinghuset. Neste år overtar kommunene som vigselsmyndighet.
 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

- Blir det deg eller ordfører Wirak som vier oss? spør Hjørdis Annette Andersen (41).

Hun er i formannskapssalen i Sandnes. 25. mai neste år skal hun gifte seg her.

– Det blir ordfører, meg eller noen fra juridisk som vil foreta vielsen, sier varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

Andersen skal gifte seg med samboer Roald Eikeskog (41). Paret har to barn og har vært kjærester i 13 år, men de venter altså til 2018 før de setter ringene på. Vielsen skje på rådhuset. 1. januar 2018 overtar nemlig ordførere og varaordførere som vigslere.

Her i denne sal, skal Hjørdis Annette Andersen (41) gifte seg neste vår. Kanskje blir det varaordfører Pål Morten Borgli som vil foreta vielsen.

– Salen kan funke greit den. Det viktigste er at de som foretar vielsen vet hva de skal gjøre, sier Andersen.

Bare i åpningstiden?

1. nyttårsdag kan de første brudeparene dukke opp på rådhustrapper over hele landet. Ordførere og kommuneansatte klør seg nå i hodet og funderer på hvordan de skal organisere den nye oppgaven. De færreste har behandlet saken politisk, men i løpet av de neste månedene vil lokalpolitikere drøfte rammene for vielser i kommunal regi.

Det må raskt avklares om det er formannskapssalen eller kommunestyresalen som egner seg best for seremonien, samt tas stilling til om vielse skal tilbys i åpningstiden - eller også på lørdager.

Et annet dilemma er om ordføreren skal stille på ei strand eller en fjelltopp, dersom brudepar ønsker det.

– Vi skal ta en runde på hvor langt vi skal strekke oss, sier Borgli i Sandnes, og røper at han allerede har sagt ja til en vielse en lørdag i august.

– Så du stiller lørdager?

– Jeg har sagt ja, samtidig vet jeg at det strømmer på om vi sier ja. Vi blir allerede invitert i alt fra til 50-årsdager til nyåpninger av ulike etablissementer. Derfor bør vi trekke opp noen grenser, sier Borgli.

God forberedt i Sandnes

I Sandnes er de ganske godt forberedt på den nye oppgaven. Bestillingene har allerede begynt å tikke inn. På hjemmesidene ligger informasjon om at vielsene skal foretas i formannskapssalen på torsdager og fredager, samt én lørdag i måneden.

Det er lenge siden tingretten sluttet med vielser lørdager, og de har også vært restriktive med å vie utenfor huset. Når ordførerne nå overtar, ligger det igjen til rette for lørdagsvielser - til glede for de som skal gifte seg, og til irritasjon for noen av dem som skal utføre oppgaven.

Braut Nese er lunken

Høyre-ordfører i Klepp Ane Mari Braut Nese (37) er lunken til den nye oppgaven fra regjeringen.

Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese er kritisk til å bruke lørdagene sine til vielser. - Jeg er ordfører for å drive politikk og kommune, sier hun.

– Det er koselig med vielser, men det finnes viktigere ting for ordføreren å bruke tiden sin på. Jeg er ordfører for å drive politikk og kommune. Er det riktig at vi skal bruke kvelder og helger på dette, når domstolene ikke har gjort det? spør Braut Nese.

Kollega i Strand, Irene Heng Lauvsnes (H), er langt på vei enig. Hun vil gjerne at brudefolk i Strand skal få en god opplevelse, men tror det blir utfordrende å finne tid.

Strandordfører Irene Heng Lauvsnes (H).

– Ordførerjobben er allerede travel og jeg må finne en balansegang mellom jobb og familie, sier Lauvsnes.

Håper på felles praksis

Verken i Strand eller Klepp har saken vært behandlet politisk ennå.

– Vi kommer til å se litt på hvordan andre kommuner gjør det, sier Lauvsnes.
Braut Nese skal diskutere saken med ordførerkollegene i Jærrådet.

– Jeg håper vi kan trekke noen felles retningslinjer, men ser for meg at det kan herske ulike meninger her. Jeg tror det blir utfordrende å løse dette praktisk. Som ordfører dukker ofte opp ting som haster, men vielser kan vi aldri avlyse. Det går ikke an å skuffe folk en slik dag, sier Braut Nese.

Mens hun og Lauvsnes uttrykker skepsis, er det andre som gleder seg til den høytidelige oppgaven. Blant dem ordfører i Gjesdal Frode Fjeldsbø (Ap).

Positiv til lørdagsvielser

– Etter avtale vil jeg vie også lørdager, og gjerne utenfor Storahuset. Blant annet er Gloppehallen ved Byrkjedalstunet populær. Men du får meg ikke ned i en dykkerklokke eller rappellerende ned ei fjellside altså, det går en grense, understreker Fjeldsbø.

Gjesdalordfører Frode Fjeldsbø tror oppgaven som vigsler kan gi han god dialog med innbyggerne.

Han tror ikke det er snakk om et stort antall vielser. Ifølge Jæren tingrett kan det dreie seg om cirka 10 par i året. Saken har ikke vært politisk behandlet i Gjesdal ennå, men ordføreren mener det vil være fornuftig at det utpekes flere som kan vie.

– Men tror jeg dette er en fin måte for politisk ledelse å komme i kontakt med innbyggerne på. Jeg er positiv, sier Fjeldsbø.

Les også: Her sier de JA på Dalsnuten

Setter opp turnus i Stavanger

Heller ikke i Stavanger har saken vært politisk behandlet ennå, men rådmannens forslag foreligger og skal opp i neste formannskapsmøte. Rådmannen foreslår at vigselsmyndigheten tildeles en større gruppe; formannskapspolitikere som ønsker det, og administrativt ansatte.

– De fleste vielsene skjer fra mai til september, derfor foreslås en turnusordning der jeg deltar sammen med en rekke andre. Vi ønsker å gi de som gifter seg en minneverdig vielse, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø (H) kommer til å dele på oppgaven som viglser med en større gruppe som vil jobbe turnus for å få vielsene unna.

Videre foreslås det å tilby vielser fredager, samt enkelte lørdager i høysesongen.

Rådmannen anbefaler at det ikke tilbys vielser utenfor rådhuset, men at vigslere likevel kan velge å si ja til dette.

Informasjon til publikum vil snart dukke opp på nettsiden til kommunen. Det blir også mulig å bestille tid ganske snart, varsler politisk sekretariat.

Synd å miste oppgaven

Solveig Kirketeig, avdelingsdirektør i Jæren tingrett, synes det er leit at vigselsrommet i tingretten snart skal bli til møterom. Over nyttår blir det slutt på at stivpynta par ankommer tingretten for å bli smidd i hymens lenker.

– Det er veldig trivelig å få vie. Det er trist å miste denne oppgaven, sier Kirketeig.

I Jæren tingrett er det dommerfullmektige, tre saksbehandlere og avdelingsdirektør Kirketeig som vier. Hun forteller at det er stor pågang fra par som ønsker å bestille tid, disse henvises nå til kommunene.

Borgerlige vielser i fjor:

 • Jæren tingrett 2016: 203 vielser.

De fleste kom fra Sandnes (ca. 120), Time (ca. 20), Hå (ca 20), Klepp (ca. 20), Klepp (ca 20), Gjesdal (ca.10), Stavanger (5)

 • Stavanger tingrett 2016: 314 vielser

Fakta om borgerlig vielse i kommunen

 • Overføring av vigselsmyndighet fra domstolene til kommunene er et ledd i kommunereformen
 • Regjeringen ønsker å styrke kommunene ved å gi dem flere oppgaver, og dermed makt og myndighet - og økt lokalt selvstyre.
 • I høringsrunden kom det fram at overføringen vil gi bedre tilgjengelighet for publikum, ved blant annet kortere reisevei.
 • Ordfører og varaordførere får vigselsmyndighet, i tillegg kan kommunestyret selv gi vigselsmyndighet til kommunalt ansatte eller folkevalgte.
 • Kommunen har plikt til å gi et vigselstilbud for egne innbyggere, og kan velge å tilby dette også til andre
 • Vielse i kommunens lokaler innefor åpningstid skal være gratis. Ved vielse andre steder, og utenfor åpningstid, kan det kreves at paret betaler merkostnadene.
 • Noen kommuner har lagt ut info om borgerlig vielse på sine hjemmesider, men de fleste har ennå ikke vedtatt rammene rundt vielsene.
 • Sysselmannen på Svalbard og utsendt utenrikstjenestemann beholder sin vigselsmyndighet.

Les også

 1. Vielse i det fri? Nå er det lettere å få presten med ut

 2. Her sier de JA på Dalsnuten

 3. Gjestene tror de skal i barnedåp

 4. Biskopen: - Nærbø kyrkje kan ikke nekte homofil vigsel

 5. Inger Marie og Mary-Ann vil ikke vente lenger

Publisert:
 1. Jæren tingrett
 2. Frode Fjeldsbø
 3. Christine Sagen Helgø
 4. Jærrådet
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 2. Kvinne til sykehus etter kollisjon i Randaberg

 3. Trebarnsmoren stresset hver morgen. Så fant hun løsningen. Fem tips for en bedre morgen.

 4. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

 5. Styret på elsparkesykkelen knakk i fart: – Det var ekkelt

 6. Koronakrisen: Skiledelsen har kontaktet Northug